«Σε παρακαλώ φίλε…»

«Σε παρακαλώ φίλε…»

Γιούλη Επτακοίλη

Αν ο Κρίστιαν Κούπερ δεν είχε σκεφτεί να τραβήξει σε βίντεο με το κινητό του τη σκηνή ώστε να διαθέτει πειστήρια για τον εις βάρος του ωμό ρατσισμό ή ακόμη χειρότερα αν το ίδιο λεπτό περνούσαν από το σημείο αστυνομικοί, ίσως τα πράγματα να είχαν πάρει πολύ άσχημη τροπή.

Ο συγκεκριμένος άνδρας είχε πάει στο Σέντραλ Παρκ για το αγαπημένο του χόμπι: την ορνιθοπαρατήρηση. Κάθε άνοιξη το κεντρικό πάρκο της Νέας Υόρκης φιλοξενεί περισσότερα από 250 είδη πουλιών και είναι δημοφιλής προορισμός για όσους αγαπούν το birdwatching.

Η Εϊμι Κούπερ –απλή συνωνυμία– περνούσε από κει κάνοντας βόλτα τον σκύλο της ο οποίος ήταν χωρίς λουρί σε σημείο όπου απαγορεύεται. Στην ευγενική παράκληση του άνδρα να του βάλει λουρί, όχι μόνο αρνήθηκε, αλλά άρχισε να του φωνάζει λέγοντας ότι θα καλέσει την αστυνομία και θα καταγγείλει ότι η ζωή της απειλείται «από έναν Αφροαμερικανό». Πράγμα που έκανε, σέρνοντας παράλληλα νευρικά και άτσαλα το σκυλί από το κολάρο.

Δεν υπήρξε συνέχεια. Ο άνδρας αποχώρησε και όταν αργότερα το βίντεό του αναρτήθηκε στο Twitter έγινε viral και ξεσήκωσε αντιδράσεις, η γυναίκα έσπευσε να ζητήσει συγγνώμη για την έκρηξη ρατσισμού, τα ψέματα και την κακομεταχείριση του σκύλου. Ηταν αργά. Απολύθηκε από την εργασία της και αναγκάστηκε να επιστρέψει τον σκύλο της σε κέντρο διάσωσης ζώων. Η απόπειρα παραπλάνησης δεν πέτυχε.

Μέχρι και σήμερα, στις ΗΠΑ του 2020, ένας Αφροαμερικανός άνδρας έχει πολύ λίγες πιθανότητες να γίνει πιστευτός ειδικά όταν απέναντί του είναι μια λευκή γυναίκα που ουρλιάζοντας τον κατηγορεί ότι απειλεί τη ζωή της.

Τα ποσοστά άλλωστε είναι συντριπτικά: οι Αφροαμερικανοί συλλαμβάνονται 2,5 φορές πιο συχνά από τους λευκούς. Δυσκολεύονται να γίνουν πιστευτοί ακόμη κι όταν βρίσκονται στην πλέον ευάλωτη θέση και εκλιπαρούν για τη ζωή τους. «Σε παρακαλώ φίλε… δεν μπορώ να αναπνεύσω. Σε παρακαλώ», ακούγεται να λέει ο 46χρονος Τζορτζ Φλόιντ λίγο πριν ξεψυχήσει.

Ο λευκός μεσήλικας αστυνομικός Ντέρεκ Τσοβίν τον έχει ακινητοποιήσει στην άσφαλτο και τον πιέζει στον λαιμό με το γόνατο. Ο Φλόιντ, που σύμφωνα με τις πληροφορίες ήταν άοπλος, δεν αντιστέκεται, απλώς αγωνίζεται να πάρει ανάσα. Ο αστυνομικός, ατάραχος, με παγωμένο βλέμμα και τα χέρια στις τσέπες, δεν συγκινείται ούτε με τις παρακλήσεις των περαστικών που καταγράφουν τη σκηνή. Παραλυμένοι από φόβο δεν τολμούν να επέμβουν. Απλώς βιντεοσκοπούν τα τελευταία λεπτά της ζωής ενός ανθρώπου.

Η επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας της Μινεάπολις ήταν ότι ο Φλόιντ αντιστάθηκε. Τα βίντεο που ανέβηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αργότερα τη διέψευσαν. Απέτρεψαν την παραπλάνηση. Δυστυχώς δεν απέτρεψαν μια δολοφονία.

Πηγή: Καθημερινή

– – –

Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *