Πάσχος Μανδραβέλης
«Απαιτούμε να ασκήσουμε το συνταγματικό μας δικαίωμα να κάνουμε πορεία», είπε προχθές στη Βουλή (12.11.2020) ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης και συμπλήρωσε επικολυρικά: «Θα είμαστε εκεί και σας προκαλώ να μας χτυπήσετε. Θα είμαστε με τις μάσκες μας και τις αποστάσεις μας λίγα μέλη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και τη Νομαρχιακή (…) Εμείς δείχνουμε στο λαό και σε όσους θέλουν να διαμαρτυρηθούν τι σημαίνει υπεύθυνη ανυπακοή».
Κατ’ αρχάς, πρέπει να τονίσουμε ότι και να ήθελε να είναι πολλοί –και όχι «λίγα μέλη της Κ.Ο.»– πού θα τους βρει; Κατά δεύτερον, μάθαμε καλά στο πετσί μας τι σημαίνει «υπεύθυνη ανυπακοή» κι ας το έλεγαν τότε «περήφανη διαπραγμάτευση». Την ώρα που όλος ο κόσμος φώναζε «μη, γκρεμός μπροστά», ο διαπραγματευτής με τα πουκάμισα έξω δήλωνε: «Συνεχώς ακούμε “αν δεν υπογράψετε, θα έρθει ο Αρμαγεδδών”. Η απάντησή μου είναι “ας έρθει”. Δεν υπάρχει σχέδιο υπαναχώρησης. Αυτό είναι το δικό μου plan B» (13.2.2015). Τα αποτελέσματα τα ξέρουμε και τα πληρώσαμε όλοι.
Το τρίτο, που ισχύει για όλα τα νήπια: όσο βρίσκουν, κάνουν. Κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας, όπως διηγείται ο δήμαρχος της Αίγινας Γιάννης Ζορμπάς, «σε έναν από τους ελέγχους της αστυνομίας, εντοπίστηκε στο όχημά του ο κ. Βαρουφάκης. Του έκανε νόημα ο λιμενικός για να σταματήσει. Εκείνος έκοψε αρκετά ταχύτητα, δεν σταμάτησε εντελώς και του είπε ότι “εγώ είμαι βουλευτής”. Ο λιμενικός τού είπε “κύριε, κάνουμε έναν έλεγχο, θέλω τα έγγραφά σας” και του απάντησε, τότε, “δεν ξέρεις ποιος είμαι εγώ;” και κατευθύνθηκε προς την έξοδο». Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αίγινας, ο πρώην υπουργός Οικονομικών δεν ανταποκρίθηκε στον έλεγχο: «Ημουν παρών, δεν επέδειξε τα χαρτιά του, δεν ανταποκρίθηκε, έφυγε σε δευτερόλεπτα» (StatusFM 11.4.2020). Συμπέρασμα: όσο οι επαναστάσεις με το προσωπικό αζημίωτο είναι τζάμπα, συνεχίζονται.
Το τέταρτο που πρέπει να ρωτήσουμε είναι με βάση ποιο Σύνταγμα απαιτεί ο κ. Βαρουφάκης να ασκήσει το «συνταγματικό του δικαίωμα (…) να κάνουμε πορεία»; Το άρθρο 11, που ψήφισε και ουδέποτε αναθεώρησε η Βουλή των Ελλήνων, προβλέπει ότι «οι υπαίθριες συναθροίσεις μπορούν να απαγορευτούν με αιτιολογημένη απόφαση της αστυνομικής αρχής, γενικά, αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, σε ορισμένη δε περιοχή, αν απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής, όπως ο νόμος ορίζει». Αυτή τη στιγμή υπάρχει νόμος που απαγορεύει τις δημόσιες συναθροίσεις και είναι, αναντάμ-παπαντάμ, συνταγματικός.
Δεν του αρέσει αυτός ο νόμος; Ας ζητήσει από τη Βουλή να τον αλλάξει. Ας προσφύγει στα δικαστήρια. Τα συνταγματικά δικαιώματα δεν κατοχυρώνονται ούτε με τσαμπουκά ούτε με το «δεν ξέρεις ποιος είμαι εγώ;». Υπάρχουν κανόνες ακόμη και γι’ αυτό. Λέγονται δημοκρατικοί.
Πηγή: Καθημερινή
– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.