Ιωάννα Μάνδρου
Το βαρύ πολιτικό κόστος που πλήρωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση αλλά και τη διαχείριση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, με την εκατόμβη των νεκρών και την τεράστια καταστροφή και τους δεκάδες τραυματίες, καταβλήθηκε με έμφαση στην εκλογική αναμέτρηση του 2019. Από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι, καθώς κοντεύουν να συμπληρωθούν τέσσερα ολόκληρα χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία που συγκλόνισε το πανελλήνιο.
Η Δικαιοσύνη όλα αυτά τα χρόνια επιχείρησε να διαχειριστεί το μείζον θέμα της απόδοσης ποινικών ευθυνών σε κρατικούς αξιωματούχους και αυτοδιοικητικούς παράγοντες που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ενεπλάκησαν στο τεράστιο κουβάρι των εγκληματικών πράξεων και παραλείψεων που καθόρισαν την πρωτοφανή καταστροφή.
Εως τώρα οι ποινικές ευθύνες έχουν δικαστικά δρομολογηθεί, όμως οι αρμόδιες δικαστικές αρχές δεν έχουν ακόμα ξεκαθαρίσει πλήρως ποιοι θα καθίσουν στο εδώλιο, για ποιας βαρύτητας αδικήματα, πλημμελήματα ή κακουργήματα και, το σημαντικότερο, πότε θα γίνει αυτή η δίκη.
Για το ποινικό κομμάτι αυτής της τραγωδίας το θέμα βρίσκεται στο Εφετείο της Αθήνας και αναμένεται να δούμε πότε η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί και τι τελικά θα γίνει.
Από την άλλη, εκκρεμούν τα δεκάδες αιτήματα συγγενών θυμάτων και τραυματιών που έχουν στραφεί δικαστικά κατά του Δημοσίου (των αρμόδιων φορέων, είτε πρόκειται για Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία είτε για τους δήμους της περιοχής) διεκδικώντας αποζημιώσεις.
Αποζημιώσεις ως ηθική κατά βάση δικαίωση, διότι οι άνθρωποι αυτοί είναι χαροκαμένοι και κυριολεκτικά καμένοι και δεν προσδοκούν να γυρίσει ο χρόνος πίσω και να είναι η ζωή τους όπως πριν από τη φονική πυρκαγιά, ούτε να επιστρέψουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα που βρήκαν μαρτυρικό θάνατο.
Δεν χρειάζεται να πει κανείς πολλά λόγια για να γίνει αντιληπτό ότι τα αιτήματα των συγγενών των θυμάτων και των εγκαυματιών θα γίνουν δικαστικά δεκτά, αρκεί να δικαστούν πριν η παραγραφή τα σβήσει…
Ομως, η πρώτη αγωγή που έφθασε προ ημερών για να δικαστεί στα διοικητικά δικαστήρια επιφύλαξε μια σοκαριστική εμπειρία σε θύματα και στην κοινή γνώμη. Το Δημόσιο εμφανίστηκε στη δίκη ως μη έτοιμο, δεν κατέθεσε φάκελο και η δίκη δεν έγινε!
Δηλαδή, τέσσερα ολόκληρα χρόνια οι αρμόδιες νομικές υπηρεσίες δεν μπορούσαν να προετοιμαστούν και να εμφανιστούν στο δικαστήριο για ένα τόσο σοβαρό, από πολλές πλευρές, θέμα.
Σε κάθε περίπτωση, αν το Δημόσιο, δηλαδή οι αρμόδιοι υπουργοί και πρωτίστως η Δικαιοσύνη, δεν σπεύσει να γίνει η δίκη για τους υπευθύνους ώστε να μην οδηγηθούμε σε παραγραφή ευθυνών και αποζημιώσεων, τότε το πολιτικό κόστος που θα παραχθεί θα είναι ίσως και μεγαλύτερο από εκείνο που πλήρωσε η προηγούμενη κυβέρνηση… Γιατί το Μάτι έχει πολύ πολύ βαρύ φορτίο.
Πηγή: Καθημερινή