Tα ΕΛΤΑ, το «μαύρο γράμμα» της PWC και τα λεφτά των φορολογουμένων

Tα ΕΛΤΑ, το «μαύρο γράμμα» της PWC και τα λεφτά των φορολογουμένων

Χρήστος Κώνστας

Ακόμη ένα κρατικό μονοπώλιο καταρρέει, βυθισμένο στα χρέη και στις μικροκομματικές πρακτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που εξυπηρετούν μόνο τους «φίλους», συγγενείς και οπαδούς, όχι όμως το κοινωνικό σύνολο.

Με ζημιές που «τρέχουν» με ρυθμό 5 εκατ. ευρώ το μήνα, λειτουργούν σήμερα τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, η άλλοτε κραταιά επιχείρηση με τις μοναδικές υπηρεσίες που διαθέτει ένα εκπληκτικής έκτασης δίκτυο, 690 καταστημάτων και 694 πρακτορείων πανελλαδικά.

Η διοίκηση του Υπερ-Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων που θεωρητικά εποπτεύει τη λειτουργία των ΕΛΤΑ, αφού απέλυσε κακήν κακώς την προηγούμενη διοίκηση, το περασμένο καλοκαίρι, κατόπιν ανέθεσε σε ανεξάρτητο οργανισμό, την PriceWaterHouse Coopers, να την «συμβουλεύσει» πως μπορεί να σώσει ότι μπορεί να σωθεί.

Ο «σύμβουλος» PWC, μελέτησε την κατάσταση και αποφάνθηκε:

· Να μειώσετε το προσωπικό κατά 1.800 εργαζόμενους,

· Να κλείσετε 200 καταστήματα,

· Να καταργήσετε τους 14 μισθούς καταργώντας «δώρα» κι επιδόματα

· Να μοιράζετε γράμματα και πακέτα, μέρα παρά μέρα και όχι κάθε μέρα(!)

Οι εργαζόμενοι των ΕΛΤΑ προφανώς απαντούν με απεργιακές κινητοποιήσεις (23 Ιανουαρίου) αλλά η κυβέρνηση έχει την δική της ατζέντα: Υποσχέθηκε, προγραμμάτισε και εξήγγειλε 510 προσλήψεις στα ΕΛΤΑ!

Σ’ αυτήν την τυπικά και ουσιαστικά χρεοκοπημένη εταιρεία (με ζημίες 15,5 εκατ. Ευρώ και χρέη προς τράπεζες και προμηθευτές που ξεπερνούν τα 150 εκατ. Ευρώ) η κυβέρνηση προγραμματίζει 510 νέες προσλήψεις (!!) μονίμου προσωπικού και συγκεκριμένα:

· 230 Ταχυδρόμους

· 215 Υπαλλήλους «εσωτερικής εκμετάλλευσης»

· 25 Διοικητικούς

· 25 Οδηγούς

· 15 Διαμετακομιστές

· 13 Μηχανοτεχνικούς ΜΕΚ  και

·   2 Χειριστές συστήματος κατεργασίας ύδατος

Επιπλέον, τα κομματικά στελέχη στην οδό Κουμουνδούρου ονειρεύονται να αναθέσουν στα ΕΛΤΑ τη διανομή του ΤΥΠΟΥ (εφημερίδες περιοδικά κλπ) για να σπάσουν την κυριαρχία του πρακτορείου ΑΡΓΟΣ και να διαμορφώσουν ένα σκηνικό κομματικά ελεγχόμενης προβολής των φιλικών εφημερίδων που να αποκρύπτει την συνεχή απαξίωσή τους.

Από την άλλη πλευρά, ο βουλευτής της ΝΔ Ιάσων Φωτήλας, κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση του προς τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, αποκαλύπτοντας ότι την ώρα που έχει ανατεθεί στην PriceWaterHouse η διαμόρφωση σχεδίου εξυγίανσης των ΕΛΤΑ με απολύσεις, υποχρεωτικές συνταξιοδοτήσεις και μετατάξεις προσωπικού, ο Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Ηλίας Αθανασίου ζητά από το Υπουργείο Εργασίας – σύμφωνα με καταγγελίες – να παρακαμφθεί ο νόμος Κατρούγκαλου και να προχωρήσει σε προσλήψεις ειδικών συμβούλων με «ειδικές» αποδοχές. Ακόμη μεγαλύτερη απορία προκαλούν τα «ειδικά προσόντα» των συμβούλων που θέλει δίπλα της η διοίκηση των ΕΛΤΑ…

Η κυβέρνηση προσπάθησε να μπαλώσει τα ανοίγματα με τη κατεπείγουσα «ένεση ρευστότητας» των 15 εκατ. Ευρώ που χορήγησε το Υπουργείο Οικονομικών σ΄ εκείνο το ανεκδιήγητο μπαράζ «ντροπολογιών» της τελευταίας συνεδρίασης της Βουλής του 2018, για να μπορέσουν τα ΕΛΤΑ να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους και στην καταβολή μισθών και δώρων, στο πολυπληθές ανεκμετάλλευτο προσωπικό τους

Πηγή: Liberal.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *