Και οι μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας;

Και οι μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας;

Τάκης Θεοδωρόπουλος

Υποθέτω ότι στις έξι το απόγευμα δεν ακούν το ημερήσιο δελτίο της επιδημίας. Σκέφτομαι απ’ την άλλη ότι αν έχεις ξεφύγει από τους Ταλιμπάν, τον εμφύλιο στη Συρία ή έχεις περάσει ούτε κι εγώ ξέρω πόσα σύνορα για να φθάσεις ώς την Αθήνα, ελάχιστα σε τρομάζει ο κορωνοϊός. Εξάλλου, ο Αλλάχ είναι μεγάλος. Δεν είναι μόνο οι δικοί μας σαλοί που πιστεύουν ότι ο Χριστός θα τους σώσει από την επιδημία. Οταν ζεις στοιβαγμένος με άλλους 20 σε ένα δυάρι στο κέντρο της Αθήνας, υποθέτω επίσης ότι το τελευταίο πράγμα που σε νοιάζει είναι οι κανόνες υγιεινής. Υποθέτω, επίσης, ότι δεν θα «απευθυνθείς» σε γιατρό με τον πρώτο πυρετό. Αναρωτιέμαι, ωστόσο, αν κάθε φορά που βγαίνουν από τα διαμερίσματά τους στέλνουν και το αντίστοιχο sms – χάριν ρητορικής ευφωνίας το λέγω. Ναι, μιλάω για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που ζουν στο κέντρο της Αθήνας.

Και προσπαθώ να μεταφέρω αυτό που βλέπω με τα μάτια μου και ακούω με τα αυτιά μου. Αυτό που δεν θέλουν να δουν ούτε να ακούσουν όσοι επιμένουν ότι οι πληθυσμοί των αλλοδαπών εξαιρούνται από τη διάδοση του αντιπαθεστάτου ιού. Μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη, εξάλλου, που εμφανίστηκαν τα 150 κρούσματα στο Κρανίδι, δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα στις δομές φιλοξενίας. Πουθενά δεν υπάρχει, ώσπου να υπάρξει. Και αν μιλάω εμπειρικά, είναι διότι δεν υπάρχουν στοιχεία. Δεν ξέρουμε ούτε πόσοι μετανάστες κατοικούν στο κέντρο της Αθήνας ούτε πού βρίσκονται. Οπότε, πώς μπορεί να ελεγχθεί ή έστω να περιοριστεί η εμφάνιση του κορωνοϊού; Δεδομένου, δε, ότι τα διαμερίσματα όπου διαμένουν δεν είναι ελεγχόμενα, μπορείτε να ανησυχείτε όσο θέλετε, αφού κυκλοφορούν με όλη τους την άνεση ανάμεσά μας. Και αυτό το «με όλη την άνεση» το λέω μετά λόγου γνώσεως. Ενας περίπατος στην ενδοχώρα των Πατησίων μπορεί να σας πείσει.

Και τι μπορεί να γίνει; Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των «ανοιχτών συνόρων» και της υποτιθέμενης «πολυπολιτισμικότητας», που στοίβαζε πληθυσμούς δημιουργώντας ανοιχτά γκέτο. Και βέβαια, οι άθλιοι υποκριτές του ανθρωπισμού, σταλινικοί, σοσιαλδημοκράτες ή απλώς ανόητοι, θα είναι οι πρώτοι που θα αρχίσουν να φωνάζουν ότι η Ελλάδα άφησε τους μετανάστες αβοήθητους, σε περίπτωση, ο μη γένοιτο, κρούσματος. Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας: ένα κρούσμα σε αυτές τις κοινότητες θα λειτουργήσει σαν φλόγα στο ξεροχώραφο του Ιουλίου με 8 μποφόρ.

Μια παρατήρηση για το τέλος. Από την πρώτη ημέρα των μέτρων, βγαίνω καθημερινά για την άσκησή μου, με τον κωδικό Β6. Με έχουν ελέγξει μία μόνο φορά. Οπότε, δικαιούμαι να αμφιβάλλω για τα στοιχεία της παραβατικότητας που δίνει το υπουργείο. Είναι σίγουρα περισσότερα. Απλώς η αστυνομία δεν τα βλέπει.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *