Αθανάσιος Έλλις
Ντροπή, απογοήτευση, οργή, απαισιοδοξία για την «επόμενη ημέρα». Τα συναισθήματα από την τηλεοπτική κοκορομαχία Τραμπ – Μπάιντεν, που προφανώς δεν μας έκανε σοφότερους. Δεν παρακολουθήσαμε μια χρήσιμη αντιπαράθεση ιδεών και προτάσεων, αλλά αντιθέτως υπομείναμε μια ενοχλητική βοή.
Ενα ντιμπέιτ που μάλλον προσέβαλε τους Αμερικανούς πολίτες και ψηφοφόρους, και το οποίο δεν ήταν αντάξιο του αξιώματος, ούτε της μεγαλύτερης δημοκρατίας του πλανήτη. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών και οι δημοσκοπήσεις των τηλεοπτικών δικτύων που ακολούθησαν την πρώτη τηλεμαχία Τραμπ – Μπάιντεν συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως ο Δημοκρατικός υποψήφιος επικράτησε του αντιπάλου του.
Ωστόσο, βρισκόμαστε σε ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον σε σχέση με το παρελθόν, όταν το ποσοστό των αναποφάσιστων ήταν σημαντικό και εκ των πραγμάτων καθοριστικό.
Σήμερα, ελάχιστοι είναι πλέον αυτοί που ακούν και τις δύο πλευρές, ζυγίζουν προτάσεις και επιλέγουν ποιον θα ψηφίσουν. Οι σκεπτόμενοι, χωρίς κομματικές παρωπίδες πολίτες, που είναι διατεθειμένοι να ψηφίσουν τον υποψήφιο με το καλύτερο πρόγραμμα, τα περισσότερα πλεονεκτήματα και τα λιγότερα μειονεκτήματα, σπανίζουν.
Η Αμερική, όπως ενδεχομένως και οι περισσότερες δημοκρατίες του κόσμου, διανύει τα τελευταία χρόνια μια φάση όπου η μία πλευρά δεν έχει καν τη διάθεση να ακούσει την άλλη. Οι οπαδοί των μεν αρκούνται επίμονα στη σχεδόν τυφλή υποστήριξη των «δικών τους» υποψηφίων και υποκύπτουν εύκολα στην εξήγηση ότι η όποια κριτική ασκείται κατά του υποψηφίου που υποστηρίζουν είναι εντελώς αβάσιμη και απόρροια των fake news.
Το κλίμα ήταν ηλεκτρισμένο ήδη πριν ακόμη αρχίσει η τηλεοπτική αναμέτρηση. Οι τόνοι ανέβηκαν επανειλημμένως και σε σημείο που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ.
Για κάποιον που έχει παρακολουθήσει σχεδόν όλες τις τηλεμαχίες των τελευταίων 40 ετών, το επίπεδο ήταν πρωτόγνωρο. Δεν θα μπορούσε κανείς να διανοηθεί, ακόμη και στις πιο έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ υποψηφίων που τους χώριζε το πιο βαθύ ιδεολογικό χάσμα, εκφράσεις όπως αυτές που ακούστηκαν σε αυτή την πρώτη αναμέτρηση Τραμπ – Μπάιντεν.
«Δεν υπάρχει ίχνος ευφυΐας πάνω σου», είπε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος. «Ολος ο κόσμος ξέρει ότι είσαι ψεύτης», αντέτεινε ο Μπάιντεν, ο οποίος σε κάποιο σημείο ξέσπασε, καθώς ο Τραμπ τον διέκοπτε συνεχώς, και του είπε: «Θα το βουλώσεις επιτέλους, άνθρωπέ μου;».
Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος χαρακτήρισε τον Δημοκρατικό αντίπαλό του όχι μόνο χαζό, αλλά και «μαριονέτα» της «ριζοσπαστικής Αριστεράς», παρότι ο Μπάιντεν εδώ και δεκαετίες ως γερουσιαστής αλλά και ως αντιπρόεδρος ανήκει στην κεντρώα πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος. Από την πλευρά του, ο Μπάιντεν περιέγραψε τον νυν πρόεδρο όχι μόνον ως ψεύτη, αλλά και ως «το κανίς» του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Πέρα από το χαμηλό επίπεδο της αντιπαράθεσης και τις πρωτοφανείς εκφράσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις άγγιζαν τη χυδαιότητα, η πολιτική αποτίμηση της τηλεμαχίας έχει θετικό πρόσημο για τον Δημοκρατικό υποψήφιο.
Τόσο σε ό,τι αφορά την ουσία όσο και σε επίπεδο επικοινωνίας, καθώς λόγω της συνεχούς αμφισβήτησης εκ μέρους του προέδρου Τραμπ των διανοητικών ικανοτήτων του αντιπάλου του, ο πήχυς για τον τελευταίο ήταν πολύ χαμηλά, και τον πέρασε εύκολα.
Ο τέως αντιπρόεδρος επέδειξε επαρκή δυναμισμό, ώστε να μην αφήνει κανένα περιθώριο επιβεβαίωσης των θεωριών περί γεροντικής άνοιας που του προσάπτει εδώ και μήνες ο Ντόναλντ Τραμπ, και σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις η εμφάνισή του ενίσχυσε την υποψηφιότητά του.
Το πιο ανησυχητικό είναι η επιλογή και επιμονή του προέδρου Τραμπ να σπέρνει τον σπόρο της θεσμικής εκτροπής και του πολιτικού χάους την επομένη των εκλογών –το έπραξε και στο ντιμπέιτ– μιλώντας για διαβλητή εκλογική διαδικασία, που θέτει υπό αμφισβήτηση το αποτέλεσμα.
Πηγή: Καθημερινή
– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.