Σοκ από την πρώτη απογραφή των ανέργων

Σοκ από την πρώτη απογραφή των ανέργων

Ζώης Τσώλης

Μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι ο αριθμός των ανέργων έχει μειωθεί  στις 875.997 άτομα όπως έδειξε η τελευταία έρευνα εργατικού δυναμικού της Στατιστικής Αρχής.

Να όμως που πλέον με τις πολιτικές που επιβλήθηκαν από τους ξένους η χώρα προχώρησε για πρώτη φορά στην ηλεκτρονική απογραφή των ανέργων και αποκαλύφθηκε σε όλους ότι η αλήθεια είναι πιό πικρή. Απογραφή με ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, ηλικία και πλήρη στοιχεία για γνώσεις, προσόντα και την εργασιακή τους εμπειρία.

Αναφερόμαστε στην καταγραφή των ανέργων από τον ΟΑΕΔ που έγινε υποχρεωτική, καθώς πλέον η ένταξη στα προγράμματα και τα επιδόματα στήριξης έχουν ως προϋπόθεση την εγγραφή σε αυτόν τον κατάλογο.

Και αυτό έγινε μόλις κούμπωσαν μέτρα όπως η ηλεκτρονική αναγγελία προσλήψεων και απολύσεων, οι αλλαγές στο πλαίσιο των επιδομάτων και παρεμβάσεις που ξεκίνησαν το 2012 από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου αλλά απαιτούσαν χρόνο για να ολοκληρωθούν.

Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη απογραφή ανέργων είναι σημαντικό γεγονός. Οι αριθμοί σοκάρουν. Τον Δεκέμβριο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ήταν 1.116.816(!), το υψηλότερο πλήθος που έχει καταγραφεί στα χρόνια της κρίσης.

Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, από αυτό τον αριθμό 935.449 άτομα αναζητούσαν εργασία, εκ των οποίων οι μισοί πάνω από έναν χρόνο. Οι υπόλοιποι 181.367 δεν αναζητούν εργασία αλλά εγγράφηκαν στους καταλόγους προκειμένου να έχουν το δικαίωμα στο επίδομα αλληλεγγύης, στη δωρεάν μεταφορά στις συγκοινωνίες και πρόσβαση στο ΕΣΥ.

Δυστυχώς αυτή είναι σήμερα η πραγματική εικόνα της ανεργίας στην Ελλάδα, αν αφαιρέσει κανείς το ποσοστό της μαύρης εργασίας και όλους όσοι αναγκάζονται από τις συνθήκες να εργάζονται χωρίς ασφάλιση.

Αυτή την πραγματικότητα πρέπει να δουν κατάματα κυβέρνηση και αντιπολίτευση αν θέλουν να πατούν στο έδαφος…

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *