Φθάνει πια κυρία Μέρκελ!

Φθάνει πια κυρία Μέρκελ!

Κύριο άρθρο

Την ώρα που η Ευρώπη δοκιμάζεται σε όλη την έκτασή της από άκρου εις άκρον το Γερμανικό Δικαστήριο απεφάνθη ότι το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που εξελίχθηκε στη διάρκεια της προηγούμενης κρίσης χρέους είναι εν μέρει αντισυνταγματικό και θίγει εν πολλοίς τις αρχές του γερμανικού καταστατικού χάρτη.

Κατά σύμπτωση δε η απόφαση εξεδόθη σε χρόνο κατά τον οποίο εξελίσσεται το επόμενο και ίσως κρισιμότερο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης, η οποία απειλεί να ξεθεμελιώσει στην κυριολεξία το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Πράγμα που αν δεν θέτει σοβαρά εμπόδια, σίγουρα δημιουργεί βάσεις αμφισβήτησης της διεκδικούμενης αποφασιστικής επέμβασης για τη διάσωση των απειλούμενων από την πανδημία του κορωνοϊού ευρωπαϊκών οικονομιών.

Η Διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απέφυγε να απαντήσει ευθέως στους ανώτερους γερμανούς δικαστές, αλλά είναι κοινό μυστικό ότι τα σχόλια περισσεύουν στην έδρα της στη Φραγκφούρτη. Ο κύκλος της Κριστίν Λαγκάρντ πιστεύει ακράδαντα ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας υπερέβη τα εσκαμμένα. Έθιξε την εγκεκριμένη και από τη γερμανική Βουλή ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και έκρινε επιλογές της χωρίς να έχει σχετική αρμοδιότητα.

Το σημαντικότερο και ουσιαστικότερο ωστόσο, έγκειται στο γεγονός ότι έθιξε τον θεσμικό της ρόλο και άνοιξε δρόμο σε παρόμοιες αμφισβητήσεις από αντίστοιχα δικαστικά σώματα σε διάφορες χώρες που δεν διακρίνονται για την πίστης τους στα ενωσιακό δίκαιο.

Επιπλέον, προκαλεί μεγίστη εντύπωση και προφανώς απογοητεύει η κρίση των γερμανών δικαστών.

Κατά την έκφραση στελεχών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οι γερμανοί έκριναν ως κοινοί λαϊκιστές , αποφασίζοντας με το βλέμμα στραμμένο στους ομοεθνείς καταθέτες τους, οι οποίοι υποτίθεται θίγονται από τον τρόπο άσκησης της νομισματικής πολιτικής στην Ευρώπη καθώς δι’ αυτών επηρεάζονται τα επίπεδα των επιτοκίων και οι γερμανοί αποταμιευτές χάνουν από τις τρέχουσες αρνητικές αποδόσεις.

Εντυπωσιάζει δε το γεγονός ότι το ανώτατο γερμανικό δικαστήριο παραγνωρίζει και δεν λαμβάνει καν υπ’ όψιν τις ευρωπαϊκές ανάγκες και αρχές.

Και όταν αυτό συμβαίνει από το ανώτατο δικαστήριο της ορθολογικότερης υποτίθεται χώρας που ηγεμονεύει στην Ευρώπη, μπορεί να καταλάβει ο καθείς την τύχη και την προοπτική της.

Κοινώς τα γερμανικά θεσμικά όργανα μεταφέρουν το χειρότερο δυνατό μήνυμα στην πιο δύσκολη στιγμή για τη Γηραιά Ηπειρο.

Είναι καιρός οι επίσημες κυβερνήσεις των άλλων ευρωπαϊκών χωρών να καταστήσουν σαφείς τις διαθέσεις τους και να δηλώσουν στην κυρία Μέρκελ ότι δεν πάει άλλο!

Η Γερμανία ή θα στηρίξει πραγματικά το ευρωπαϊό οικοδόμημα ή θα το χάσει.

Και τότε θα δούμε τι θα απογίνουν τα γερμανικά αποθέματα χωρίς ανοιχτή και ελεύθερη εσωτερική ευρωπαϊκή αγορά.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *