Ζαριά

Ζαριά

Γιούλη Επτακοίλη

Οι τελευταίες μέρες διαψεύδουν το γνωμικό «ο φόβος είναι κακός σύμβουλος». Τελικά, μπορεί να είναι και καλός. Στα μέσα Οκτωβρίου οι εμβολιασμοί είχαν πέσει κάτω από 14.000 ημερησίως. Η κυβέρνηση έξυνε τον πάτο του βαρελιού και είχε σχεδόν εγκαταλείψει τα όπλα. Τις τελευταίες μέρες όμως οι εμβολιασμοί έχουν φτάσει τις 55.000 και η τάση συνεχίζει να είναι ανοδική. Τι μεσολάβησε και είχαμε αύξηση έως και 200% στα ραντεβού;

Η προσεκτική ανάλυση των στοιχείων ανά νομό, που δημοσιεύθηκαν χθες, οδηγεί σε χρήσιμα συμπεράσματα. Ο προγραμματισμός για την πρώτη δόση αφορά κυρίως πολίτες σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, με πολλά κρούσματα, με πολλές ανθρώπινες απώλειες. Πρόκειται για περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας λ.χ. όπου τα νοσοκομεία βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό, το τσουνάμι νέων εισαγωγών ξεπερνάει κατά πολύ τις δυνατότητες των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού, οι εφημερίες είναι εφιαλτικές.

Ο φόβος κινητοποιεί όσους ανέβαλλαν διαρκώς τον εμβολιασμό τους, λέγοντας «θα περιμένω λίγο ακόμα». Είναι η μερίδα του πληθυσμού την οποία η κυβέρνηση απέτυχε να πείσει, όπως παραδέχθηκε χθες η καθηγήτρια παιδιατρικής και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου. Εκεί που απέτυχε η επικοινωνιακή πολιτική έχει αποτέλεσμα την τραγική πραγματικότητα· οι 50, 60, 70 θάνατοι καθημερινά και τα χιλιάδες κρούσματα που διαμορφώνουν ένα σκηνικό τρόμου.

Τώρα πολλοί συνειδητοποιούν ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, η άρνηση του εμβολιασμού είναι ζαριά. Γι’ αυτό σε νομούς της Ελλάδας με εμβολιαστική κάλυψη κάτω του 50%, τη Δράμα, το Κιλκίς, την Πέλλα, την Πιερία, τις Σέρρες, την Ηλεία, η αύξηση στην προσέλευση για την πρώτη δόση είναι αρκετά σημαντική.

Χθες, ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, έστειλε εμφανώς ικανοποιημένος μήνυμα για την αύξηση των εμβολιασμών, αποδίδοντάς την στην αποτελεσματικότητα των μέτρων, τους περιορισμούς δηλαδή που έθεσε η κυβέρνηση στους ανεμβολίαστους. Ναι, η μια ανάγνωση είναι ότι και τα μέτρα, εκτός από τον φόβο, συνέβαλαν σε έναν βαθμό στην αύξηση των εμβολιασμών, ειδικά για τις ηλικίες 18-24 που τρέχουν να κάνουν την πρώτη δόση προκειμένου να κινούνται στους κλειστούς χώρους με μεγαλύτερη ευκολία.

Να δεχθούμε το καλό σενάριο, αλλά επίσης να πούμε ότι αν όλα αυτά είχαν γίνει νωρίτερα δεν θα βρισκόμασταν τώρα προ των πυλών ενός «μαύρου» Δεκέμβρη. Αν τα μέτρα είχαν ισχύσει ένα μήνα πριν και είχαμε προλάβει τη χαλάρωση απ’ όσους συμπεριφέρονταν λες και η πανδημία αποτελεί παρελθόν, δεν θα ακούγαμε σήμερα τους ειδικούς να λένε ότι ώς τα Χριστούγεννα ο ημερήσιος αριθμός των νεκρών θα ξεπεράσει τους εκατό. Ας ελπίσουμε να διαψευστούν.

Πηγή: Καθημερινή

– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι’ αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *