Η επώδυνη αλλά αναγκαία συμφωνία των Πρεσπών

Η επώδυνη αλλά αναγκαία συμφωνία των Πρεσπών

- in Επιλογές από τον Τύπο
0

Νότης Παπαδόπουλος

Σ​​ε μία βδομάδα θα ξέρουμε αν η συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Τσίπρα – Ζάεφ θα έχει περάσει το κρίσιμο τεστ της λαϊκής έγκρισης.Τη θερμή υποστήριξή τους στη συμφωνία έχουν δείξει τόσο η Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες, με πρωτοφανείς μάλιστα για την ιστορία των Σκοπίων παρεμβάσεις και επισκέψεις στο ανώτατο δυνατό πολιτικό επίπεδο.

Είναι σαφές πως η ένταξη του πρώην γιουγκοσλαβικού κρατιδίου στο ΝΑΤΟ, και εν συνεχεία στην Ε.Ε., αποτελεί βασική προτεραιότητα για τη Δύση. Κυρίως γιατί βάζει φρένο στις γεωπολιτικές επιδιώξεις της Ρωσίας στα Βαλκάνια.

Η ομαλοποίηση, όμως, των ελληνοσκοπιανών σχέσεων είναι χωρίς αμφιβολία σημαντική εξέλιξη και για την Ελλάδα. Θα σταθεροποιήσει ένα ανίσχυρο κράτος δύο εκατομμυρίων πολιτών (Αλβανών, Σέρβων και Σλαβομακεδόνων) ώστε να μετατραπεί σε ένα ασφαλές μαξιλάρι στα βόρεια σύνορά μας και θα αποτρέψει ενδεχόμενη διάλυσή του που θα μπορούσε να ανοίξει επεκτατικές ορέξεις σε χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Παράλληλα, θα καταστήσει τα Σκόπια οικονομικό δορυφόρο της Αθήνας μέσω του οποίου οι ελληνικές επιχειρήσεις θα έχουν ευκολότερη διείσδυση στα Βαλκάνια.

Η συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι, ασφαλώς, αυτή που θα επιθυμούσε η ελληνική πλευρά – ιδιαίτερα οι Βορειοελλαδίτες. Κυρίως γιατί με τη συμφωνία αναγνωρίζεται εκ μέρους της Ελλάδος το δικαίωμα των Σκοπιανών να αποκαλούνται «Μακεδόνες» και να υποστηρίζουν ότι μιλούν μακεδονική γλώσσα.

Ωστόσο η συμφωνία των Πρεσπών περιέχει αλλαγή ονομασίας με βάση γεωγραφικό προσδιορισμό (αυτό που ζητούσαμε τόσα χρόνια) σε «Βόρεια Μακεδονία», ενώ υποχρεώνει τους γείτονες να αλλάξουν το σύνταγμά τους, να εγκαταλείψουν αλυτρωτικά σύμβολα και να αποδεχθούν ότι δεν έχουν καμία σχέση με την αρχαία ελληνική ιστορία και τον Μέγα Αλέξανδρο.

Είναι επίσης σαφές ότι έπειτα από τόσα χρόνια αδυναμίας εξεύρεσης λύσης στο ονοματολογικό και με πάνω από εκατό χώρες –ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα– να έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια ως Μακεδονία και τους κατοίκους τους ως Μακεδόνες, η επώδυνη αυτή συμφωνία με τα Σκόπια αποτελεί σαφή πρόοδο αφού ομαλοποιεί τις ελληνοσκοπιανές σχέσεις και σβήνει μία εν δυνάμει φωτιά στην περιοχή. Είναι βέβαιο μάλιστα, ότι εάν ο κ.Τσίπρας είχε χειρισθεί με σοβαρότητα και εθνική στόχευση την όλη υπόθεση ζητώντας τη συναίνεση και συνεργασία των κομμάτων της αντιπολίτευσης και δεν χρησιμοποιούσε το Σκοπιανό έτσι ώστε να διχάσει τη Ν.Δ. και να αποκομίσει πολιτικά οφέλη, η συμφωνία, αν και  επώδυνη για την Ελλάδα, θα γινόταν αποδεκτή ενδεχομένως από όλα τα μεγάλα κόμματα.

Εάν το «Ναι» νικήσει στο δημοψήφισμα της επόμενης Κυριακής, τα μάτια όλου του κόσμου θα γυρίσουν πάλι στην Ελλάδα. Κι αν μεν ο κ. Τσίπρας προχωρήσει στην κύρωση της συμφωνίας με την πλειοψηφία («ποταμίσιων» και ανεξάρτητων) χωρίς τους περισσότερους από τους βουλευτές των ΑΝΕΛ, τότε έχει καλώς για τη χώρα.

Αν ωστόσο ο κ. Τσίπρας χειρισθεί την υπόθεση με μικροκομματική λογική (όπως έκανε με την υπόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2015), και στήσει κάλπες πριν κυρώσει τη συμφωνία, τότε το θέμα των Σκοπίων θα γίνει ο μεγάλος βραχνάς όχι μόνο για την επόμενη κυβέρνηση (κατά πάσα πιθανότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη ) αλλά για ολόκληρη τη χώρα.

Εάν σ’ αυτή την περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης δεν κάνει υπέρβαση των προεκλογικών του δεσμεύσεων και αρνηθεί να κυρώσει τη συμφωνία, τότε τα Σκόπια θα έχουν κερδίσει διεθνώς σε αξιοπιστία και σοβαρότητα. Αντίθετα από την Ελλάδα, η οποία θα είναι το προβληματικό μέλος της διεθνούς κοινότητας έχοντας απέναντι Ε.Ε. και ΗΠΑ, από τις οποίες ζητεί μονίμως βοήθεια για να λύσει οικονομικά ή εξωτερικά της ζητήματα. Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι πολύ πιθανό τα Σκόπια να ενταχθούν με προσωρινό status στο ΝΑΤΟ ως ΠΓΔΜ κι όλοι να δείχνουν την Ελλάδα που δεν μπόρεσε μία ακόμη φορά να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Οσο μάλιστα οι θεσμοί δεν επιτρέπουν στον κ.Τσίπρα να ακυρώσει το μέτρο της μείωσης των συντάξεων, τόσο το σενάριο της απομόνωσης μοιάζει πιθανότερο.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Κλιματική κρίση; Ασ’ την γι’ αύριο

Κώστας Καλλίτσης Η ειδησεογραφία είναι πυκνή: Στις ΗΠΑ