Ενωμένοι απέναντι στη λάσπη

Ενωμένοι απέναντι στη λάσπη

Γιώργος Παπαχρήστος

Η αποκάλυψη για το άνοιγμα των λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, συγγενικών του προσώπων, δύο πρώην υπουργών, των Μιχ. Χρυσοχοΐδη και Β. Μαλέσιου κ.ά., συντάραξε τον χώρο της Κεντροαριστεράς, καθώς κατάλαβαν πλέον όλοι, ώς το τελευταίο στέλεχος της παράταξης, ότι «αυτοί εδώ, στην προσπάθειά τους να μείνουν στην εξουσία, είναι ικανοί να βουτήξουν όσο πιο βαθιά γίνεται στη λάσπη».

Στο πλαίσιο αυτό, έχει νομίζω σημασία να τονιστεί η καίρια, σκληρή, χωρίς αστερίσκους καταδίκη της προσπάθειας της κυβέρνησης Τσίπρα να αγγίξει «τα άγια της κυσί» της παράταξης. Και η εκ παραλλήλου ολόθερμη συμπαράσταση που εκφράστηκε στο πρόσωπο του Κ. Σημίτη, αλλά και στον Μ. Χρυσοχοΐδη, εντός και εκτός Βουλής, από όλα τα στελέχη. Η πρόεδρος Φώφη αλλά και ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατήγγειλαν με τον πιο έντονο και κατηγορηματικό τρόπο τις άθλιες κυβερνητικές μεθοδεύσεις, που τελικό στόχο έχουν να πλήξουν την παράταξη της Κεντροαριστεράς. «Πάρτε το απόφαση, δεν μας αγγίζετε. Αυτά που κάνετε θα σας γυρίσουν μπούμερανγκ» υπογράμμισε η πρόεδρος Φώφη. «Κάποιοι θέλουν να αμαυρώσουν το εμβληματικό πρόσωπο του ευρωπαϊκού κεκτημένου της χώρας! Ματαιοπονούν, αλλά εκτίθενται και εκθέτουν και τη Δικαιοσύνη» τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη δική του ομιλία.

Γνωρίζω ότι τόσο η πρόεδρος Φώφη όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος τηλεφώνησαν και εξέφρασαν και διά ζώσης τη συμπαράστασή τους στον κ. Σημίτη, τονίζοντάς του ότι το σύνολο της παράταξης και των στελεχών της είναι στο πλευρό του.

Πολλά τηλεφωνήματα συμπαράστασης δέχθηκε και ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Μίλησα με τον τελευταίο. Είναι αποφασισμένος να φτάσει ώς το τέλος αυτή την υπόθεση. «Τώρα αρχίζει ο πόλεμος», μου είπε, «αυτό θα είναι το τέλος τους». Ηταν εξοργισμένος με τη μεθόδευση εις βάρος του κ. Σημίτη, και κατ» επέκταση εις βάρος του. Και με το δίκιο του…

Αθωώθηκε ύστερα από 9½ έτη

Πολλοί θα πιστέψουν ότι όλο αυτό με τον Κώστα Σημίτη, τους συγγενείς και τους υπουργούς του θα καταρρεύσει (που θα καταρρεύσει, γιατί δεν υπάρχει τίποτε ουσιώδες), θα τελειώσει σε λίγους μήνες και θα ξεχαστεί. Μπορεί όντως να ξεχαστεί. Αλλά μέχρι να τελειώσει θα ταλαιπωρηθούν άνθρωποι, θα σπαταλήσουν χρήματα, θα ανοίξουν πάρε – δώσε με τη Δικαιοσύνη, θα βιώσουν πρωτόγνωρες καταστάσεις. Θα υπενθυμίσω τώρα μια υπόθεση, η οποία ανάγεται σχεδόν προ 18ετίας.

Περί το 2000 ο ΗΛΠΑΠ προμηθεύεται 90 τρόλεϊ. Εννιά χρόνια μετά, στη Γερμανία ξεκινάει έρευνα κατά της προμηθεύτριας εταιρείας ΜΑΝ, μετά τη διαπίστωση ότι έχει προβεί σε δωροδοκίες σε διάφορες χώρες (πώς γίνεται τελικά και πίσω από σχεδόν κάθε διεθνή υπόθεση δωροδοκίας υπάρχει μια γερμανική εταιρεία είναι απορίας άξιον), μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα. Υποδεικνύεται δε από μαρτυρίες ότι μία από τις δωροδοκίες της ΜΑΝ αφορά την προμήθεια των τρόλεϊ.

Αν και ο ίδιος δεν εμπλέκεται στην υπόθεση (στην επιτροπή αξιολόγησης μετείχαν γενικοί γραμματείς υπουργείων, αλλά κανείς υπουργός) ο Χρίστος Βερελής, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας το 2009, υποβάλλει παραίτηση για λόγους ευθιξίας, δεδομένου ότι την περίοδο της προμήθειας των τρόλεϊ ήταν υπουργός Μεταφορών. Ο εισαγγελέας που διενεργεί την έρευνα τον συμπεριλαμβάνει αυτόν στον κατάλογο των εμπλεκομένων στην υπόθεση. Εννιά χρόνια δίνει απεγνωσμένο αγώνα να αποδείξει ότι είναι αθώος, με βαρύτατο ηθικό, προσωπικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Τα καταφέρνει ύστερα από εννιάμισι χρόνια.

Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που εκδόθηκε πρόσφατα τον απαλλάσσει κάθε κατηγορίας και το μόνο που του αναγνωρίζει είναι να παρασταθεί ως πολιτικώς ενάγων κατά του ελληνικού Δημοσίου. Φυσικά θα το κάνει. Αλλά το ότι πέρασε εννιάμισι χρόνια αγωνιζόμενος να αποτινάξει το στίγμα του κλέφτη πολιτικού μπορεί να αποπληρωθεί με τίποτε; Δεν μπορεί…

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may also like

Πλάκα, Τσακάλωφ, Κουκάκι

Γιούλη Επτακοίλη Πλάκα, Κουκάκι, Παγκράτι, πλατεία Αγίας Ειρήνης,