Δώρα Αντωνίου
Μια διαρκής επισήμανση, κάθε φορά που ανακοινώνονται μέτρα για την πανδημία, είναι η σημασία που έχει ο έλεγχος για την τήρησή τους. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν προχθές, έπειτα από διασταύρωση των δεδομένων που δηλώνονται στο σύστημα «Εργάνη», έρχονται να επιβεβαιώσουν τη σημασία των ελέγχων: περίπου 21.000 εργαζόμενοι δεν έχουν υποβληθεί, από τις 18 Οκτωβρίου και μετά, στον απαραίτητο αριθμό rapid test, τα οποία θα έπρεπε να έχουν κάνει όντας ανεμβολίαστοι. Η εστίαση και οι τουριστικές επιχειρήσεις, κλάδοι όπου η αλληλεπίδραση με το κοινό είναι μεγάλη, είναι οι τομείς όπου εντοπίστηκαν οι περισσότεροι παραβάτες του μέτρου.
Προφανώς το κόστος των τεστ, που βαρύνει πλέον τους ίδιους τους εργαζομένους, είναι σοβαρός παράγοντας στην απόφασή τους να μην πειθαρχήσουν με το μέτρο. Ωστόσο, ούτε το πρόστιμο είναι ευκαταφρόνητο – ανέρχεται σε 300 ευρώ για κάθε παράβαση της εβδομαδιαίας υποχρέωσης rapid test για τους εργαζομένους πλήρους απασχόλησης και 150 ευρώ για εκείνους με καθεστώς μερικής απασχόλησης. Με δεδομένο αυτό, προφανώς οι εργαζόμενοι που δεν κάνουν τεστ θεωρούν ότι δεν πρόκειται να ελεγχθούν και θα αποφύγουν τη χρηματική ποινή. Άλλωστε, καθώς εργάζονται σε χώρους όπου θα πρέπει να τηρείται μια σειρά από μέτρα, σαφώς γνωρίζουν από πρώτο χέρι εάν και πόσο συχνά γίνονται έλεγχοι.
Κατά καιρούς έχει επισημανθεί και από μέλη της επιτροπής επιστημόνων, που εισηγούνται τους περιορισμούς, ότι το πρόβλημα δεν είναι να εξαντλήσουμε την ευρηματικότητά μας σε νέα μέτρα, αλλά να διασφαλίσουμε ότι εφαρμόζονται αυτά που ήδη έχουν αποφασιστεί. Το σχεδόν ανεκδοτολογικό περιστατικό σε σούπερ μάρκετ της Καλαμπάκας πριν από μερικές ημέρες, όταν εννέα άτομα έτρεξαν να βγουν από την πίσω πόρτα του καταστήματος όταν ο υπεύθυνος ζήτησε να αποχωρήσει ένα άτομο που βρισκόταν στο κατάστημα, ενώ κανονικά έπρεπε να είναι σπίτι του σε καραντίνα, διότι νοσεί, δείχνει ότι η απείθεια στην εφαρμογή των μέτρων είναι διαδεδομένη και εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους.
Από την άλλη πλευρά, η αυστηροποίηση των ελέγχων για την είσοδο σε καταστήματα και χώρους εστίασης, η οποία εφαρμόστηκε από την προηγούμενη εβδομάδα, έδειξε να λειτουργεί ενισχυτικά για τους εμβολιασμούς. Η αύξηση των εμβολιαστικών ραντεβού για πρώτη δόση εν πολλοίς αφορά νέους, που σπεύδουν να εμβολιαστούν για να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους σε δραστηριότητες, σε νυχτερινές εξόδους κ.λπ., την είσοδό τους σε κλειστούς χώρους.
Οι έλεγχοι που γίνονται στις εισόδους των καταστημάτων από τους ίδιους τους καταστηματάρχες αποκτούν μεγαλύτερη σημασία. Δεν μπορεί κάθε κατάστημα να έχει έναν αστυνομικό στην πόρτα. Οι καταστηματάρχες, άλλωστε, ιδιαίτερα αυτοί της εστίασης που διαμαρτύρονται ότι δεν μπορούν να λειτουργούν σαν αστυνομία, θα πρέπει να αντιληφθούν πως οι έλεγχοι σε σημαντικό βαθμό διασφαλίζουν ότι αυτή η έστω μερική κανονικότητα στη λειτουργία της αγοράς θα συνεχιστεί, ότι δεν θα χρειαστεί για άλλη μία φορά ένα οριζόντιο, καταστροφικό lockdown.
Πηγή: Καθημερινή
– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι’ αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.