Κορονοϊός και καπιταλισμός

Κορονοϊός και καπιταλισμός

1. Επιτέλους, ανασαίνουν με ανακούφιση ξανά οι αριστεροί κάθε απόχρωσης βρίσκοντας πως με την πανδημία θα καταρρεύσει αυτό το απάνθρωπο σύστημα εκμετάλλευσης ανθρώπων: ο καπιταλισμός.

Δεν είναι η πρώτη φορά. Ο Μάρξ δήλωσε πως το σύστημα θα καταρρεύσει διότι περιέχει στην ίδια τη δομή/φύση του τη φθορά του καθώς το αδυσώπητο κυνήγι κέρδους (= αισχροκέρδεια) οδηγεί τους παραγωγούς να παράγουν ολοένα περισσότερα προϊόντα, συχνά αχρείαστα, ενώ οι αμοιβές των εργαζομένων συρρικνώνονται σε βαθμό που να μη μπορούν να αγοράσουν αυτά τα προϊόντα!

Αφού λοιπόν το προέβλεψε ο Μαρξ, θα γίνει. Και όντως εκεί που η παραγωγή αυξάνονταν μετά τη δεκάχρονη ύφεση στην Ελλάδα (και αλλού δίχως την ύφεση) ήρθε ο κορονοϊός και ανάγκασε την οικονομία να γονατίσει, όλες σχεδόν οι παραγωγικές επιχειρήσεις να κλείσουν και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα να μένουν δίχως δουλειά.

2. Κάθε λίγα χρόνια διαφαίνεται η κατάρρευση του καπιταλισμού. Οι αριστεροί την περιμένουν όπως οι Χιλιαστές την Δευτέρα Παρουσία. Οι πρώτοι χριστιανοί την περίμεναν προτού παρέλθει αυτή η γενεά – δηλ. η δική τους! Μετά από μερικές Συντέλειες του Κόσμου, αφού είδαν πως το τέλος δεν επήλθε, οι Πατέρες την ανέβαλαν επ’αόριστον αναγνωρίζοντας πως μια μέρα για τον Κύριο είναι αναρίθμητες χιλιετίες!

Η πτώση του καπιταλισμού δεν έγινε προτού παρέλθει η γενεά του Μαρξ και του Ένγκελς. Ούτε με τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ούτε με τη μεγάλη Επανάσταση του Οκτώβρη στη Ρωσία – που ήταν η μόνη χώρα που βάφτηκε κόκκινη το 1917 ως το τέλος το δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η Ρωσία μεταποιημένη σε, ΕΣΣΔ, σκλάβωσε, τη μισή, την ανατολική Ευρώπη.

Μα δεν ήρθε η κατάρρευση του καπιταλισμού και ο κομμουνισμός με το Μεγάλο Κραχ του 1929 στη Γουόλ Στρήτ της μέγαιρας Αμερικής, ούτε, δυστυχώς, όταν το 1936 ο Στάλιν διακήρυξε την επιτυχία του Πενταετούς Πλάνου του και την οριστική μετάβαση στον σοσιαλισμό.

3. Οι αριστεροί μας ξέχασαν – είναι φυσικό – πως υπήρξε και μία πανδημία χολέρας που ξαπλώθηκε αργά (1961– 73) στον κόσμο μα τρύπωσε και στην Σοβιετία το 1968, όπου τέτοιες κρίσεις δεν συμβαίνουν, αλλά στα μουλωχτά χτύπησε όλη την επικράτεια ως το Μπακού.

Και περιμένουν πάλι, ίσως ο Γκοντό εμφανιστεί τώρα. Μερικοί Έλληνες διέκριναν την ανάπτυξη του ιού από τις ακρότητες του καπιταλισμού (άσχετα με το ότι ξεκίνησε σε φτωχογειτονιά στην Ουχάν στην κομμουνιστική Κίνα!) και την εξάπλωση του από πλουτοκράτες που ταξιδεύουν αεροπορικώς ή σε κρουαζιερόπλοια.

4. Λίγοι θα γνωρίζουν πως η Ρένα Δούρου πρώην περιφερειάρχης Αττικής (με πνιγμούς στη Μάνδρα και καμένους στο Μάτι) βρήκε την προέλευση του ιού. Είναι ιοί του παρελθόντος, παγωμένοι στην Αρκτική που ξαναζωντάνεψαν με την υπερθέρμανση και το λιώσιμο των πάγων (και μυστηριωδώς εμφανίστηκε ο κορονοϊός στη μεσόγειο πόλη Ουχάν!) που οφείλεται στην κλιματική κρίση – «δημιούργημα του καπιταλισμού που συμβάλλει σε νέες πανδημίες βαθαίνοντας τις υπάρχουσες ανισότητες και δημιουργώντας νέες»! Η Δούρου τα γράφει αυτά στην Αυγή 8, Μαρτίου έτος ιού – ως «μέλος του ΠΓ του Σύριζα, τομεάρχισσα Κλιματικής Αλλαγής, Περιβάλλοντος και Ενέργειας».

Γιαυτό μάλλον υπήρξαν πλημμύρες στην Μάνδρα και θανατηφόρα πυρκαγιά στο Μάτι όταν η κυρία Δούρου με τόσο ευρηματικό μυαλό ήταν Περιφρειάρχης.

Σκεφτείτε τι θα πάθαινε όχι μόνο η Αττική μα η χώρα ολόκληρη αν οι Συριζαίοι ήταν στην εξουσία, η Δούρου στο Περιβάλλον και ο Πολάκης στην Υγεία!

Πάντως, ο καπιταλισμός δεν φαίνεται να καταρρέει και άρχισε να συνέρχεται στην κομμουνιστική Κίνα του Xi Jinping καθώς η πανδημία ελέγχεται πια.

Θα συνέλθει παντού, συνηθισμένος σε κρίσεις. Αυτό που δεν προέβλεψε ο Μαρξ είναι η πτώση του «κομμουνισμού». Και αυτός δεν έχει συνέλθει. Oύτε οι αριστεροί από το ισχυρό σοκ!

1 Comment

  1. Πολύ σαφές το άρθρο, αναφορικά με την πολύτιμη συνεισφορά των ΔΟΥΡΟΥ & ΠΟΛΑΚΗ στα προαναφερθέντα πόστα !!!!!!!
    Ωστόσο, να μη μας διαφεύγει & η πολύτιμη συνεισφορά του κου ΠΑΠΠΑ….., εάν σήμερα καλείτο να υπηρετήσει την πατρίδα, από τη θέση του ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ!!!!!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *