Η ανευθυνότητα που δεν πρέπει να ξαναζήσουμε

Η ανευθυνότητα που δεν πρέπει να ξαναζήσουμε

Κύριο άρθρο

Όσα αποκαλύφθηκαν από τον πρωθυπουργό για τη διαχείριση της επόμενης μέρας της τραγωδίας στο Μάτι, αναδεικνύουν την προχειρότητα,τη διαρκή, δυστυχώς ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού, αλλά και τον κυνισμό της εξουσίας. Ξέραμε μέχρι τώρα τις τραγικές παραλείψεις, την έλλειψη στοιχειώδους οργάνωσης, αλλά και τη βιομηχανία παραπληροφόρησης για να συγκαλυφθούν οι ευθύνες για μια εθνική τραγωδία.

Παρά τις εκ των υστέρων βαρύγδουπες δηλώσεις,η ανευθυνότητα και η ολιγωρία εξακολουθούσαν να κυριαρχούν και στη διαχείριση των τραγικών συνεπειών της φονικής πυρκαγιάς. Ούτε καν στους κατακαημένους,κυριολεκτικά, συνανθρώπους μας που παλεύουν για να επιβιώσουν μετά την καταστροφή δεν μπόρεσε η ανάλγητη εξουσία να προσφέρει την απολύτως αναγκαία συμπαράσταση.

Τα όσα συνέβησαν στο Μάτι ήταν η τραγική επιβεβαίωση της πλήρους κατάρρευσης της κρατικής μηχανής.Αποκάλυψαν την αναξιοκρατία, την ανικανότητα, την παντελή έλλειψη σχεδιασμού, την άγνοια στοιχειωδών κανόνων προστασίας που επικρατούσε – και σε κάποιο βαθμό επικρατεί ακόμα- σε ζωτικά τμήματα των κρατικών υπηρεσιών. Την πλήρωσαν 102 αθώοι συνάνθρωποι μας και εκατοντάδες άλλοι που είδαν να καταστρέφεται η ζωή τους.

Παρά την οργή, παρά τη γενική κατακραυγή ελάχιστα πράγματα βελτιώθηκαν από πέρυσι.Αυτή η εγκληματική αδιαφορία, αυτή η διαχρονική αδυναμία δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Δεν αρκούν οι υποσχέσεις και οι καλές προθέσεις. Χρειάζεται επιτέλους να αναδιοργανωθεί εκ βάθρων όλος ο μηχανισμός της πολιτικής προστασίας. Με γνώμονα το σεβασμό της ανθρώπινης ζωής πρωτίστως, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος και της περιουσίας των πολιτών.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες δικαιολογίες, για καθυστερήσεις ή μεταφορά ευθυνών. Προφανώς έχουν και οι πολίτες μερίδιο ευθυνών, αλλά είναι υποχρέωση του κράτους να τους καθοδηγήσει, να επιβάλλει κανόνες,να βάλει φρένο στην όποια κοινωνική ανευθυνότητα.

Γνωρίζουν όλοι καλά πλέον ότι η κλιματική αλλαγή δημιουργεί όλο και πιο συχνά απρόβλεπτες και επικίνδυνες καταστάσεις. Δεν μπορούμε να αποτρέψουμε τελείως την εκδίκηση της φύσης, μπορούμε όμως να περιορίσουμε τις επιπτώσεις και κυρίως να προστατέψουμε τις ανθρώπινες ζωές. Αλίμονο αν στην εποχή της τεχνολογίας δεν μπορούμε να οργανώσουμε ένα μηχανισμό έγκαιρης προειδοποίησης …

Η τραγωδία στο Μάτι, είναι ευθύνη και υποχρέωση όλων μας να αποτελέσει οδυνηρό παρελθόν. Είναι ο μόνος τρόπος για να τιμούμε τους συνανθρώπους μας που χάθηκαν τόσο άδικα…

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *