Αμεση έκδοση «μαύρης βίβλου»

Αμεση έκδοση «μαύρης βίβλου»

Άγγελος Στάγκος

Ε​​ίναι αλήθεια ότι εδώ και αρκετά χρόνια η χώρα βρίσκεται σε πορεία παρακμής. Είναι όμως επίσης αλήθεια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα και των συντρόφων του εκμεταλλεύθηκε αυτή την πορεία, την έκανε σημαία, τη μετέτρεψε σε πολιτική του, την επιτάχυνε και την εμπλουτίζει συνεχώς με νέα στοιχεία, για να παραμένει στο προσκήνιο, είτε ασκώντας την εξουσία είτε ως διεκδικητής της. Αυτό πράττει τώρα σε υπερθετικό βαθμό και τρανή απόδειξη παρακμής είναι ο θίασος που δίνει παραστάσεις στη Βουλή τις τελευταίες ημέρες και απασχολεί (με ευθύνη και των μίντια) την επικαιρότητα.

Θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι οι συγκεκριμένες παραστάσεις που δίνει ο πολυμελής θίασος ποικιλιών (ο οποίος εμπλουτίζεται καθημερινά με νέα ή και παλαιά γνωστά ταλέντα) λειτουργεί αποπροσανατολιστικά και προς όφελος της κυβέρνησης, καθώς μάλιστα εκείνη κινεί κυρίως τα νήματα και τροφοδοτεί αυτή την κατάσταση. Σωστό, αλλά με δύο βασικές επισημάνσεις. Η πρώτη είναι ότι μίντια και κοινό «γουστάρουν» πολύ τους τσιρκολάνους και τα καμώματά τους, κάτι που αποδεικνύεται συνεχώς διά μέσου των αιώνων, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες. Αλλωστε, ο σοφός λαός, με τη βοήθεια πολλών μίντια, έφερε αυτούς τους τύπους στη Βουλή και στην πολιτική σκηνή. Η δεύτερη επισήμανση είναι ότι με αυτή την κατάσταση έχει δυστυχώς βολευτεί ή παγιδευτεί και η αντιπολίτευση.

Δύο είναι τα συστημικά κόμματα της αντιπολίτευσης. Η Ν.Δ., που διεκδικεί την εξουσία και που φαίνεται ότι θα την πάρει, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, και το ΚΙΝΑΛ, που πασχίζει να κρατήσει τον χώρο του, αποκρούοντας αφενός την ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί να τον αλώσει, αλλά και την απειλή της Χρυσής Αυγής, η οποία πάει να αναδειχθεί σε τρίτη δύναμη της πολιτικής σκηνής. Και για τα δύο κόμματα το διακύβευμα είναι μεγάλο. Επομένως είναι μεγάλο λάθος η Ν.Δ. να αρκείται στην άσκηση ρητορικής αντιπολίτευσης αυτοπεριοριζόμενη σε ελάχιστα θέματα, περιμένοντας ότι η κυβέρνηση «θα πέσει» σαν ώριμο φρούτο, και το ΚΙΝΑΛ, από την πλευρά του, να επαφίεται στην καλή θέληση των πολιτών να το ψηφίσουν. Είτε για να μην υλοποιηθούν τα σχέδια της κυβέρνησης είτε για να χρησιμεύσει σαν ανάχωμα σε πιθανή άνοδο των φασιστών της Χρυσής Αυγής.

Με λίγα λόγια, δεν γίνεται να αφήνεται συνεχώς η μπαγκέτα του καθορισμού της ατζέντας στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα και να παραβλέπονται τα ουσιαστικά όργια που κάνει η κυβέρνηση βαδίζοντας προς τις εκλογές. Δεν βλέπουν άραγε στη Ν.Δ. ότι ο λεγάμενος και οι δικοί του ναρκοθετούν με προσλήψεις, ελαφρύνσεις, ρυθμίσεις, αυξήσεις, χαλαρώσεις, επιδόματα, απευθείας αναθέσεις, αναβολές και όσα άλλα τους βολεύουν το πεδίο; Δεν αντιλαμβάνονται ότι, αν κερδίσουν στις εκλογές, όπως διαφαίνεται, δεν θα μπορούν να συνεχίσουν την ίδια τακτική για να μην πέσει έξω το καράβι, όποτε θα κατηγορούνται συνεχώς από τους συριζαίους για νεοφιλελευθερισμό και θα χάνουν πόντους στην κοινή γνώμη; Δεν πρέπει να καταγγέλλουν σε καθημερινή βάση τις τακτικές του ΣΥΡΙΖΑ και να μην περιμένουν μόνο από συγκεκριμένους δημοσιογράφους και μίντια να «βγάζουν το φίδι από την τρύπα»; Τα ίδια ισχύουν και για το ΚΙΝΑΛ, φυσικά.

Υπάρχει τρόπος, και αυτός είναι η έκδοση σε συνέχειες μιας «μαύρης βίβλου». Ενός δελτίου Τύπου που θα εκδίδεται καθημερινά με όλες τις πελατειακές ενέργειες και τις θεσμικές δολιοφθορές του ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς φόβο δυσαρέστησης διαφόρων κατηγοριών πολιτών που θεωρούν ότι επωφελούνται από αυτές. Βεβαίως, απαιτείται συνεχής παρακολούθηση, δουλειά και γνώση για την άσκηση τέτοιας ουσιαστικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο, αν δεν ανασκουμπωθούν αμέσως, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή θα συνεχίσουν να ωφελούνται.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *