Όχι άλλες χαμένες ευκαιρίες

Όχι άλλες χαμένες ευκαιρίες

Κύριο άρθρο

Περισσεύουν στον διεθνή Τύπο τα εγκωμιαστικά σχόλια για την ελληνική οικονομία με αφορμή τις ιστορικά πρωτόγνωρες επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Πράγματι, αυτό που πριν από ένα χρόνο θα φάνταζε σχεδόν αδιανόητο, αποτελεί πλέον πραγματικότητα.

H απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε ενδοσυνεδριακά χθες κάτω από το 1% καταγράφοντας νέο ιστορικό χαμηλό.

Η μείωση του κόστους δανεισμού συνεπάγεται πολλαπλά οφέλη για τη χώρα μας. Αποδεικνύει έμπρακτα την εμπιστοσύνη των αγορών στις προοπτικές της οικονομίας, ενισχύει το οπλοστάσιο της ελληνικής πλευράς στη διαπραγματευτική «μάχη» για τη μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων, βελτιώνει το προφίλ και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, ενώ παράλληλα ανοίγει τον δρόμο στις επιχειρήσεις για φθηνότερο δανεισμό και αναχρηματοδότηση παλαιών δανείων.

Κυρίως όμως λειτουργεί υποστηρικτικά στον μείζονα στόχο, την προσέλκυση κεφαλαίων και επενδύσεων, οι οποίες με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων συνιστούν το απαραίτητο πλαίσιο, προκειμένου η χώρα μας να καταστεί ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Να μπει στα «ραντάρ» κυρίως μακροπρόθεσμων επενδυτών.

Η πρόθεση του γερμανικού κολοσσού Volkswagen να επενδύσει στη Θάσο αποτελεί θετικό οιωνό και ηχηρό μήνυμα που μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για ανάλογες κινήσεις από εξίσου «βαριά» ονόματα της παγκόσμιας βιομηχανίας.

Ως θρυαλλίδα προς αυτή την κατεύθυνση εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει κυρίως η εμβληματική επένδυση στο Ελληνικό. Παράλληλα, καλλιεργούνται υψηλές προσδοκίες για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε συνέχεια των πρόσφατων επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη στις χώρες αυτές.

Το εγχώριο οικονομικό περιβάλλον θα βελτιωθεί έτι περαιτέρω μόλις η χώρα μας αποκτήσει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα.

Η ευνοϊκή συγκυρία που διαμορφώνεται – εφόσον και το διεθνές περιβάλλον το επιτρέψει – πρέπει να αξιοποιηθεί πλήρως.

Ο βηματισμός στην προώθηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητο να επιταχυνθεί και η δημοσιονομική πειθαρχία να τηρηθεί ευλαβικά.

Δεν υπάρχουν περιθώρια να μεταδώσουμε μηνύματα εφησυχασμού και χαλάρωσης. Τα λάθη του παρελθόντος δεν πρέπει να επαναληφθούν. Η ευκαιρία αυτή δεν πρέπει να πάει χαμένη.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *