Τι «ξέχασε» η κ. Ξεπαπαδέα

Τι «ξέχασε» η κ. Ξεπαπαδέα

Πηνελόπη Βλαχογιάννη

Δεν είναι ούτε νόμιμο ούτε ηθικό να επιχειρείται η σπίλωση και ο στιγματισμός ως μέσο για την επίτευξη πολιτικών σκοπιμοτήτων, απάντησε με στόμφο και παρρησία η Γενική Γραμματέας Καταπολέμησης της Διαφθοράς κ. Ξεπαπαδέα, απαντώντας σε δημοσίευμα του Τύπου, το οποίο αποκάλυψε την ιδιότητά της ως πληρεξούσιας δικηγόρου της κυπριακής εταιρείας Hi-Med Solutions Ltd με έδρα τα γραφεία του Αρτέμη Αρτεμίου στη Λευκωσία, το 2016, το 2017 και το 2018, ενώ ήταν διορισμένη από τον Ιούνιο του 2015 ως διευθύντρια του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης.

Διαβάζοντας μια τέτοια δήλωση-καταπέλτη της Γενικής Γραμματέως, το πρώτο που θα σκεφτόταν κάποιος ανυποψίαστος και καλοπροαίρετος θα ήταν ότι το δημοσίευμα είναι απόλυτα ψευδές (fake news) και συνεπώς η Γενική Γραμματέας ουδεμία σχέση έχει με την εταιρεία που έχει έδρα στα γραφεία του κου Αρτεμίου στη Λευκωσία. Του ίδιου κου Αρτεμίου που ελέγχεται για ένα σωρό σχέσεις με τον κο Πετσίτη, τον κο Παππά τη Βενεζουέλα κλπ.

Κι όμως η ίδια η Γενική Γραμματέας δεν αρνείται την ακρίβεια των πληροφοριών του δημοσιεύματος, αντίθετα τα επιβεβαιώνει. Απλώς δεν θεωρεί ότι δημιουργούν ζητήματα νομιμότητας.

Τι πειράζει, σου λέει, που ήμουν πληρεξούσια δικηγόρος συνεργάτης δικηγορικού γραφείου που ελέγχεται για σχέσεις διαπλοκής με κρατικούς λειτουργούς και εκπροσωπούσα μια κυπριακή εταιρεία στρεφόμενη κατά του ελληνικού Δημοσίου, την ίδια ώρα που ήμουν Ειδική Συνεργάτης σε θέματα Διαφθοράς στο υπουργείο Δικαιοσύνης;

Όταν με το καλό αναβαθμίστηκα σε Γενική Γραμματέα Καταπολέμησης Διαφθοράς, ανέστειλα κατά νόμο τη δικηγορική μου ιδιότητα. «Ουδέποτε άσκησα το δικηγορικό λειτούργημα, ενόσω κατέχω την ιδιότητα της Γενικής Γραμματέως για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς», δήλωσε και καθάρισε.

Τίποτε δεν έχει ακούσει η κα Ξεπαπαδέα στην 20ετή δικηγορική σταδιοδρομία της για τον Κώδικα Δικηγόρων; Ούτε για τον Κώδικα Δεοντολογίας δικηγορικού λειτουργήματος;

Σύμφωνα με το άρθρο 5, «Θεμελιώδεις αρχές και αξίες στην άσκηση της δικηγορίας», μεταξύ άλλων, ο δικηγόρος τηρεί εχεμύθεια, απαραβίαστη υπέρ του εντολέα του, για όσα αυτός του εμπιστεύθηκε με αφορμή την άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος. Ακόμη, σύμφωνα με το άρθρο 10, απαγορεύεται στον δικηγόρο, μεταξύ άλλων, να δίνει συμβουλές ή να υπερασπίζεται διάδικο, αν έχει δώσει και στον αντίδικό του συμβουλή για την ίδια υπόθεση. Απαγορεύεται να υπερασπίζεται άμεσα ή έμμεσα και τους δύο διάδικους.

Τέλος, σύμφωνα με το άρθρο 36, ο δικηγόρος έχει υποχρέωση να τηρεί αυστηρά την επαγγελματική εχεμύθεια:

α) Για όσα του εμπιστεύθηκε ο εντολέας του έστω και προφορικά, ακόμη και αν με την αποκάλυψή τους δεν πρόκειται να προκύψει ζημιά για τον εντολέα του, ή τα στοιχεία που του εμπιστεύτηκε ο εντολέας του ήρθαν στη δημοσιότητα από άλλη πηγή, ή έστω και αν ο εντολέας του τον έχει απαλλάξει από την υποχρέωση της τηρήσεως του επαγγελματικού μυστικού.

β) Για όσα έμαθε από τη μελέτη των εγγράφων που του εμπιστεύτηκε ο εντολέας του. Την εχεμύθεια πρέπει να την τηρεί όχι μόνο κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την περαίωση της υποθέσεως ή την ανάκληση της εντολής από τον πελάτη του, ακόμα και μετά τον θάνατο του πελάτη του και να την επιβάλει και στους συνεργάτες και τους υπάλληλους του γραφείου του.

Με αυτούς τους περιορισμούς που θέτει ο Κώδικας Δεοντολογίας του Δικηγορικού Λειτουργού και αποτελούν υποχρεώσεις του δικηγόρου είτε είναι σε αναστολή είτε όχι, αναδύονται τα εξής ερωτήματα που περιμένουν απάντηση:

Πώς μπορεί άραγε η κα Ξεπαπαδέα να ασκεί τα καθήκοντά της ως γενική γραμματέας καταπολέμησης διαφθοράς με στοιχειώδη ευπρέπεια;

Πώς μπορεί η Γενική Γραμματέας να υπηρετεί το Δημόσιο Συμφέρον όταν έχει ταυτόχρονη υποχρέωση εχεμύθειας και προστασίας των συμφερόντων της εταιρείας που εκπροσωπούσε καθώς και του συνεργάτη της δικηγόρου κου Αρτεμίου;

Αυτό που ονομάζεται κώλυμα λόγω σύγκρουσης συμφερόντων δεν το έχει ακούσει ποτέ η Γενική Γραμματέας καταπολέμησης διαφθοράς; Ούτε στο υπουργείο Δικαιοσύνης το έχουν ακούσει;

Διευκρίνιση προς ΣΥΡΙΖΑ: Όταν υποστηρίζεται η αναγκαιότητα για εκσυγχρονισμό του κράτους και η δημιουργία συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), δεν εννοούμε ταυτόχρονη συνύπαρξη στο ίδιο πρόσωπο του έμμισθου κρατικού λειτουργού και του συνηγόρου ιδιωτικών συμφερόντων ελεγχόμενων για υποθέσεις που στέφονται κατά του δημοσίου.

Πηγή: Athens Voice

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *