Εικονική πραγματικότητα

Εικονική πραγματικότητα

Κώστας Καλλίτσης

Η εβδομάδα άνοιξε με την κυβερνητική διαβεβαίωση ότι η χώρα είναι θωρακισμένη έναντι του κινδύνου έλλειψης ενέργειας τον χειμώνα. Ακολούθησε η απίστευτη εξαγγελία Σκρέκα, ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να επιδοτεί την κατανάλωση ηλεκτρενέργειας οριζόντια, για όλες τις κατοικίες που μπορεί να έχει καθένας, για πλούσιους και φτωχούς, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, για το σύνολο της κατανάλωσής τους – μιλάμε για δαπάνη περίπου 700 εκατ. ευρώ/μήνα, που θα απορροφά το 84% της αύξησης των τιμών. Το υπουργείο Οικονομικών διαφώνησε με αυτή την γαλαντομία, αλλά οι εκλογικές προτεραιότητες υπερίσχυσαν.

Υπάρχουν λεφτά; Πού βρέθηκαν; Σε αντίθεση με την περίοδο των μνημονίων, που ήταν υποχρεωτική η επίτευξη πλεονασμάτων, οι παροχές τώρα γίνονται με δανεικά. Σε περίπου δύο χρόνια έχουν διανεμηθεί 50 δισ. με ισόποση αύξηση του δημοσίου χρέους –σχεδόν αναπληρώσαμε το κούρεμα 53 δισ. του χρέους μας το 2012. Αν είναι οριζόντιες, αυτό σημαίνει ότι ο ελληνικός λαός δανείζεται για να γίνονται παροχές και σε όσους δεν έχουν ανάγκη – αντίθετα με το ΔΝΤ που συνιστά οι έχοντες να πληρώνουν όλο το κόστος, να ενισχύονται μόνο οι οικονομικά ευάλωτοι. Δεύτερον, σημαίνει ότι τα λεφτά δεν επαρκούν να ανακουφίσουν όσους πραγματικά έχουν ανάγκη, καθότι μοιράζονται και σε όσους δεν έχουν ανάγκη.

Καθ’ ημάς αναπτύσσεται και μια ιδιάζουσα ικανότητα: να ξοδεύονται λεφτά χωρίς να αφήνουν κάποιο κοινωνικό, αναπτυξιακό αποτύπωμα. Στη διετία χαρίστηκαν πολλά δισ. χωρίς κριτήρια, ενώ άλλα δόθηκαν ως κρατική εγγύηση για να δανειοδοτηθούν μαγαζιά που καμία τράπεζα δεν θα δάνειζε.

Θα ήταν ωραίο αν περίσσευε, ας πούμε, 1 δισ. για να στηριχτούν εγχειρήματα startups νέων Ελλήνων. Ή, 1 δισ. που μαζί με ιδιωτικά κεφάλαια θα έφτιαχναν ένα ισχυρό επενδυτικό fund εισηγμένο στο Χρηματιστήριο, να επενδύει σε δυναμικές μεσαίες παραγωγικές επιχειρήσεις.

Το κακό είναι ότι η πολιτική των γενικών, χωρίς αξιολόγηση παροχών με δανεικά, δείχνει να μακροημερεύει. Τα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας διατηρούνται στο ημίφως. Ετσι, η συζήτηση μπορεί να περιοριστεί στις παροχές: σε πόσες δόσεις θα επιστραφούν κάποια δισ. από δώρα και επικουρικές, πόσο θα αυξηθούν οι συντάξεις το 2023, τι ωραίο είναι που θα καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης κι από το Δημόσιο κι από τις συντάξεις, ποιες θα είναι οι επόμενες μειώσεις φόρων και άλλα ανάλογα. Μοιάζει, λες, να φιλοτεχνείται μια εικονική (προεκλογική) πραγματικότητα.

Παράδειγμα, πίσω στα της ενέργειας: παρά τις διαβεβαιώσεις ότι η χώρα είναι θωρακισμένη έναντι του κινδύνου ελλείψεων, είναι τουλάχιστον αμφίβολο αν θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τις αναγκαίες ποσότητες LNG για τη χειμερινή περίοδο. Αντιθέτως, είναι πολύ πιθανό ότι οι ελλείψεις ρεύματος θα ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι. Κι όσον αφορά τα κυβερνητικά σχήματα που υποτίθεται ότι βάζουν τα δυο πόδια των παραγωγών-παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας σε ένα παπούτσι, πριν καν αλέκτορα φωνήσαι το υπουργείο Ενέργειας άτσαλα ανέβαλε για τις 22 Ιουλίου την ανακοίνωση των τιμολογίων που νομοθετικά είχε οριστεί να γίνει σήμερα, 10 Ιουλίου. Η αναβολή έγινε γιατί το υπουργείο έμαθε σε ποια ύψη θα πέταγαν οι τιμές που θα ανακοίνωναν οι πάροχοι και κατατρόμαξε.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *