Ο καρατερίστας με τη γυμνή πλάτη

Ο καρατερίστας με τη γυμνή πλάτη

Τάκης Θεοδωρόπουλος

Την 6η Δεκεμβρίου, χρόνια τώρα, συγκεντρώνονταν για να τιμήσουν τις καταστροφές και τις λεηλασίες του 2008 στήνοντας την ίδια παράσταση. Η μνήμη του άτυχου Αλέξη Γρηγορόπουλου ήταν το πρόσχημα. Οπως και ως πρόσχημα λειτουργούσε χρόνια τώρα η επέτειος του Πολυτεχνείου. Επαιζαν ένα είδος παντομίμας με την Aστυνομία ανταλλάσσοντας μολότοφ και πέτρες με χημικά και κρότου λάμψης. Εσπαγαν υαλοπίνακες και έκαιγαν κάδους και αυτοκίνητα. Στόχος ήταν να γίνουν πρώτη είδηση στα δελτία της τηλεόρασης. Χωρίς όλ’ αυτά, ελάχιστοι θα ενδιαφέρονταν για τις δύο επετείους του φθινοπώρου. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι φέτος η Aστυνομία κατάφερε η επέτειος της καταστροφής του κέντρου της Αθήνας να μην είναι πρώτη είδηση. Κοινώς, στέρησε από την περιφερόμενη αλητεία το βασικό της κίνητρο. Απέδειξε δε ότι υπάρχει τρόπος για να βρει τη θέση της στο λυκόφως του περιθωρίου μαζί με τους πολιτικούς εκφραστές της.

Το 2008 θα περνούσε απαρατήρητη η φωτογραφία του κουκουλοφόρου που τον τραβούν αστυνομικοί από το μπλουζάκι του, με αποτέλεσμα να ξεγυμνώσουν την πλάτη του. Η καταστροφή της περιουσίας τόσων συμπολιτών μας και η ερήμωση του κέντρου της πρωτεύουσας θα μετέτρεπε μια τέτοια σκηνή σε ασήμαντη λεπτομέρεια.

Αναρωτιέμαι, παρ’ όλα αυτά, πόσες καταστροφές θα είχαν αποφευχθεί εάν το 2008 παρενέβαιναν στο κυρίως θέμα τέτοιες λεπτομέρειες. Ομως, η Αστυνομία είχε καταργηθεί από τον τότε πολιτικό της προϊστάμενο και νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκφραστή της ψοφοδεούς και ανήμπορης πολιτείας. Ο πληθυσμός κεχηνώς έβλεπε τις φλόγες και οι μόνοι που δεν είχαν χάσει τη λαλιά τους ήσαν οι ιεροκήρυκες της Αριστεράς, που σκύλευαν από τότε το πτώμα του πασοκισμού.

Πανικόβλητοι από την περιθωριοποίησή τους, οι πολιτικοί εκφραστές της επετείου των καταστροφών προσπαθούν να σώσουν το θέαμα, που φέτος απογοήτευσε το κοινό του. Και προβάλλουν τον καρατερίστα. Ενας τύπος, σαν αυτόν που είχε αποπειραθεί να σπάσει με κλωτσιά τον αυχένα αστυνομικού μπροστά στο άγαλμα του Τρούμαν, συλλαμβάνεται από αστυνομικούς και στην προσπάθειά του να διαφύγει του τραβούν το μπλουζάκι και ξεγυμνώνουν την πλάτη του. Διαδίδεται μάλιστα ότι κάποιος αστυνομικός τού απευθύνθηκε στον ενικό, ενώ δεν είχαν καν συστηθεί. Αίσχος. Αγνοούν αυτοί οι κύριοι το δημοκρατικό δικαίωμα του κουκουλοφόρου να καίει, να καταστρέφει και να πετάει ψυγεία από τις ταράτσες;

Η προβολή του καρατερίστα με τη γυμνή πλάτη δείχνει και την αμηχανία του παραγωγού. Μόνον με καρατερίστες δεν στήνεται παράσταση. Χρειάζονται και ρολίστες, οι οποίοι σπανίζουν πλέον στην επιθεώρηση της καταστροφής.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *