Οι… αθεόφοβοι

Οι… αθεόφοβοι

ΒΗΜΑτοδότης

Σπανίως η Αρχιεπισκοπή διαψεύδει, και μάλιστα εγγράφως, δημοσιεύματα. Και όταν το κάνει, δεν συνηθίζει να κατονομάζει ΜΜΕ που κατά την άποψή της υπέπεσαν στο ατόπημα να αναπαράγουν fake news. Αυτή τη φορά όμως το έκανε. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής (αλλά και του Αρχιεπισκόπου) Χάρης Κονιδάρης κατονόμασε με ανακοίνωσή του τις εφημερίδες «Αυγή», «Documento» και «Εφημερίδα των Συντακτών» για ανυπόστατες ειδήσεις. Δεν ανέφερε βεβαίως πως οι εφημερίδες αυτές δεν έχουν τον… «Θεό» τους (όπως είπε το Μαξίμου για τον κ. Μητσοτάκη), διέψευσε ωστόσο τους δήθεν διαλόγους Μητσοτάκη – Ιερωνύμου (φωτογραφία). Αυτούς στους οποίους ο πρόεδρος της ΝΔ φερόταν να έλεγε στον Αρχιεπίσκοπο «εγώ είμαι χριστιανός και ο Πρωθυπουργός άθεος», προκειμένου να τον πείσει να μην έρθει σε συμφωνία με τον Πρωθυπουργό, αλλά η φράση αυτή δεν έχει επαληθευθεί.

Με την ανακοίνωση-διάψευση της Αρχιεπισκοπής προκύπτει όμως και ένα άλλο θέμα. Γνώριζε ή όχι ο κ. Μητσοτάκης για το τι συζητούσε ο Τσίπρας με τον Αρχιεπίσκοπο; Εκκλησιαστικοί κύκλοι ανέφεραν ότι ουδέποτε κατά τις συζητήσεις του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο ετέθη θέμα αλλαγής μισθοδοσίας των κληρικών, ούτε βεβαίως έγινε συζήτηση για διαχωρισμό Εκκλησίας και Κράτους, συνεπώς ήταν αδύνατο να γνώριζε περί συμφωνίας ο πρόεδρος της ΝΔ.

Υπάρχει ωστόσο ένα ζήτημα. Ενα είδος «αγώνα» δρόμου του Μαξίμου για να αποδείξει (άραγε σε ποιους;) ποιος γνωρίζει καλύτερα τα… θρησκευτικά. Γιατί το λέω αυτό; Επειδή τελευταίως το Μαξίμου εκδίδει κάποιες ανακοινώσεις ωσάν να είναι βγαλμένες από την Παλαιά Διαθήκη: «Ου ψευδομαρτυρήσεις» προτρέπει τον κ. Μητσοτάκη, «δεν έχει τον Θεό του» του ξαναλέει – και ώσπου να καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση να δούμε τι άλλο θα ανακαλύψει από τας Γραφάς.

Βεβαίως ο Αρχιεπίσκοπος δεν περιμένει να μάθει από τον κ. Μητσοτάκη ποιος είναι χριστιανός και ποιος άθεος (ή «άθρησκος» – όπως αρέσει στον κ. Τσίπρα να ονομάζεται). Εχει κάνει τόσους αγιασμούς στη Βουλή  και τόσες ορκωμοσίες υπουργών, τους έχει συναντήσει και τους δύο τόσες φορές (τον κ. Τσίπρα περισσότερο και σε μυστικές συναντήσεις) ώστε να μη χρειάζεται από κανέναν να του υποδείξει ποιος από τους δύο είναι ο πιο πιστός χριστιανός και ποιος όχι.

Αυτή η διάψευση πάντως της Αρχιεπισκοπής με έβαλε σε υποψίες. Ετσι ρώτησα ευθέως τον κ. Κονιδάρη να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει και τον χαρακτηρισμό «Σαούλ» του Αρχιεπισκόπου για τον κ. Τσίπρα. Στην αρχή ο κ. Κονιδάρης δεν θέλησε να απαντήσει, εν συνεχεία είπε «μη με ανακατεύετε σε τέτοια» και τέλος άφησε σοβαρές αιχμές ότι σίγουρα οι «διαρροές» δεν γίνονται από την Αρχιεπισκοπή. «Τότε από πού γίνονται;» ρώτησα. «Από τους μητροπολίτες της Ιεράς Συνόδου, από τους κληρικούς ή από το Μαξίμου;». Απάντηση δεν πήρα. Ή μάλλον πήρα αλλά δεν είναι του παρόντος.

Στη ΝΔ πάντως… ορκίζονται ότι συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο με θέμα τον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας δεν έγινε ποτέ. Ούτε βεβαίως υπήρξε τέτοιος διάλογος, λέει η Μαρία Σπυράκη. Και το ερώτημα που ανακύπτει είναι γιατί τόσο πολλές συναντήσεις του προκαθημένου της Εκκλησίας με τον Πρωθυπουργό. Τι συζητούν; Γιατί δεν ανακοινώνεται; Τι έχουν να κρύψουν; Ποιον φοβούνται; Μάλλον τον… Θεό τους.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *