Ουδείς αγάπησε την αξιολόγηση

Ουδείς αγάπησε την αξιολόγηση

Σάκης Μουμτζής

Έγινε γνωστό πως η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών πήγε στις ελληνικές καλένδες. Η είδηση θα ήταν αν δεν συνέβαινε αυτό, καθώς ουδείς επιθυμεί την αξιολόγηση. Ούτε αυτοί που θα τη θεσμοθετήσουν ούτε αυτοί που θα αξιολογηθούν. Οι πρώτοι γιατί θέλουν να αποφύγουν τις τριβές και την πολιτική φθορά λόγω των γνωστών αντιδράσεων και οι δεύτεροι διότι, εθισμένοι στην ήσσονα προσπάθεια, δεν θέλουν να βγουν από τη βολή τους. Αναφέρομαι βεβαίως στον δημόσιο τομέα γιατί στον ιδιωτικό η αξιολόγηση είναι σχεδόν μια καθημερινή διαδικασία. Στις μεγάλες επιχειρήσεις υπάρχουν τα αρμόδια τμήματα που αξιολογούν τους υπαλλήλους, στις μικρές επιχειρήσεις αυτή τη δουλειά την κάνει το ίδιο το αφεντικό. Η αξιολόγηση στον ιδιωτικό τομέα είναι conditio sine qua non για την επιβίωση και την ανάπτυξή του.

Στην Ελλάδα ακούω εδώ και περίπου τριάντα χρόνια για την επερχόμενη αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και, ω του θαύματος, κάτι συμβαίνει και αυτή η σημαντική μεταρρύθμιση κάπου σκαλώνει. Είμαι σίγουρος, αν ποτέ εφαρμοστεί, θα είναι τέτοιας μορφής που όλοι οι αξιολογούμενοι θα κρίνονται θετικά και θα παίρνουν και τα σχετικά bonus.

Θυμάμαι πριν από περίπου δύο χρόνια ο Στέφανος Μάνος είχε προτείνει ένα συγκεκριμένο μοντέλο αξιολόγησης για τις σχολικές μονάδες. Ποιο ήταν αυτό; Η επίδοση κάθε σχολικής μονάδας στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Μια επίδοση άμεσα μετρήσιμη. Γιατί, αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί, δεν νοείται αξιολόγηση χωρίς μέτρηση. Χωρίς συγκεκριμένους αριθμούς. Με βάση το σκεπτικό του Στέφανου Μάνου θα βλέπαμε ποιες σχολικές μονάδες είχαν θετικές επιδόσεις στις Πανελλαδικές, ποιες όχι, στη συνέχεια θα εξετάζαμε τα χαρακτηριστικά των μεν και των δε και θα προσπαθούσαμε με παρεμβάσεις να βελτιώσουμε το επίπεδο των σχολικών μονάδων που θα υστερούσαν. Ουδείς ασχολήθηκε με αυτήν την πρόταση.

Μάλιστα, όταν την αναπαρήγαγα και τη σχολίασα θετικά με άρθρο μου στο liberal.gr, δέχθηκα κριτική από φίλους εκπαιδευτικούς που σε άλλα ζητήματα διακρίνονται για το φιλελεύθερο – μεταρρυθμιστικό πνεύμα τους. Φαίνεται πως η αξιολόγηση, ως μια διαδικασία με μετρήσιμα κριτήρια, δεν είναι αποδεκτή ακόμη και από αυτούς που φραστικά τουλάχιστον την υποστηρίζουν. Ας μην εκπλησσόμαστε που μια προγραμματική εξαγγελία της κυβέρνησης ματαιώνεται.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *