Ήττα ή πανωλεθρία, το δίλημμα του Τσίπρα

Ήττα ή πανωλεθρία, το δίλημμα του Τσίπρα

Δημήτρης Χόνδρος

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν πιστεύει τις δημοσκοπήσεις. Καλά κάνει. Όταν στις εκδηλώσεις κορυφαίων στελεχών του μαζεύονται με το ζόρι τριάντα άνθρωποι τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα.

Η εικόνα των άδειων αιθουσών δεν είναι μια απλή υπόθεση. Είναι μια θανάσιμη μαχαιριά στη ψυχολογία του ΣΥΡΙΖΑ   Το… «δεν μπορεί, κάτι θα κάνει ο Τσίπρας και θα γυρίσει το παιχνίδι», τελείωσε. Αποδεικνύεται ένας ευσεβής πόθος που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.

Τα δυσάρεστα νέα δεν σταματούν εδώ. Ο κ. Τσίπρας έχει μπροστά του δύο εκλογικές αναμετρήσεις που, πιθανότατα, θα σηματοδοτήσουν το τέλος της κυριαρχίας του στο πολιτικό σκηνικό.

Στις τοπικές εκλογές, οι υποψήφιοι του κινούνται σε μονοψήφια ποσοστά. Ούτε ο Νίκος Παππάς δεν βάζει στοίχημα ότι μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει κάποιον από τους μεγάλους δήμους ή ότι μπορεί να διατηρήσει την περιφέρεια Αττικής.

Στις ευρωεκλογές, το επιχείρημα ότι η διαφορά με τη ΝΔ δεν θα είναι τόσο μεγάλη, όσο δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, έρχεται αντιμέτωπο με μια δραματική όσο και υπαρκτή πιθανότητα. Να δει τα ποσοστά του να πέφτουν κάτω από το ψυχολογικό όριο του 20%.Σε αυτή την περίπτωση το Μέγαρο Μαξίμου δεν θα κληθεί να διαχειριστεί μια απλή εκλογική ήττα αλλά το ενδεχόμενο της κατάρρευσής του, όταν στηθούν οι κάλπες των εθνικών εκλογών.

Υπάρχουν και άλλα δυσάρεστα νέα.

Αφορούν την κατάσταση του στρατεύματος που θα δώσει τη μάχη. Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 145 βουλευτές. Οι μισοί από αυτούς δύσκολα θα ξαναπεράσουν το κατώφλι της Βουλής.  Ήδη, η λογική που επικρατεί ανάμεσα τους δεν είναι αυτή της συντεταγμένης μάχης αλλά του «ο σώζων εαυτόν σωθήτο».  Η βέβαιη συνταγή για την πανωλεθρία.

Το σενάριο που θέλει τον κ. Τσίπρα να στήνει τις εθνικές κάλπες τον Ιούνιο, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και τις τοπικές εκλογές, δεν υπακούει σε καμία λογική. Ο γάμος θα έχει σχολάσει. Το πιθανότερο είναι η ήττα να είναι ακόμα μεγαλύτερη. Είναι να μην γίνει η αρχή.

Οπότε, πάμε για Οκτώβρη όπως επιμένει ο κ. Τσίπρας; Εξαρτάται. Από το αν ο πρωθυπουργός, επιλέξει να μην χάσει ούτε μια μέρα εξουσίας διακινδυνεύοντας όμως μια εκλογική ήττα που θα τον τσαλακώσει πολιτικά και θα τον οδηγήσει σε προσωπικές περιπέτειες.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *