Ναοί και σούπερ μάρκετ

Ναοί και σούπερ μάρκετ

Πάσχος Μανδραβέλης

Η αλήθεια είναι πως τα κομμωτήρια έχουν μεγαλύτερη παράδοση από τη συνάθροιση των χριστιανών. Υπάρχουν αναρίθμητα αρχαιολογικά –προ Χριστού– ευρήματα, που δείχνουν ανθρώπους να φροντίζουν την κόμη τους, ενώ αυτό που ονομάζουμε Εκκλησία είναι δημιούργημα του 2ου μ.Χ. αιώνα. Επομένως, η σύγκριση που έκανε ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος («Θέμα» 27.4.2020), ότι η Εκκλησία «δεν είναι κομμωτήριο, έχει παράδοση 20 αιώνων», δεν λειτουργεί υπέρ του ανοίγματος των ναών. Στους 20 αιώνες της Εκκλησίας, υπάρχουν οι 30 (τουλάχιστον) αιώνες των κομμωτών.

Το θέμα είναι τι λένε οι ειδικοί, οι οποίοι τουλάχιστον στο μέτρημα τα πάνε πολύ καλύτερα. Πρόχειρα μπορούμε να σκεφτούμε ότι ο συνωστισμός εκατοντάδων πολιτών –οι οποίοι κατά κανόνα ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες– εντός των ναών δεν είναι το ίδιο με τη «στενή επαφή» δύο ανθρώπων, όπως του κομμωτή και του πελάτη. Εκτός αυτού, η παράδοση των 20 αιώνων περιλαμβάνει και πολλές ανθυγιεινές πρακτικές για τον καιρό της πανδημίας· απανωτά χειροφιλήματα, ασπασμό εικόνων, Θεία Κοινωνία, όπου το σάλιο ενός φορέα στο κουταλάκι μπορεί να μολύνει όλους τους υπόλοιπους κ.λπ.

Συνεπώς, είναι άτοπη και η άλλη σύγκριση που έκανε ο μητροπολίτης, μεταξύ σούπερ μάρκετ και Εκκλησίας. Στο κάτω κάτω της γραφής, οι πελάτες ενός καταστήματος δεν ασπάζονται τις κονσέρβες για να αφήσουν πιθανώς τον ιό για τον επόμενο που θα τις φιλήσει. Οχι, ότι εκλείπει κάθε κίνδυνος στα καταστήματα, αλλά οι πιθανότητες μετάδοσης σε ένα σούπερ μάρκετ είναι πολύ μικρότερες απ’ ό,τι σε έναν ναό.

Χειρότερο, όμως, όλων των άλλων (διότι συν τοις άλλοις δείχνει αντιλήψεις συγκυβέρνησης του τόπου) ήταν ένα άλλο επιχείρημα του κ. Ιερόθεου: «Πρέπει να συνεκτιμήσουν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός ότι σεβαστήκαμε τα μέτρα». Δηλαδή; Θα μπορούσαν να μην εφαρμόσουν τον νόμο; Δεν ήταν υποχρέωσή τους; Οι ιεράρχες είναι υπεράνω όλων των υπόλοιπων πολιτών που οφείλουν να υπακούσουν στους κανόνες της δημοκρατικώς  θεσμισμένης κοινωνίας; Αν είναι έτσι, και οι εστιάτορες σεβάστηκαν τα μέτρα· μην πούμε για τους αναρχικούς που δεν ξεμύτισαν καθ’ όλη τη διάρκεια της καραντίνας. Πρέπει να συνυπολογίσει κι αυτούς η κυβέρνηση χαράσσοντας τα σχέδια για την 4η Μαΐου;

«Εάν γίνεται συζήτηση αποκλιμάκωσης ως προς τους άλλους και όχι προς την Εκκλησία, τότε θα δοθεί η εντύπωση ότι υπήρχε ιδεολογικός πόλεμος προς την Εκκλησία όπως μου έλεγαν αρκετοί πιστοί και το προηγούμενο διάστημα» προειδοποίησε ο μητροπολίτης. Με τα «εάν» και τις εντυπώσεις δεν στεριώνουν σοβαρά επιχειρήματα, διότι κάποιος μπορεί να τα αντιστρέψει. «Εάν γίνεται συζήτηση αποκλιμάκωσης ως προς την Εκκλησία και όχι προς τα εστιατόρια, τότε θα δοθεί η εντύπωση ότι η φασαρία δημιουργείται για το παγκάρι» θα ισχυριστούν οι κακεντρεχείς…

Πηγή: Καθημερινή

– – –


Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε με κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” με κάποιο ψευδώνυμο της αρεσκείας σας. Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *