Η επικίνδυνη «ορθή σκέψη»

Η επικίνδυνη «ορθή σκέψη»

Μπάμπης Παπαδημητρίου

Θ​​α μου πείτε ότι στα «πηγαδάκια», δηλαδή στο περιθώριο των διεθνών συναντήσεων, μπορεί να λέγονται ή να διατυπώνονται πράγματα και εκφράσεις τις οποίες, ενδεχομένως, δεν θα τις ακούσουμε στις επίσημες δηλώσεις. Αυτά όμως που είπε ο κ. Τσίπρας στους κ. Μακρόν και Αναστασιάδη ξεπερνούν τα όρια της πολιτικής ευπρέπειας και είναι επικίνδυνα για τη δημοκρατική τάξη. Προσέχοντας τον διάλογο που «έγραψε», χωρίς να το γνωρίζουν, η κάμερα, ακούμε τον κ. Τσίπρα να απαντά στην ερώτηση του κ. Μακρόν «αν η πλειοψηφία των πολιτών είναι υπέρ» της συμφωνίας των Πρεσπών, με τα εξής λόγια: «Ναι, νομίζω. Η πλειοψηφία των ανθρώπων που μπορούν να σκέπτονται και να ασκούν κριτική με το μυαλό τους». Ποιοι είναι αυτοί;

Ο πρωθυπουργός βρίσκει παρηγοριά σε όσους μπορεί να συμφωνούν μαζί του, οι οποίοι πάντως παραμένουν λιγότεροι από εκείνους που διαφωνούν, αλήθεια που δεν ομολογεί προς τους ξένους ηγέτες. Αυτοί σκέφτονται «ορθά». Και οι υπόλοιποι, προφανώς, σκέφτονται «στραβά».

Τέτοια διαίρεση του λαού, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, είμαι σίγουρος ότι θα έδωσε την αφορμή στον Γάλλο πρόεδρο να σχολιάσει πολλαπλώς την κατάσταση στην Ελλάδα του Σύριζα. Ο κ. Αναστασιάδης δεν έμαθε κάτι, αφού παρακολουθεί στενά όσα συμβαίνουν στην Αθήνα, όπως απέδειξε τις προάλλες με τον εύθυμο σχολιασμό του για τις υπουργικές θέσεις που θα μπορούσε να αναλάβει ο κ. Τσίπρας.

Οι χαρακτηρισμοί του κ. Τσίπρα για όσους διαφωνούν με την πολιτική του γλιστρούν προς τον χειρότερο απολυταρχισμό που έχει ζήσει η ανθρωπότητα. Μόνον στα καθεστώτα που θέλησαν να ελέγξουν τη σκέψη των πολιτών, που απαίτησαν από όλους να σκέφτονται όπως οι ινστρούκτορες του κόμματος-εξουσία, θα τολμούσαν να πουν ότι ο ηγέτης στηρίζεται στην πλειοψηφία όσων χρησιμοποιούν το μυαλό τους «σωστά» όταν τοποθετούνται κριτικά για τα πράγματα της πολιτικής, της διπλωματίας και της χώρας. Συμπλήρωμα απαραίτητο στην ελάχιστα πλέον καλυπτόμενη «κριτική ματιά» του κ. Τσίπρα είναι ο συλλήβδην χαρακτηρισμός όσων διαφωνούν με τον συμβιβασμό των Σκοπίων ως ακραίων «ακροδεξιών λαϊκιστών».

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ είναι ικανότατος να μετατρέπει τα πάντα σε μια-δυο απλές και μονότονες σκέψεις. Αυτό δημιουργεί την εντύπωση του καλού επικοινωνιακού συντονισμού. Γι’ αυτό επαναφέρει το «άσπρο-μαύρο» και το αγαπημένο του σύνθημα, σύμφωνα με το οποίο «τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». Σύνθημα, για να θυμόμαστε, που χρησιμοποίησε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, προσθέτοντας: «Φεύγω με τη βεβαιότητα: τους τελειώσαμε». Γνωρίζει βεβαίως, πως «έχει ο καιρός γυρίσματα!»

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *