15. Διεθνή: Απειλεί η Κίνα τις ΗΠΑ;

15. Διεθνή: Απειλεί η Κίνα τις ΗΠΑ;

- in Διεθνή
0

1. Λίγη προσεκτική έρευνα στις διεθνείς σχέσεις και διενέξεις σήμερα θα δείξει πως η Κίνα δεν απειλεί τις ΗΠΑ παρά μόνο ως νέα, μεγάλη οικονομική δύναμη, που, ως φαίνεται, σύντομα θα πάρει την πρωτοκαθεδρία.

Μόνο στον οικονομικό τομέα, παραγωγή κι εμπόριο. Ίσως και τεχνολογία.

Αυτή είναι μια εντελώς φυσιολογική εξέλιξη δίχως, για την ώρα, καμιά βλέψη για στρατιωτική κυριαρχία, όπως πέτυχε η Αμερική.

Είναι φανερό πως άλλες δυνάμεις εχθρεύονται την Αμερική, όχι όμως η Κίνα, η οποία συνεχώς δείχνει να προσπαθεί να κατευνάζει τις ΗΠΑ. Και ο κυριότερος εχθρός είναι η ίδια η Αμερική όταν εκλέγει ως Προέδρους, τραμπούκους σαν τον Τραμπ που στρέφονται κατά των παραδοσιακών συμμάχων της χώρας τους και κατά της ίδιας της χώρας τους, λόγω άγνοιας.

Οι Κινέζοι δεν έδειξαν, εκτός από ορισμένες συγκρούσεις με άμεσους γείτονες, τάση για αυτοκρατορία, όπως οι Αιγύπτιοι, Ασσύριοι, Πέρσες, Έλληνες, Ρωμαίοι, Μογγόλοι, Οθωμανοί κλπ.

2. Στις μέρες μας επίσης η Κίνα δεν δείχνει καμιά πρόθεση να ανατρέψει το στάτους κβο παίρνοντας τη θέση των ΗΠΑ ως κυρίαρχη, παγκόσμια, στρατιωτική δύναμη. Έχει, φυσικά, ένα ισχυρό αποτρεπτικό οπλοστάσιο κι έτσι μπορεί να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε επίθεση (Ρωσία, ΗΠΑ, Άραβες μουσουλμάνοι): όχι μόνο πυρηνικά και συμβατικά όπλα μα, κυρίως, τον μεγαλύτερο στρατό στον κόσμο, τεράστιο πληθυσμό και τεράστια γεωγραφική έκταση. Η οικονομία της, επίσης, είναι γιγάντια.

Αλλά έχει προβλήματα που, σε αντίθεση, με τον προηγούμενο αιώνα της εξαθλίωσης και ταπείνωσης, το ΚΚΚ είναι αποφασισμένο να λύσει. Ενώ το κατά κεφαλήν εισόδημα στις ΗΠΑ είναι $65.000 στην Κίνα μόλις που έφθανε 10.000 το 2019.

Η κυβέρνηση τώρα και καιρό προσπαθεί να εξαλείψει την φτώχεια και να ανυψώσει το βιοτικό επίπεδο για όλο τον πληθυσμό. Αυτή είναι η μεγάλη της προτεραιότητα. Και η δεύτερη είναι να διεισδύσει σε όσο το δυνατό περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες οικονομικά!

3. Αυτή την κυκλώπεια οικονομική ισχύ, ναι, οι Αμερικανοί την φοβούνται και την θεωρούν απειλή. Μα εδώ το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να βελτιώσουν τη δική τους Παιδεία, να διαλύσουν τα μυωπικά μονοπώλια (όπλα, χημικά, φάρμακα, σπόρους κλπ.) και να υιοθετήσουν πιο αποτελεσματικό μηχανισμό παραγωγής.

Στρατιωτικά η Κίνα είναι πολύ πίσω. Έχουν μόνο 300 πυρηνικά όπλα έναντι 6.000 των ΗΠΑ. Βέβαια τα 300 είναι αρκετά για να εξουδετερώσουν τις ΗΠΑ, αν μπορούσαν να χτυπήσουν αποτελεσματικά.

Μα οι ΗΠΑ έχουν πολλές βάσεις γύρω από την Κίνα: σε Ιαπωνία, Κορέα, νήσο Guam, 3-4 στις Φιλιππίνες, Νήσους Spratly. Ενώ οι Κινέζοι δεν έχουν καμιά βάση κοντά στην Αμερική, αλλά δημιουργούν τεχνητά νησιά ως βάσεις σε διάφορα σημεία στα νότια θαλάσσια ύδατά τους καταφανώς για αμυντικούς λόγους.

Οι Αμερικανοί έχουν επίσης μια τεράστια ναυτική δύναμη με αεροπλανοφόρα, φρεγάτες, αντιτορπιλικά, θωρηκτά κι άλλα μα και αεροπορική. Το θεωρούν φυσικό να έχουν τόσες βάσεις και πολεμικά γύρω από την “κοιλιά” της Κίνας, μα προκλητικό η Κίνα να έχει αμυντικές Βάσεις!!!

4. Στην πραγματικότητα είναι η Αμερική που απειλεί, και μάλιστα από τόσο κοντά, την Κίνα. Μα με περίτεχνη προπαγάνδα κατηγορεί την Ασιατική Δύναμη. Να ένας χάρτης με αμερικανικές βάσεις:

Υπάρχουν στο διαδίκτυο (και φυσικά στα Δυτικά μίντια) πολλά άρθρα με πολλές φωτογραφίες για τη “στρατικοποίηση” των τεχνητών νήσων στα νότια Κινέζικα ύδατα. Να μια φωτογραφία τέτοιας τεχνητής νήσου:

5. Η Κινέζικη κυβέρνηση διακηρύσσει και δείχνει πως προτιμά οι πόροι της χώρας να χρησιμοποιούνται για αρκετά χρόνια για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού κι όχι για ματαιόδοξες κινήσεις ηγεμονίας.

Οι Αμερικανοί δια στόματος Πομπέο (και πολλών άλλων αντικινέζων προ-ρεπουμπλικάνων κατηγορούν την Κίνα και το ΚΚΚ (=κυβέρνηση, επίσης) ως “κύρια απειλή της εποχής μας”.

Μα εκτός από τις αμυντικές Βάσεις κοντά στις νότιες παραλίες δεν προσφέρουν καμιά στέρεη μαρτυρία για την κινέζικη απειλή.

Το ίδιο ισχύει για κατηγορίες πως Κινέζοι χάκερ εισβάλλουν σε κομπιούτερ αμερικανικών εταιρειών και κλέβουν τα πολύτιμα δεδομένα. Ούτε κι εδώ παρουσίασαν ποτέ μαρτυρίες, για “λόγους εθνικής ασφάλειας”, λένε, αν και είναι πολύ δύσκολο να δει κανείς πως με τέτοιες μαρτυρίες θα υπονομευθεί η εθνική ασφάλεια.

Δυστυχώς, όπως παλιά οι αριστεροί παπαγάλιζαν την προπαγάνδα του Κρεμλίνου ενάντια στην Αμερική και τον Δυτικό κόσμο, έτσι τώρα πολλοί Αμερικανοί και Δυτικοί, που δεν μπαίνουν στον κόπο να μάθουν κάποιες πραγματικότητες για την Κίνα, παπαγαλίζουν την αντικινέζικη προπαγάνδα του Λευκού Οίκου.

Τα κυριότερα ΜΜΕ (π.χ. Fox News, Wall Street Journal και άλλα στις ΗΠΑ και Αυστραλία, του μεγιστάνα Murdoch), Ινστιτούτα όπως το Hudson, γερουσιαστές όπως ο Marco Rubio (με εκατομμύρια από κατασκευαστικές όπλων ως lobbyist), συγγραφείς σαν τον Michael Pilisbury (The Hundred-year Marathon 2015: ειδικός αντι-κινέζος του Τραμπ) – όλοι φοβούνται την οικονομική πρόοδο της Κίνας.

Οι κατηγορίες τους για (στρατιωτική απειλή) θα είχαν αξία μόνο αν η Κίνα άρχιζε να δημιουργεί βάσεις κοντά στην Αμερική, σε γείτονες χώρες, στον Ειρηνικό ή στην Καραϊβική.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *