Η κατάντια της παιδείας

Η κατάντια της παιδείας

Κύριο άρθρο

Πού είναι το φοιτητικό κίνημα, πού είναι οι φοιτητές να διεκδικήσουν τους χώρους τους και την ακαδημαϊκή ειρήνη αναρωτιόταν ο υπουργός Παιδείας προχθές με αφορμή την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για την κατάσταση στα πανεπιστήμια και την ανοχή στην κατάληψη του Ρουβίκωνα στη Φιλοσοφική και χθες πήρε την απάντηση του… Φοιτητές και μαθητές εισέβαλλαν στο γραφείο του κατηγορώντας τον ίδιο και τη κυβέρνηση ότι ο νόμος Γαβρόγλου «θέλει να μετατρέψει το σχολείο σε εργοστάσιο που παράγει ανθρώπους προς κατανάλωση από την αγορά εργασίας για να καλύψει τις ανάγκες της».

Οι φοιτητές και μαθητές έκαναν το… επαναστατικό τους καθήκον διαμαρτυρόμενοι με ιδεολογήματα, απομεινάρια παλιών ένδοξων εποχών του φοιτητικού κινήματος, όταν έδινε μάχες κατά της εντατικοποίησης των σπουδών. Δεν θέλουν εξειδικεύσεις, πιστοποιήσεις δεν, θέλουν «παιδαγωγική επάρκεια» προκειμένου να μπορούν να διδάξουν, δεν θέλουν το πανεπιστήμιο «εργοστάσιο που παράγει ανθρώπους προς κατανάλωση από την αγορά εργασίας για να καλύψει τις ανάγκες της».

Η κυβέρνηση όμως και προσωπικά ο υπουργός Παιδείας πληρώνουν τώρα τα δικά τους ιδεολογήματα, που συντήρησαν και συντηρούν αυτή την αντίληψη για την παιδεία. Δεν τους αρέσει η αριστεία, δεν τους ενδιαφέρει να μπει μια τάξη στο πανεπιστήμιο, δεν τους αφορά η αξιολόγηση, δεν τους ενοχλεί οι σχολές να αποτελούν άσυλο περιθωριακών ομάδων η ακόμα χειρότερα βασίλειο ανομίας και παραβατικότητας. Φωνάζουν οι καθηγητές της Φιλοσοφικής για τον Ρουβίκωνα, οι καθηγητές του Αριστοτελείου για την ελεύθερη διακίνηση ναρκωτικών μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους και δεν ιδρώνει το αυτί κανενός.

Κατά τ άλλα όλοι κόπτονται για τα προβλήματα της νέας γενιάς, για την τεράστια ανεργία, για τη φυγή στο εξωτερικό,για την απαξίωση της πολιτικής που κυριαρχεί στους νέους. Εξακολουθούν όμως να φέρνουν νόμους για αλλαγές στην εκπαίδευση, χωρίς καμιά συναίνεση ,χωρίς καμιά προοπτική,με μόνη στόχευση την ψηφοθηρία και το βόλεμα διαφόρων.

Ένα θλιβερό σκηνικό που υποβαθμίζει και υπονομεύει τις όποιες σοβαρές προσπάθειες γίνονται στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Κυρίως όμως ναρκοθετεί το μέλλον της νέας γενιάς και οδηγεί σε συμπεριφορές και αντιλήψεις, όπως αυτές που κυριάρχησαν χθες στο γραφείο του κ. Γαβρόγλου…

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *