Τα διαλύσατε όλα για λίγες ψήφους

Τα διαλύσατε όλα για λίγες ψήφους

Λουκάς Βλάχος*

Η δουλειά μου με έχει συνηθίσει να συμμετέχω σε συζητήσεις όταν το αντικείμενο που μελετάμε έχει ενδιαφέρον, οι συνομιλητές μου παρουσιάζουν επιχειρήματα ουσίας που χρειάζονται σοβαρή μελέτη και ανάλυση και σίγουρα στηρίζονται όσα συζητάμε στη διεθνή εμπειρία και πρακτική.

Είναι δύσκολο για μένα να τοποθετηθώ για κάτι που γίνεται στο πόδι για καθαρά ψηφοθηρικούς σκοπούς.

Είναι έτοιμη η σημερινή κυβέρνηση να διαλύσει τον βασικότερο μοχλό της πολιτιστικής και οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, την εκπαίδευση, με τροπολογίες που έγιναν κυριολεκτικά μέσα στη νύχτα.

Διαλύουμε την τεχνολογική εκπαίδευση όταν έπρεπε να είναι ο βασικός μας εκπαιδευτικός άξονας. Διαλύουμε τα πανεπιστήμια όταν θα έπρεπε να ασχολούνται με προσεκτικά επιλεγμένους φοιτητές και φοιτήτριες, με τα νέα επιτεύγματα της επιστήμης και τεχνολογίας και να προτείνουν καινοτόμες ιδέες για την πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Ζητάμε από τα πανεπιστήμια να «απορροφήσουν» μια άλλη εκπαιδευτική μονάδα με τεχνολογικό προσανατολισμό μέσα σε μία νύχτα.

Ζητάμε να γίνουν νέα τμήματα, όταν οι απόφοιτοι από τα υπάρχοντα δεν βρίσκουν εργασία σχετική με το αντικείμενο των σπουδών τους.

Το τραγικό στοιχείο σε όλα αυτά είναι ότι διαλύουμε τον βασικό και διεθνώς καθιερωμένο σκελετό της εκπαίδευσης και κανένας νόμος-πλαίσιο πλέον δεν θα μπορεί να «βελτιώσει».

Ο πολύ καλά δουλεμένος νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ που πρότεινε η κ. Διαμαντοπούλου δεν έχει καμία αξία πλέον. Θα χρειαστεί συνολικός ανασχεδιασμός, που θα φέρει γκρίνια και αντιδράσεις, όταν πρέπει να πάρεις πίσω πρόχειρες ψηφοθηρικές «κατακτήσεις» της μιας νύχτας.

* Ο κ. Λουκάς Βλάχος είναι καθηγητής Αστροφυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.



Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *