Η ζωή μας κύκλους κάνει Νο 2

Η ζωή μας κύκλους κάνει Νο 2

Πάσχος Μανδραβέλης

Μέγα πάθος κυριάρχησε και πάλι στη Βουλή για τ’ όνομα που είναι η ψυχή μας. Λογικό, διότι από μια άποψη, «πολιτική είναι η διαχείριση των συμβόλων». Και σε ό,τι αφορά τα συμβολικά το πολιτικό μας σύστημα μεγαλούργησε διαχρονικώς.

Με τα πραγματικά, όπως είναι η οικονομική κατάρρευση των ΕΛΤΑ, έχουμε μεγάλο πρόβλημα, αλλά οι ζημίες εκατομμυρίων δεν συγκινούν τους ψηφοφόρους. Αυτοί στο τέλος καλούνται να πληρώσουν ως φορολογούμενοι τις ζημίες, αλλά δεν θα κάνουν ποτέ μια μεγαλειώδη διαδήλωση για τις απανταχούσες που έρχονται από ΕΛΤΑ, ΟΑΣΑ, ΟΣΕ, ΕΑΒ και άλλα που θα μάθουμε.

«Τα έσοδα εξακολουθούν να μειώνονται, οι ζημίες να αυξάνονται και τα χρέη να συσσωρεύονται», έγραφε η «Καθημερινή» στις 25.12.2018. «Με βάση τα αποτελέσματα του 2017, οι μεγαλύτερες ΔΕΚΟ παρουσίασαν κύκλο εργασιών ύψους 1,1 δισ. ευρώ και ζημίες 1,3 δισ. ευρώ (…) Το χειρότερο είναι ότι οι ΔΕΚΟ αυτές έχουν συσσωρεύσει ένα βουνό χρέους ισάξιο ενός μνημονίου. Οι συνολικές υποχρεώσεις ξεπερνούν τα 17 δισ. ευρώ (…) ο ΟΣΕ έχει υποχρεώσεις ύψους 12 δισ. ευρώ, ακολουθεί η Αττικό Μετρό με 2,4 δισ. ευρώ και τέλος η ΕΑΒ με υποχρεώσεις άνω του 1 δισ. ευρώ».

Μας θυμίζουν τίποτε όλα αυτά; Χτυπάει κανένα καμπανάκι; Αντιγράφουμε πάλι από την «Καθημερινή», αλλά του 2008, τότε που η οικονομία ήταν «θωρακισμένη»: «Ελλειμμα 1,4 δισ. ευρώ θα έχουν και το 2009 οι 52 ΔΕΚΟ. O προϋπολογισμός του νέου έτους, που θα κατατεθεί εντός της εβδομάδας στη Βουλή, προβλέπει ότι τον επόμενο χρόνο οι δημόσιες επιχειρήσεις θα έχουν σχεδόν τις ίδιες ζημίες με φέτος, αλλά θα πραγματοποιήσουν περισσότερες επενδύσεις, γεγονός το οποίο θα οδηγήσει σε αύξηση του δανεισμού τους. Το μεγάλο “βαρίδι” των ΔΕΚΟ είναι ο ΟΣΕ. Με έλλειμμα που το 2009 θα προσεγγίσει τα 800 εκατ. ευρώ, καταλαμβάνει μόνον αυτός περίπου το 57% των συνολικών ζημιών, ενώ ανάλογα είναι τα ποσοστά και σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις και τον δανεισμό» (15.11.2008).

Να σημειώσουμε ότι αυτές ήταν απλώς οι προβλέψεις ενός προϋπολογισμού που «έβλεπε» δημοσιονομικό έλλειμμα 2% το 2009, και το οποίο κατέληξε σε 15,4%!

Βεβαίως, οι Ελληνες, είναι γνωστοί κιμπάρηδες και δεν έχουν πρόβλημα. Οταν έρθει ο λογαριασμός, είναι έτοιμοι να ξαναβγούν στο Σύνταγμα, φωνάζοντας «Αλήτες, προδότες, πολιτικοί», να ανεμίσουν πανό, «Δεν χρωστάμε, δεν πουλάμε, δεν πληρώνουμε», και κάπου θα βρεθεί κάποια Ζωή Κωνσταντοπούλου για να κάνει Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους.

Αυτός δεν είναι ο κύκλος της πολιτικής μας οικονομίας; Με πρωτοσέλιδα πώς θα πάρετε τα αναδρομικά από τον 13ο και 14ο μισθό, προεκλογικά καλούδια για επιδόματα, και ιαχές για την Ελλάδα που ποτέ δεν πεθαίνει; Με τις υγείες μας για να τα ξαναζήσουμε μπας και τα εμπεδώσουμε…

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *