Ο φάκελος για τον επόμενο

Ο φάκελος για τον επόμενο

Κύριο άρθρο

Το κλίμα, η ατμόσφαιρα για την κυβέρνηση και ειδικά για τον Πρωθυπουργό δεν είναι η καλύτερη. Η πίεση από το εκλογικό σώμα είναι εμφανής πια διά γυμνού οφθαλμού, οι αμφισβητήσεις περισσεύουν και οι πρωτοβουλίες, οι όποιες πρωτοβουλίες, καταρρέουν η µία πίσω από την άλλη.

Κατά ορισµένους µάλιστα όχι µόνο δεν αποδίδουν τα προσδοκώµενα, αλλά αντιθέτως προσθέτουν αρνητικό φορτίο και επιδεινώνουν τη θέση των κυβερνητικών δυνάµεων εν όψει των επερχόµενων πολλαπλών εκλογικών αναµετρήσεων.

Η παρακινδυνευµένη Συµφωνία των Πρεσπών, η οποία υποτίθεται ότι θα συνηγορούσε υπέρ της σύγκλισης των αριστερών και κεντροαριστερών δυνάµεων, µάλλον περιθωριοποίησε τον ΣΥΡΙΖΑ παρά ανέδειξε τον ηγεµονικό του ρόλο.

Τώρα πια τα κυβερνητικά στελέχη δεν καταφέρνουν καν να συναντηθούν µε τους πολίτες πάνω από τη Λάρισα, καθώς αντιµετωπίζονται, στην καλύτερη των περιπτώσεων, µε επιδεικτική αδιαφορία, για να µην πούµε µε περιφρόνηση.

Η επιχείρηση «Γέφυρα» µε την Κεντροαριστερά επίσης κατέρρευσε προτού καν στηθεί, και τα αντίβαρα που σηκώθηκαν προκειµένου να αντισταθµιστεί η αποτυχία απεδείχθησαν απολύτως προβληµατικά.

Η µεν κόρη του συνθέτη απεσύρθη κακήν-κακώς µετά την αποκάλυψη του σκανδάλου της σύνταξης της νεκρής µητέρας της, η δε υποψηφιότητα του γόνου της διαπλοκής περιέπεσε σχεδόν στην αφάνεια, γιατί απλούστατα συνδέει το διαθέτον – κατά δήλωσή του – ηθικό πλεονέκτηµα κόµµα της Αριστεράς µε την ακραία εκδοχή λεηλασίας του κρατικού πλούτου και ως τέτοια προφανώς κατέστη µη υπερασπίσιµη.

Αλλά και τα άλλα, τα µέτωπα των σκανδάλων, δεν απέδωσαν τα αναµενόµενα. Λειψά, χωρίς αποδεικτικά υλικά, περιέπεσαν στη χλεύη των διωκοµένων και πλέον ρίχνονται άρον-άρον στην εκλογική µάχη ως άλλα άσφαιρα και πολυξοδευµένα πυρά.

Τα µέτρα της οικονοµίας επίσης, που υποτίθεται ότι θα την αναγεννούσαν και θα αποτελούσαν βάση προσέλκυσης ψηφοφόρων, απεδείχθησαν µικρά και ασήµαντα, µη ικανά να προσφέρουν ελπίδα και προσδοκία στον ελληνικό λαό, που εν τέλει άλλα διεκδικεί, παρά εκείνα που φαντάζονται οι επικοινωνιολόγοι των σκοτεινών υπογείων του Μεγάρου Μαξίµου.

Η περίµετρος της ρύθµισης των «κόκκινων» δανείων περιορίστηκε σηµαντικά, δεν έτυχε της υποδοχής που ανέµενε ο Πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη και ούτε βεβαίως η επιλογή της διανοµής εφάπαξ επιδοµάτων συγκλόνισε τον κόσµο, γιατί προφανώς δεν απαντά στις αγωνίες των πολιτών για οικονοµική σταθερότητα, ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας, τις µόνες που µπορούν να υποστηρίξουν και να εγγυηθούν υποτυπωδώς το µέλλον.

Προϊόντος του χρόνου η κυβερνώσα Αριστερά από δύναµη αναγέννησης και αναδιοργάνωσης της χώρας αποδίδεται ως δύναµη οπισθοδρόµησης και καθυστέρησης, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις εκλογικές της επιδόσεις. Ολες οι έρευνες των διαθέσεων της κοινής γνώµης παραπέµπουν σε συντριπτική ήττα σε όλες τις κάλπες.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές ο κ. Τσίπρας δεν θα βρίσκει ούτε για δείγµα δικό του δήµαρχο ή περιφερειάρχη, τα ποσοστά του στην ευρωκάλπη θα είναι πενιχρά και βεβαίως όλοι στο κυβερνών κόµµα, παρά τα αντιθέτως διαδιδόµενα, προετοιµάζονται για βαριά ήττα στις εθνικές εκλογές.

Αυτό άλλωστε µαρτυρούν και οι σπασµωδικές κινήσεις, οι αιφνιδιαστικές επισκέψεις στη Θεσσαλονίκη, όπως και οι οµηρικοί καβγάδες που χαρακτηρίζουν τελευταίως την κυβερνητική δράση.

Στην παρούσα φάση στο κυβερνητικό στρατόπεδο κυριαρχούν οι έριδες, οι προσωπικές στρατηγικές και βεβαίως επικρατεί το δόγµα «ο σώζων εαυτόν σωθήτω».

Ηδη προπαρασκευάζονται και οργανώνονται βάσεις αµφισβήτησης του κ. Τσίπρα, όπως και οργανώνονται διάδοχα ηγετικά σχήµατα, ικανά να διαχειριστούν την ήττα και τη διεκδικούµενη, από ορισµένους, πλήρη ανασυγκρότηση του χώρου σε ευρωπαϊκά πρότυπα και µε καθαρό ιδεολογικό πρόσηµο, πολύ µακριά από το υφιστάµενο νεφελώδες και ευκαιριακό που έχει συγκροτήσει ο εύκολος στις µετατοπίσεις και ξεχωριστός στις κυβιστήσεις ηγήτωρ.

Παρά λοιπόν τα πολλά δήθεν ηρωικά ξεσπάσµατα του Πρωθυπουργού, ο λαός αλλά και η τύχη που τον συνόδευε έως τώρα δείχνουν να τον εγκαταλείπουν.

Οπως θα έλεγαν και οι παλαιότεροι, αντί να εκστασιάζεται, καλόν είναι να προετοιµάζει τον φάκελο για τον… επόµενο κυβερνήτη.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *