Και «πάνδηλη» και ελλειμματική

Και «πάνδηλη» και ελλειμματική

Τάκης Θεοδωρόπουλος

«Πάνδηλο έλλειμμα ενσυναίσθησης» εντόπισε ο κ. Τσίπρας στην επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην πυρόπληκτη Πεντέλη. Δεν ξέρω αν ήθελε να πει πασίδηλο –τοις πάσι δήλον– ή πάνδημο, πάντως είπε πάνδηλο. Eρχομαι δεύτερος, θα μου πείτε, διότι πρώτος ο κ. Μπαμπινιώτης εντόπισε το σημασιολογικό ολίσθημα στο κενό, στη στήλη του στα «Νέα». Το «πάνδηλον» όχι μόνον δεν υπάρχει ως λέξη, αλλά ακόμη κι αν εκληφθεί ως νεολογισμός, δεν σημαίνει απολύτως τίποτε. Οσο υπάρχουν κάποιοι που εντοπίζουν τέτοιες καντήλες, τίποτε δεν έχει χαθεί. Ακόμη κι αν οι ενδιαφερόμενοι αδιαφορούν να αναθεωρήσουν την εχθρική αντιμετώπιση των ελληνικών που τους υπαγορεύει η αμάθειά τους. Και εδώ δεν πρόκειται για γραμματοσυντακτική ανεπάρκεια. Εδώ πρόκειται για καθαρή μπουρδολογία. Ο σοφολογιωτατισμός της αμάθειας. Πετάνε λέξεις που τους ακούγονται «ωραίες» αδιαφορώντας για τη σημασία τους.

Κατά το «πάνδηλον» και η ενσυναίσθηση. Αλήθεια, πώς την εννοεί την ενσυναίσθηση ο κ. Τσίπρας; Εννοεί ότι ο ίδιος, ως πρωθυπουργός, ενώ ήξερε πως υπάρχουν νεκροί στο Μάτι, βγαίνει στην τηλεόραση και δεν αναφέρει τίποτε. Διαβεβαιώνει το κοινό πως όλα είναι υπό έλεγχο. Μπαίνει στη θέση του ακροατή και σκέφτεται ότι δεν θέλει να τον στενοχωρήσει. Ας τον αφήσει να χαλαρώσει για απόψε και αύριο βλέπουμε. Δυο μήνες μετά επιδεικνύει την ενσυναίσθησή του με την περίφημη δήλωσή του για τα 2.000 ευρώ που είχε υποσχεθεί ως αποζημίωση. «Αν σας τα είχα δώσει, θα τα είχατε ήδη ξοδέψει». Υπονοώντας ότι, αφού δεν τα πήραν, «έχουν λαμβάνειν». Θα μπορούσε να είναι ανέκδοτο, όμως είναι δήλωση πρωθυπουργού σε πυροπλήκτους. Υπόδειγμα ενσυναίσθησης, όπου ο άρχων φροντίζει για το μέλλον των υπηκόων του. Ενσυναίσθηση είναι επίσης να πηγαίνεις σε ανθρώπους που έχουν χάσει τους δικούς τους, όπως έγινε στο Μάτι, και να τους λες πως για όλα φταίει το αυθαίρετό τους. Ενσυναίσθηση δεν είναι μόνον η κατανόηση για τον πόνο του άλλου. Είναι και η προσπάθεια βελτίωσής του. Να μην ξανακτίσετε αυθαίρετα και δεν θα ξανακαείτε. Ναι, η αλήθεια είναι ότι αυτή η ενσυναίσθηση λείπει από τον κ. Μητσοτάκη. Πρόκειται περί πανδήλου ελλείμματος.

Επειδή πολλή κουβέντα έχει γίνει για τα αγγλικά του κ. Τσίπρα, μήπως θα έπρεπε να σκεφθεί κάποτε και τα ελληνικά του; Εδώ έχουμε να κάνουμε, για μια ακόμη φορά, με την κατανόηση κειμένου. Και αυτό είναι πρόβλημα της κοινωνικής μας συνύπαρξης, κοινώς πρόβλημα της δημοκρατίας μας. Όταν χρησιμοποιούμε λέξεις χωρίς να αντιλαμβανόμαστε το νόημά τους ή την ανοησία τους, η συνεννόηση είναι αδύνατη.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *