Ο αντίπαλος της νέας κυβέρνησης

Ο αντίπαλος της νέας κυβέρνησης

Ιωάννα Μάδρου

Αν το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου επαναληφθεί και η Νέα Δημοκρατία σχηματίσει κυβέρνηση, ο πραγματικός της αντίπαλος δεν θα είναι, όπως όλα δείχνουν, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και η όποια αντιπολιτευτική τους ατζέντα.

Ο πραγματικός αντίπαλος της κυβέρνησης που θα αναλάβει τα ηνία για την επόμενη τετραετία θα είναι οι μεγάλες υστερήσεις, τα προβλήματα που έχουν σωρευθεί για δεκαετίες και εκείνα που μεγιστοποιήθηκαν από την οικονομική κρίση.

Η ανάγκη τολμηρών αλλαγών σε δημόσια διοίκηση, κρατική μηχανή, θεσμούς, όπου εμπεδωμένες αντιλήψεις έχουν κρατήσει τη λειτουργία τους σε χαμηλά επίπεδα, είναι το μέτρο που θα καθορίσει την κυβερνητική θητεία και την επιτυχία της.

Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, άλλωστε, με αυτό το κριτήριο ψήφισε, στοχεύοντας σε μια ισχυρή κυβέρνηση με ζητούμενο τον πραγματικό εκσυγχρονισμό της χώρας, που έμεινε μετέωρος μετά το 2000, ενώ στο μεταξύ μεσολάβησε η οικονομική κρίση, περίοδος που δεν προσφερόταν για ουσιαστικές και σε βάθος μεταρρυθμίσεις.

Άλλωστε, όσες μεταρρυθμίσεις έγιναν τα χρόνια της κρίσης, έγιναν αναγκαστικά υπό την πίεση των δανειστών μας σε μια προσπάθεια να αλλάξουν ορισμένα πράγματα που είχαν συμβάλει καθοριστικά στην οικονομική κατάρρευση.

Τώρα όμως η συγκυρία που έχει διαμορφωθεί είναι τελείως διαφορετική. Η ανάγκη των αλλαγών σε πολλά επίπεδα λειτουργίας του κράτους σε Παιδεία, Υγεία, Δικαιοσύνη, στην προστασία του περιβάλλοντος και στη λήψη μέτρων λόγω της κλιματικής κρίσης κ.ά., είναι τόσο μεγάλη, που αποτελεί πλέον για μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας ουσιαστική απαίτηση για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Η πλειονότητα των πολιτών θέλει να είμαστε Ευρώπη, όχι να ανήκουμε απλά στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Άλλωστε κοντεύουν πενήντα χρόνια από τότε που η χώρα μας εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο κόσμος πια έχει βαρεθεί να αντιμετωπίζει μια κρατική μηχανή που δουλεύει χωρίς να σέβεται τον πολίτη, έχει βαρεθεί να κρίνονται πολλά χωρίς αξιοκρατία και να βιώνει σε καθημερινή βάση μια πραγματικότητα χωρίς προστασία στο περιβάλλον, χωρίς πρόνοια για τις πόλεις και τα χωριά. Έχει κουραστεί να κυριαρχούν στον δημόσιο διάλογο διλήμματα άλλων εποχών που δεν αντιστοιχούν στο σήμερα και δεν λένε πραγματικά κάτι.

Δεν θέλει άλλη γραφειοκρατία που καθηλώνει οικονομικές δράσεις και πρωτοβουλίες και εξουθενώνει επαγγελματικές προσπάθειες.

Για όλα αυτά και αμέτρητα άλλα, η επόμενη κυβέρνηση θα έχει μια εξαιρετικά δύσκολη και απαιτητική τετραετία. Γιατί ψηφίστηκε ακριβώς για να κάνει πράγματα και η απαίτηση των πολιτών γι’ αυτό είναι ισχυρή. Πολύ ισχυρή με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *