Νησίδες αντιπολίτευσης

Νησίδες αντιπολίτευσης

Αντώνης Καρακούσης

Τα αποτελέσματα των πρώτων εκλογών του Μαΐου του 2012 ήταν ένα σοκ για το πολιτικό σύστημα, αλλά και ένα ευκρινέστατο σήμα για τις εκλογικές δυνατότητες του ΣΥΡΙΖΑ.

Στον ολιγοήμερο οξύτατο εκλογικό αγώνα που ακολούθησε μέχρι τις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου της ίδιας χρονιάς η ηγετική ομάδα του κυβερνώντος σήμερα κόμματος άρχισε να διαμορφώνει την πεποίθηση ότι μπορεί πλέον να κερδίσει την εξουσία.

Η αλήθεια είναι ότι σε εκείνο τον μήνα παίχτηκαν πολλά και βεβαίως διαμορφώθηκαν συμμαχίες ικανές να αποτρέψουν μια τόσο ριζική πολιτική ανατροπή.

Είναι αληθές επίσης ότι τα κυρίαρχα τότε, αστικά κατά βάση, μέσα ενημέρωσης πρωταγωνίστησαν στη συγκρότηση ενός φιλοευρωπαϊκού μετώπου, επειδή απλούστατα θεώρησαν άκρως επικίνδυνη, σε εκείνες τις οικονομικές συνθήκες, την ανάληψη της εξουσίας από τα άγουρα ακόμη παιδιά της Αριστεράς των δρόμων. Πράγμα που αποδείχθηκε τον Ιανουάριο του 2015, όταν η ομάδα του Τσίπρα, γεμάτη αυταπάτες και ψευδαισθήσεις, ανέλαβε την εξουσία και σε έξι μήνες οδήγησε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού. Φαντασθείτε τι θα είχε συμβεί στην Ελλάδα αν αυτό συνέβαινε το 2012.

Πέραν αυτών ωστόσο ο Τσίπρας και η ομάδα του διαμόρφωσαν τότε την εντύπωση ότι χωρίς έλεγχο ή έστω αποδόμηση των μέσων ενημέρωσης δύσκολα θα εκπληρώνονταν οι πολιτικές φιλοδοξίες που μόλις είχαν γεννηθεί.

Στη βάση των παραπάνω ανέπτυξαν και εφήρμοσαν με συνέπεια μια συνδυασμένη στρατηγική κατάληψης και κατεδάφισης των μέσων ενημέρωσης. Αρχικώς προσπάθησαν να προσεταιριστούν τους εκδότες, χωρίς μεγάλη επιτυχία είναι αλήθεια εξαιτίας κυρίως των απαιτήσεών τους που ξεπερνούσαν κάθε όριο.

Οταν είδαν ότι δεν αποδίδει η μέθοδος πέρασαν ευθέως στην επίθεση. Κατηγόρησαν συλλήβδην τα μέσα ότι μεροληπτούν, στη συνέχεια εκμεταλλεύθηκαν τη δεινή τους οικονομική θέση και με τον καιρό έχτισαν μια συστηματική πολιτική διάβρωσης των πάντων.

Ανερχόμενοι στην εξουσία και εντόνως πιεζόμενοι από τα προβληματικά πεπραγμένα τους «έστησαν» την ιστορία των τηλεοπτικών αδειών, προγράφοντας ταυτόχρονα το Μega, το εμβληματικό για αυτούς αντίπαλο τηλεοπτικό κανάλι.

Κάπως έτσι ξεκίνησε και τώρα σχεδόν ολοκληρώθηκε ο στρατηγικός στόχος που ετέθη το καλοκαίρι του 2012.

Εξι χρόνια μετά ο άλλοτε, κατά την εκτίμησή του, αποκλεισμένος και αντισυστημικός ΣΥΡΙΖΑ κατέστη επικυρίαρχος και βεβαίως ανεδείχθη σε σύστημα ο ίδιος.

Αυτή τη στιγμή, μετά το «μαύρο» στο Μega και την αγορά του Alpha από τη Motor Oil της οικογένειας Βαρδινογιάννη, ελέγχει απολύτως την ΕΡΤ και σχεδόν το σύνολο των τηλεοπτικών καναλιών. Για να μη μιλήσουμε για την ποδηγεσία που ασκεί το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής στα μικρής εμβέλειας τοπικά και περιφερειακά δίκτυα.

Μόνο νησίδες αντιπολίτευσης και κριτικής προσέγγισης των πεπραγμένων του κ. Τσίπρα υπάρχουν πια. Οι άλλοτε διαμαρτυρόμενοι είναι σήμερα επικυρίαρχοι.

Παρά ταύτα πλανώνται πλάνην οικτράν. Η προπαγάνδα από μόνη της δεν έσωσε κανέναν.

Οταν τα πράγματα πάρουν έναν δρόμο «το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω», όσα μέσα και αν διαθέτει κανείς…

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *