Από μαύρο πρόβατο, παράδειγμα

Από μαύρο πρόβατο, παράδειγμα

Γιούλη Επτακοίλη

Διαβάζοντας κανείς τον ξένο Τύπο χωρίζει την Ελλάδα και τους Ελληνες στην προ κορωνοϊού και στη μετά κορωνοϊό εποχή. Οι τεμπέληδες, απείθαρχοι, καλοβολεμένοι και βουτηγμένοι στη διαφθορά Ελληνες των χρόνων της κρίσης, τώρα πειθαρχούν στα μέτρα, στηρίζουν τους χειρισμούς της κυβέρνησης, είναι ο «έξυπνος λαός που αντέδρασε ταχύτατα και αποτελεσματικά». Guardian, Bloomberg, Wall Street Journal, CΝΝ μας αποθεώνουν, είμαστε το καλό παράδειγμα της Ευρώπης.

Ας το απολαύσουμε. Ολοι έχουμε ανάγκη από καλά λόγια, ειδικά όταν αυτά έρχονται έπειτα από μια περίοδο έντονης κριτικής, μια περίοδο κατά την οποία αρκετές φορές σε πρωτοσέλιδα του ξένου Τύπου αμφισβητήθηκαν η αξιοπιστία και η αξιοπρέπειά μας και «κρεμαστήκαμε» στα μανταλάκια ως το μαύρο πρόβατο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Υπάρχει, όμως, κάτι πολύ πιο σημαντικό από τα άρθρα επιβράβευσης και τα ρεπορτάζ για την «έξυπνη Ελλάδα» που ανυψώνουν μεν το ηθικό μας, αλλά με ημερομηνία λήξης. Αυτές τις μέρες αισθάνεται κανείς ότι χτίζεται μια νέα αυτοπεποίθηση που απλώνει ρίζες και ίσως αποτελέσει το βασικό υλικό στην προσπάθεια που θα απαιτηθεί να καταβάλλουμε την επόμενη μέρα· ίσως γίνει η συγκολλητική ουσία όταν θα κληθούμε όλοι να βάλουμε πλάτη στην εθνική προσπάθεια.

Μια νέα αυτοπεποίθηση που δεν έχει να κάνει μόνο με τον περιορισμό των θανάτων, τα μειωμένα κρούσματα, τις όλο και περισσότερες αποσωληνώσεις στις ΜΕΘ της χώρας. Αυτά είναι τα κύρια αλλά όχι τα μόνα. Η αναγκαστική αλλαγή ατζέντας εξαιτίας του κορωνοϊού, έφερε και αλλαγή προσώπων, μια νέα «γλώσσα», νέα ήθη, τον λόγο πήραν η επιστημοσύνη και η σοβαρότητα.

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας είναι το πρόσωπο των ημερών, το «ραντεβού των 6» που δεν χάνουμε γιατί το έχουμε ανάγκη, έχουμε εθιστεί στην ποιότητά του, πίσω του όμως, υπάρχουν αντίστοιχες ποιότητες ανθρώπων που τους δόθηκε χώρος να δράσουν και να επιταχύνουν τις εξελίξεις προς τον σωστό δρόμο. Υπάρχει καλύτερο παράδειγμα από την πρόοδο που σημειώνεται στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα;

Η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη και απαιτητική. Οι προκλήσεις που γεννάει η επιδημία του κορωνοϊού δεν είναι ακόμη γνωστές στο σύνολό τους. Πολλοί ειδικοί μιλούν και για πιθανό δεύτερο επιδημικό κύμα το φθινόπωρο ή τον χειμώνα. Η οικονομία από την άλλη πλευρά είναι βέβαιο ότι μπαίνει στην εντατική με άγνωστο ορίζοντα παραμονής. Οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι εφιαλτικές. Το καλό σενάριο προβλέπει για φέτος στην Ελλάδα ύφεση της τάξεως του 10% και έκρηξη της ανεργίας, το κακό ας μην το σκεφτούμε για την ώρα.

Μέσα στον φόβο και στην αγωνία που ζούμε όλοι μας αναδείχθηκε κάτι πολύ σπουδαίο και εξαιρετικά πολύτιμο. Μια νέα ποιότητα. Ας την προστατεύσουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Πάνω σε αυτήν θα χρειαστεί να χτίσουμε.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *