59. Διεθνή: Ρωσία Σήμερα

59. Διεθνή: Ρωσία Σήμερα

- in Διεθνή
0

1. Σύμφωνα με την έγκριτη δημοσίευση Eurasia Daily Monitor, ο πληθυσμός στη Ρωσία μειώνεται καθώς γερνά. Ο θηλυκός πληθυσμός είναι μεγαλύτερος από τον αρσενικό κατά 10,5 εκμ. και σχεδόν 15% ζουν σε φτώχεια ενώ υπάρχουν 70 δισεκατομμυριούχοι από τους ολιγάρχες που ευνόησε ο Πούτιν. Η ανισότητα ευημερίας είναι τεράστια.

Στην περίοδο 2014-17 η ρωσική οικονομία επλήγηκε από ισχυρή χρηματοπιστωτική κρίση και το ρούβλι έχασε το 50% της πρότερης αξίας του.

Το πετρέλαιο και το αέριο συνιστούν σχεδόν 60% των εξαγωγών. Η δε σωλήνωση της Ρωσίας μπορεί να τυλίξει τον πλανήτη 6 φορές!

Όπως καταλαβαίνει οποιοσδήποτε κοιτώντας τον χάρτη της Ρωσίας, η χώρα καταλαμβάνει μια έκταση μεγάλη όση η επιφάνεια του μικρού πλανήτη Πλούτωνα . Υπάρχουν συνεπώς 11 ζώνες με διαφορετική ώρα.

2. Η κατάρρευση της Σοβιετίας ήταν, είπε ο Πούτιν, μια γεωπολιτική καταστροφή: όσοι δεν το νιώθουν δεν έχουν καρδιά και όσοι θέλουν να την επαναφέρουν δεν έχουν μυαλό!

Υπάρχουν όμως πολλοί, όχι απαραίτητα κομμουνιστές, που νοσταλγούν τη σταθερότητα του κομμουνιστικού καθεστώτος. Η ζωή ήταν μια απλή συνταγή. Έπαιρνες το πτυχίο σου, απέφευγες αν μπορούσες τον στρατό κι είχες σχεδόν πάντα μια δουλειά κάπου. Δωρεάν Παιδεία, δωρεάν ιατρική περίθαλψη, υδροδότηση με ζεστό νερό (όχι παντού) και φθηνή δημόσια μεταφορά! Η τηλεόραση δεν είχε διαφημίσεις.

Από την άλλη, δεν μπορούσες να ταξιδέψεις στο εξωτερικό (πολύ χειρότερος περιορισμός από το πανδημικό λοκντάουν). Δεν έβρισκες καλής ποιότητας ρούχα και παπούτσια, αυτοκίνητο ή στερεοφωνικά, έπιπλα ή μουσικά όργανα και δίσκους ή κασέτες. Δεν μπορούσες να έχεις εισόδημα άλλο από τον μισθό σου. Και υπήρχε αυστηρή λογοκρισία.

3. Με την κατάρρευση, μετά το 1991, ήρθε ξαφνικά – Αποκάλυψη!

Εκατομμύρια άνθρωποι έγιναν για κάποιο διάστημα πάμφτωχοι χάνοντας τις δουλειές τους και μερικοί άρχισαν να πλουτίζουν σκανδαλωδώς. Δεν μπορούσαν όλοι να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες που ξαφνικά έμοιαζαν πολύ άγριες, ειδικά για τους ηλικιωμένους.

Τα διεθνή σύνορα άνοιξαν μα έμεναν τώρα τα σύνορα με τις ανεξαρτητοποιημένες Δημοκρατίες. Και υπήρχαν καθορισμένα σημεία εξόδου και εισόδου στη χώρα. Μα πάλι, ούτως ή άλλως, δύσκολα μπορούσες να ταξιδέψεις.

Υπήρχαν τώρα τρόφιμα και καλής ποιότητας αγαθά στα καταστήματα και σουπερμάρκετ. Μα πάλι, δύσκολα μπορούσες να αγοράσεις.

Όλα ήταν πιο ακριβά και δεν υπήρχαν τα χρήματα για τέτοια έξοδα.

4. Και απότομα εμφανίστηκαν κλοπές, ληστείες, φόνοι, αλκοολισμός, ναρκωτικά.

Οι ειδήσεις στα ΜΜΕ άλλαξαν. Άλλαξε το λεξιλόγιο. Στην τηλεόραση της Σοβιετίας άκουες: έγερση σταθμών ενέργειας, οικοδόμηση εργοστασίων ή σχολείων, επιτυχία τους 5ετους πλάνου, νέα πτέρυγα νοσοκομείου, ανάπτυξη, πρόοδος, αύξηση παραγωγής. Στη νέα τηλεόραση της Ρωσίας ακούς: ληστεία, διάρρηξη, σφετερισμός, πυροβολισμοί, φόνος, βιασμοί, ναρκωτικά εξαπλώνονται, αλκοολισμός αυξάνεται!

Στην αρχή νόμιζες πως άλλαξαν οι συνθήκες ζωής και η κοινωνία βούτηξε στην ανηθικότητα, βία και γενική βαρβαρότητα.

Μα γρήγορα ήρθε η κατανόηση πως μπορεί να υπήρξε για κάποιο διάστημα επιδείνωση, αλλά αυτά τα φαινόμενα υπήρχαν και προηγουμένως και απλώς καλύπτονταν χωρίς να αναφέρονται!

Θα επανέλθω.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *