Εχει σχέδιο ο Πρωθυπουργός;

Εχει σχέδιο ο Πρωθυπουργός;

Δήμητρα Κρουστάλλη

Μέσα από την αντιπαράθεση όσων υποστηρίζουν και όσων επικρίνουν τη συμφωνία με την Αίγυπτο προκύπτουν ορισμένες ειλικρινείς απορίες για τον τρόπο με τον οποίο κινείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αν η επιλογή του είναι η έναρξη διαλόγου που θα καταλήξει σε συμφωνία ή στην από κοινού προσφυγή στη Χάγη, όπως δηλώνει επανειλημμένως, πώς αυτή συνδυάζεται με τους υψηλούς τόνους της ρητορικής του; Γιατί συμμετέχει στο τουρκικό παιχνίδι της έντασης; Αν παραβιάζονται η εθνική κυριαρχία και η επικράτειά μας, γιατί δεν τις υπερασπίζεται όπως στον Εβρο; Ασφαλώς δεν έχει απέναντί του έναν σταθερό και αξιόπιστο συνομιλητή.

Ο Ερντογάν προκαλεί με επίμονο, παράνομο και επικίνδυνο τρόπο, αλλά η Ελλάδα είναι χώρα δυτική, ευρωπαϊκή, με σταθερές και ισχυρές συμμαχίες, που δηλώνει ότι γνώμονάς της είναι το Διεθνές Δίκαιο.

Δεν θα είναι προβληματική, όμως, η έναρξη διαλόγου με την Τουρκία χωρίς προετοιμασία της ελληνικής κοινής γνώμης και των πολιτικών δυνάμεων; Ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, έδωσε τη δική του εκδοχή στους πολιτικούς αρχηγούς.

Η ένταση, εκμυστηρεύτηκε, τον βοηθά να χειριστεί ευκολότερα το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας στην περίπτωση που ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές Αθήνας – Αγκυρας. Στο κυβερνών κόμμα επιφανειακά επικρατεί σιωπή, αλλά εσωτερικά η ΝΔ βράζει. Η πρόκληση που συνιστά το «Ορούτς Ρέις» είναι καρφί στο μάτι της πιο συντηρητικής πτέρυγας της δεξιάς παράταξης. Το ίδιο και η μερική οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Πολλοί πιστεύουν ότι η συμφωνία, η οποία αναμένεται να κατατεθεί μετά τις 24 Αυγούστου στη Βουλή, ενισχύει την τουρκική επιχειρηματολογία για το Καστελλόριζο. Η κύρωσή της από την κυβερνητική πλειοψηφία, σε αυτές τις συνθήκες κρίσης, μοιάζει εύκολη για τον κ. Μητσοτάκη.

Μελλοντικά όμως μπορεί να μετατραπεί σε χιτώνα του Νέσσου αν δεν κάνει τις απαραίτητες συζητήσεις και δεν δώσει πειστικές απαντήσεις. Είχε δίκιο να αρπάξει την ευκαιρία που παρουσιάστηκε ή κινείται χωρίς σαφή στρατηγική, ακροβατώντας στον γαλλογερμανικό άξονα;

Τα ελληνοτουρκικά, η οικονομία και η διαχείριση της Covid-19 ήταν μέχρι τώρα τα ισχυρά όπλα της κυβέρνησης. Το πολιτικό τοπίο μετασχηματίζεται γρήγορα και στα τρία επίπεδα. Τα προβλήματα της αντιπολίτευσης δεν προσφέρουν ασυλία στην κυβέρνηση. Είναι δύσκολες οι προβλέψεις για τους προσεχείς μήνες, με την αλληλεπίδραση της πανδημίας, της ύφεσης, της ανεργίας και της έντασης με τους γείτονες.

Ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε να εγκατασταθεί στο κέντρο, εξουδετερώνοντας ακραίες δυνάμεις στα δεξιά και στα αριστερά του. Θα διατηρήσει αυτή την κυριαρχία; Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, η οποία επιτρέπει σε κάθε λογής κομματίδια και επίδοξους αρχηγούς να μπουν στη Βουλή, που ο κ. Μητσοτάκης θέλει να διαλυθεί αμέσως για να οδηγηθεί η χώρα σε διπλές εκλογές. Η προοπτική να βρεθούν στη Βουλή της απλής αναλογικής εξάπτει τη φαντασία ορισμένων, ενώ κανένας δεν ξέρει πότε και σε ποιες συνθήκες θα διεξαχθούν οι επόμενες και πολύ περισσότερο οι μεθεπόμενες εκλογές.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *