Η αμυντική διαφάνεια

Η αμυντική διαφάνεια

Πάσχος Μανδραβέλης

Δεν γνωρίζουμε πόσο αληθή είναι όσα είπε προχθές ο πρωθυπουργός, πως δηλαδή «κάποιοι θεωρούν ότι επειδή μπορεί να έχουν μία ομάδα ή να ελέγχουν κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης ή ενδεχομένως και τα δύο, να θεωρούν ότι μπορούν να εκβιάζουν, να υπαγορεύουν στην κυβέρνηση, να υπονομεύουν –αλλάζοντας απόψεις από τη μία μέρα στην άλλη– τη διαδρομή της χώρας» (AΝΤ1, 7.11.2022). Έχουν δει κι έχουν δει τα ματάκια μας τα περασμένα χρόνια και από την άλλη –τι στην ευχή;– πρωθυπουργός είναι, κάτι παραπάνω θα ξέρει.

Το θέμα είναι ότι κάποιος εκβιάζεται αν έχει κάτι να κρύψει. Αν όχι, κάθε προσπάθεια πέφτει στο κενό. Καθαρός ουρανός εκβιασμούς δεν φοβάται. Κι εδώ μπαίνει το τεράστιο ζήτημα της διαφάνειας στον δημόσιο βίο. Αυτή δεν είναι μόνον επωφελής για τη Δημοκρατία. Είναι ένας κατεξοχήν αμυντικός μηχανισμός κάθε κυβέρνησης, σε κάθε είδους μομφές και κάθε προέλευσης εκβιασμούς. Όσο λιγότερες είναι οι σκοτεινές πτυχές της κρατικής δράσης, τόσο λιγότερο εξάπτεται η φαντασία όλων μας για το τι μπορεί να κρύβεται· και δεν γνωρίζουμε τι πληγώνει περισσότερο μια κυβέρνηση: τα λάθη της ή αυτά που καθένας φαντάζεται;

Για παράδειγμα, θα ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα για τον πρωθυπουργό αν υλοποιούσε αυτό που διακήρυξε σαν έσκασε η είδηση της «επισύνδεσης» του κ. Νίκου Ανδρουλάκη. Αν, πράγματι, όλα έβγαιναν στο φως. Αντ’ αυτού είδαμε διορισμένους αξιωματούχους του κράτους να περιφρονούν τη Βουλή – σε άλλες χώρες αυτό είναι ποινικό αδίκημα. Η κυβέρνηση ασπάστηκε θεωρίες περί «απορρήτου» με το επιχείρημα ότι διαρρέουν πληροφορίες από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Βεβαίως η διαρροή των πληροφοριών από απόρρητες συνεδριάσεις είναι πρόβλημα· άλλης τάξης πρόβλημα, το οποίο όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να καθίσουν κάτω να το λύσουν. Ομως, όπως δεν καταργείς τις εκλογές επειδή επικρατεί χυδαίο/τοξικό/εμφυλιοπολεμικό κλίμα, έτσι δεν μπορεί να καταργηθεί η δημοκρατική λογοδοσία των κρατικών λειτουργών επειδή αυτά που θα πουν μπορεί να διαρρεύσουν.

Το θέμα είναι τι κάνουμε από δω και πέρα. «Εκλογές», απαντά η αντιπολίτευση. Ωραία! Να τις κάνουμε και ας υποθέσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ (με ή χωρίς ΑΝΕΛ) γίνεται κυβέρνηση. Τι μας εγγυάται ότι ο νέος αρχηγός της ΕΥΠ δεν θα παρακολουθεί τον κ. Ανδρουλάκη και κάμποσους δημοσιογράφους, για «εθνικούς λόγους» που μόνον αυτός ξέρει; Μήπως ήρθε η ώρα το πολιτικό σύστημα εν συνόλω να συνομολογήσει κάποιους θεσμούς θωράκισης της Δημοκρατίας, σε μια εποχή που η Δημοκρατία απειλείται παντού στον κόσμο, και για εμάς δεν ξέρουμε τι ξημερώνει μεθαύριο; Ας το κάνουν και μετά μπορούν να συνεχίσουν τον τσακωμό…

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *