Περί χάους και τρικυμίας

Περί χάους και τρικυμίας

Μπάμπης Παπαδημητρίου

Θα μπορούσε κάποιος, αν ήταν ειλικρινής φίλος του, να του «συστήσει» να μην το παίζει «διανοούμενος». Δεν του πηγαίνει και είναι κομμάτι δύσκολο. Οι απόπειρες του κ. Τσίπρα να πάρει λίγη από τη δόξα των διανοουμένων καταλήγουν κατά κανόνα στη γελοιοποίησή του. Ως εκ τούτου, μόνο και μόνο επειδή είναι πρωθυπουργός της χώρας μου, του «συνιστώ» να μην κάνει τον εξυπνάκια.

Βρήκαμε χαριτωμένο το επεισόδιο με τη Ναόμι Κλάιν, αλλοπαρμένη μπεστ-σελερίστα του βιβλίου «Το δόγμα του σοκ», γιατί υποθέσαμε ότι έθεσε σε λειτουργία το πηγαίον του και γι’ αυτό την αποκάλεσε Ναόμι Κάμπελ, το γνωστό σε όλους μας μοντέλο ομορφιάς, όπως θα παραδεχόταν και ο πιο ανόητος ρατσιστής.

Αμήχανος αλλά θρασύς όπως είναι, δεν δίστασε να συζητήσει ως να είχε εντρυφήσει ο ίδιος προσωπικά στις σκέψεις του… αιμοδιψή μεταμαρξιστή σοφιστή Σλαβόι Ζίζεκ μια ζεστή αθηναϊκή βραδιά στην εσωτερική αυλή του Μπενάκειου της Πειραιώς. Ηταν το 2013. Εκτοτε, με τα παρελκόμενα της πρωθυπουργίας, καταλάβαμε ότι αυτό που γοήτευσε τον κ. Τσίπρα ήταν η προηγηθείσα χρονικώς προτροπή του Ζίζεκ (σε κοινή τους εμφάνιση στο έκτο Ανατρεπτικό Φόρουμ κάπου στην Κροατία): «Θα έστελνα στα γκουλάγκ όποιον δεν υποστηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ». Η Νέα Δημοκρατία είχε, τότε, αντιδράσει υψηλοφώνως αλλά μέρος των οπαδών της προτίμησε να μείνει σπίτι του στις επόμενες εκλογές. Ο Πάσχος Μανδραβέλης είχε ήδη παρατηρήσει (τον Απρίλιο 2008) τον θαυμασμό Τσίπρα για το έργο του προέδρου Μάο. Θαυμαστής του Kινέζου δικτάτορα (γι’ αυτό μάλλον ούτε ως κνίτη δεν τον αναγνωρίζουν οι κνίτες!), διαβεβαιώνει ότι η «πρόθεσή του ήταν καλή». Σαστισμένοι τον ερωτούν οι Schooligans: «Απ’ αυτήν την καλή πρόθεση πέθαναν 38 εκατ. άνθρωποι! Περισσότεροι απ’ όσους σκότωσε ο Χίτλερ». Ψύχραιμος, απαντά: «Ε, τώρα δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τον Χίτλερ με τον Μάο. Μπορεί τα κομμουνιστικά καθεστώτα να είχαν αυτό το τεράστιο έλλειμμα ελευθερίας, αλλά τουλάχιστον είχαν στο κέντρο της σκέψης τους τον άνθρωπο».

Πολύ καλύτερα σήμερα, ο εξελιχθείς σε πρωθυπουργό αντικρούει τον Μητσοτάκη με τον καημενούλη σκυλοφιλόσοφο και κήρυκα της υπανάπτυξης Σερζ Λατούς. Να διαβάσει, του «συνιστά», την υπεράσπιση της λιτότητας έναντι της αφθονίας που φέρνει για τον σύγχρονο άνθρωπο η μεγέθυνση της οικονομίας. Φανταστείτε ότι το εν λόγω βιβλίο ο καημένος Λατούς το κυκλοφόρησε επειδή κανείς δεν κατάλαβε τι είναι αυτό που προτείνει τα τελευταία 15 χρόνια. Χάος και τρικυμία. Ιδε ο άνθρωπος, που κυβερνά τη χώρα και διαθέτει από το Σύνταγμα την απόλυτη εξουσία για τον χρόνο των εκλογών. Μέχρι το φθινόπωρο!

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Πάρκα τσέπης και τσέπες απλήστων

Νίκος Κωνσταντάρας Καθώς η κλιµατική κρίση εντείνεται, και