Τα νούμερα για την πανδημία

Τα νούμερα για την πανδημία

Πάσχος Μανδραβέλης

Φέτος το καλοκαίρι, μες σε καπνούς (από τις φωτιές) και σε βρισιές (για τις υποκλοπές) δεν δώσαμε σημασία σε μία σημαντική είδηση: «Ο Ιούλιος έκλεισε με τον απαράδεκτο αριθμό των 1.100 θανάτων, ενώ πριν από ένα χρόνο τον ίδιο μήνα ήταν 350 οι θάνατοι, επισημαίνει ο διευθυντής ΕΣΥ της Β΄ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου κ. Νίκος Καπραβέλος και προειδοποιεί ότι ο τρόπος που ανακοινώνονται τα επιδημιολογικά δεδομένα συμβάλλει στον εφησυχασμό και στην υποτίμηση των μέτρων προφύλαξης» («Καθημερινή», 8.8.2022).

Η κυβέρνηση δεν ανησύχησε, αλλά πήρε αμέσως μέτρα. Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι «από δω και στο εξής, στους θανάτους που θα δηλώνουμε, θα αναφέρουμε πόσοι από αυτούς είναι με αιτία την COVID και πόσοι είναι με άλλη αιτία, αλλά τα άτομα είχαν COVID. Συνεπώς δεν είχαμε αύξηση θανάτων, απλά το ποσοστό των θανάτων από τον Μάιο και μετά συνδυάζονται με περιστατικά με οποιαδήποτε αιτία και είχαν και COVID» (Open, 8.8.2022). Oπως ευφυολόγησε ο κ. Θάνος Πλεύρης, «από δω και πέρα θα ξέρουμε πόσοι πέθαναν από COVID και πόσοι με COVID».

Καλά και άγια είναι όλα αυτά και η ακριβέστερη στατιστική απεικόνιση ενός προβλήματος βοηθά στην αντιμετώπισή του· επί τη ευκαιρία: ας το πει και στην υπουργό Παιδείας, που αρνείται πεισματικά να κοινοποιήσει τα δημόσια δεδομένα των αποτελεσμάτων στις Πανελλήνιες, ανά λύκειο. Oμως υπάρχουν δύο προβλήματα. Το πρώτο είναι η αναγκαία σύγκριση μήλων με μήλα: Πέρυσι τον Ιούλιο πέθαναν «από και με COVID» 350 συνάνθρωποί μας. Φέτος πέθαναν «από και με COVID» 1.100. Η αύξηση κατά 300% μπορεί να μην αφορά την πανδημία αυτή καθαυτήν, αλλά είναι πραγματική και απαιτεί κάποια εξήγηση. Γιατί –με την ίδια μέθοδο υπολογισμού– πέθαναν τριπλάσιοι από πέρυσι; Εκανε περισσότερη ζέστη;

Το δεύτερο έχει να κάνει με την αναγκαία προσοχή που πρέπει να δείχνουν όλοι σε ό,τι αφορά το ευαίσθητο (ειδικώς για τους συνωμοσιολόγους) θέμα της πανδημίας. Κάθε μέτρο χρειάζεται σοβαρή μελέτη και πρωτίστως περίσκεψη για πιθανώς ακούσιες συνέπειες. Δυστυχώς, η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των θανάτων θα χρησιμοποιηθεί από τους αντιεμβολιαστές ως δικαίωση της προηγούμενης ρητορικής των, που έλεγε ότι «οι άνθρωποι δεν κινδυνεύουν από τον κορωνοϊό· μια απλή γρίπη είναι. Πεθαίνουν από άλλες αιτίες και οι συνωμότες της “Νέας Τάξης” τους καταγράφουν ως θύματα COVID ώστε να τρομοκρατήσουν τον πληθυσμό και να βάλουν μέσα μας τα 5G τσιπάκια διά των εμβολίων».

Βεβαίως ανοησίες είναι κι αυτά, αλλά αυτή η διαστρέβλωση της πραγματικότητας απευθύνεται σε πληθυσμό που δεν σκαμπάζει πολλά από στατιστική και δεν κατανοεί τη χρησιμότητα της ορθής αποτύπωσης στοιχείων. Εδώ κοτζάμ δικαστές με πτυχία Νομικής, Σχολής Δικαστών, μεταπτυχιακά και δεν συμμαζεύεται, δεν έχουν καταλάβει ακόμη πώς υπολογίστηκε το έλλειμμα του 2009 (και ταλαιπωρούν 12 χρόνια τον κ. Ανδρέα Γεωργίου) περιμένουμε από τον θαμώνα του καφενείου και των social media να καταλάβει τι είναι «διάμεσος», «επικρατούσα τιμή», «κατηγορική μεταβλητή» κ.ά.;

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *