Πολιτικές εκτός δικτύου

Πολιτικές εκτός δικτύου

Μαρία Κατσουνάκη

Μόλις κοινοποιήθηκε ότι το δημοτικό συμβούλιο Καλαμάτας αποφάσισε τη διακοπή του δικτύου 5G για λόγους υγείας, με ψήφους 16 υπέρ και 13 κατά, σείστηκαν τα social media, η τοπική κοινωνία, ενώ η δόνηση επεκτάθηκε και στην υπόλοιπη χώρα. Υπάρχουν πάντα κι εκείνοι που συγχαίρουν για τον φόβο, την επιφύλαξη και τις θεωρίες συνωμοσίας. Εκείνοι που πάντα προτιμούν έναν πιο «εναλλακτικό» τρόπο ζωής, μακριά από την τεχνολογία και τις αδιακρίβωτες –αλλά δεν μπορεί θα υπάρχουν(!)– επιπτώσεις στην υγεία μας. Οι υπερασπιστές αυτής της θεωρίας και ένα συνεχόμενο φτέρνισμα μπορεί να το αντιμετωπίσουν με μεγάλη καχυποψία.

Πέρα όμως από το ερεβώδες της ανθρώπινης ύπαρξης και σκέψης, υπάρχουν και μερικά απτά, πρακτικά θέματα, εξόχως πολιτικά. Οπως, για παράδειγμα, η διάλυση της τοπικής αυτοδιοίκησης με τη «μέθοδο» της απλής αναλογικής που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ.

«Εχω 9 δημοτικούς συμβούλους και με τις συνεργασίες φτάνω τους 16 σε σύνολο 41 δημοτικών συμβούλων», εξήγησε ο κ. Θανάσης Βασιλόπουλος, δήμαρχος Καλαμάτας.

Το αμέσως επόμενο πολιτικό ζήτημα έθεσε με καίριο άρθρο-παρέμβαση η καλαματιανή εφημερίδα «Ελευθερία» (το υπογράφει ο Θανάσης Λαγός): «Η τοπική πολιτική, επιχειρηματική και πνευματική ελίτ θα εκθέσει τις απόψεις της για το 5G; Ή θα συνεχίσει να σιωπά, αφήνοντας για ακόμα μια φορά δυο-τρεις δημοσιολόγους να βγάλουν το φίδι από την τρύπα; Σε αυτό το ερώτημα θα απαντήσουν με τη στάση τους το προσεχές διάστημα οι βουλευτές της Μεσσηνίας, τα κόμματα, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου;». Και στη συνέχεια κατονομάζει τους βουλευτές της Ν.Δ., αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, που εκλέγονται στη Μεσσηνία.

Η πολιτική αφωνία επί του θέματος πώς μπορεί να ερμηνευθεί; Ως τεχνοφοβική στάση ή ως αυτόματο ψηφοθηρικό ανακλαστικό; Μετράει περισσότερο η πολιτική επιβίωση ή η ανακουφιστική για την κοινωνία σύγκρουση με κάθε μορφής προκατάληψη; Γιατί, όσο αναχρονιστική (το λιγότερο) φαίνεται η απόφαση για διακοπή του δικτύου 5G για λόγους υγείας, άλλο τόσο παλαιοκομματική και αναντίστοιχη των πολιτικών αναγκών της κοινωνίας είναι και η στάση «κάνω το παχύ κουνέλι». Δυστυχώς, η εποχή 5G (όπως και κάθε βήμα προόδου) έχει απελπιστικά ανάγκη από τολμηρές αποφάσεις και γενναία παραδείγματα.

Εκτός εάν συναινέσουμε ότι ο πολιτικός οφείλει να είναι και πολιτικάντης και ησυχάσουμε όλοι. Είναι μια σχέση, η οποία δεν θα μπορέσει ποτέ να έχει απόδοση 5G. Και αυτή, πράγματι, βλάπτει σοβαρά την υγεία.

Πηγή Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *