Σκάνδαλα και αθώες περιστερές

Σκάνδαλα και αθώες περιστερές

Σήφης Πολυμίλης

Στην Ελλάδα, ως γνωστόν, πέρα από τον πληθωρισμό δικηγόρων, έχουμε πληθωρισμό δημοσίων κατηγόρων και επιτόπιων εισαγγελέων. Που εκδίδουν αυθωρεί και παραχρήμα καταδικαστικές αποφάσεις με βάση τους δικούς τους κανόνες δικαίου. Είναι όμως επίσης αναμφισβήτητο γεγονός ότι υπάρχει και πρόσφορο έδαφος για τη λειτουργία των λαϊκών δικαστηρίων.

Η αλαζονεία της εξουσίας δεν υπήρξε ποτέ καλός σύμβουλος. Και υπάρχουν, όπως φαίνεται, αρκετοί που υπέκυψαν στη λαγνεία της, δελεάστηκαν – και δελεάζονται ακόμα – από το μαύρο χρήμα που κυκλοφορεί στους διαδρόμους της εξουσίας. Ιδιαίτερα στο αμαρτωλό υπουργείο Αμυνας, όπου κυριαρχεί η αδιαφάνεια, ενώ οι μίζες και οι προμήθειες αποτελούν, διαχρονικά, καθεστώς.

Ο κ. Παπαντωνίου, που βρίσκεται σήμερα υπό κατηγορία, υπήρξε ένα προβεβλημένο στέλεχος, με θητεία σε πολλές κυβερνήσεις, με συμβολή στην ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ. Το πόσο βάσιμες είναι οι κατηγορίες που του αποδίδονται ελπίζω να ξεκαθαριστεί σύντομα γιατί οι σκιές που τον βαρύνουν δεν αφορούν μόνο τον ίδιο, αλλά συνολικά το πολιτικό σύστημα. Οχι γιατί έχουν κι άλλοι μερίδιο ευθύνης για όσα του προσάπτουν, αλλά γιατί αρκετά έχει πληγεί ως τώρα η αξιοπιστία της πολιτικής και των πολιτικών. Και βλέπουμε πού οδηγεί αυτή η γενικευμένη καχυποψία.

Ωστόσο είναι σαφές ότι δεν προστάτευσε ο ίδιος τον εαυτό του, όπως όφειλε απέναντι σε όσους τον εμπιστεύθηκαν και στην παράταξη η οποία τον ανέδειξε. Είναι ακατανόητο, αν ισχύουν όσα έχει καταγγείλει μάρτυρας, ότι μεθόδευε να μεταφέρονται χρήματα στο εξωτερικό, ακόμα κι αν, όπως λέει, ήταν δικά του, την ώρα που κατείχε μια κορυφαία υπουργική θέση.

Εδωσε με τη στάση του αυτή την ευκαιρία να συκοφαντείται συλλήβδην μια ολόκληρη παράταξη και μια περίοδος διακυβέρνησης της χώρας που δεν το αξίζουν. Οχι γιατί δεν έχουν τις δικές τους αμαρτίες, αλλά γιατί πληρώνουν, ως αποκλειστικοί υπεύθυνοι, τις ανεύθυνες συμπεριφορές και τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος. Με παλαιούς και όψιμους τιμητές που φέρουν επίσης βαρύτατες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση της χώρας να πανηγυρίζουν και να παριστάνουν τις αθώες περιστερές.

Μπαίνουμε έτσι σε μια προεκλογική περίοδο, όπου για πολλοστή φορά θα κυριαρχούν η σκανδαλολογία, η διαφθορά και οι μίζες. Με τη χώρα να μετεωρίζεται, την κυβέρνηση να επισείει χειροπέδες και την αντιπολίτευση να δίνει μάχες οπισθοφυλακής…

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *