Πολιτευτής Τσίπρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Πολιτευτής Τσίπρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

- in Επιλογές από τον Τύπο
0

Γιώργος Κύρτσος

Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας απευθύνθηκε, την Τρίτη 11/9, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο και έχασε μια σπάνια ευκαιρία να χαράξει νέα ευρωπαϊκή πορεία.

Η ομιλία του ήταν ένα άθροισμα χαμηλού επιπέδου προεκλογικής επιχειρηματολογίας και προσπάθειας ανάδειξής του σε… πρωταγωνιστή της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Ήταν ο ένατος πρωθυπουργός κράτους μέλους που απευθύνθηκε στην Ολομέλεια και εισέπραξε, με δική του ευθύνη, το μικρότερο ενδιαφέρον, τη μικρότερη συμμετοχή και το λιγότερο χειροκρότημα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο είναι εκπαιδευμένο στην καλή υποδοχή των υψηλών προσκεκλημένων του.

Στην εμφάνισή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2015 ο κ. Τσίπρας εισέπραξε πολλά αρνητικά σχόλια εξαιτίας της προσπάθειάς του να αμφισβητήσει τη λειτουργία και τους κανόνες της Ευρωζώνης.

Αυτή τη φορά οι περισσότεροι τον αντιμετώπισαν με ένα μείγμα συγκατάβασης και αδιαφορίας που δείχνει και το ειδικό πολιτικό του βάρος στην Ελλάδα και στην Ε.Ε.

Φταίνε όλοι οι άλλοι

Η κεντρική πολιτική γραμμή της ομιλίας του κ. Τσίπρα ήταν «φταίνε όλοι εκτός από εμένα».

Για τις συνεχιζόμενες οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες την ευθύνη έχει η διαφθορά και η διαπλοκή των προηγούμενων κυβερνήσεων. Για την κρίση του 2015 και το κόστος της δεν είπε ουσιαστικά τίποτα ενώ την απώλεια των 35 δισ. από τις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών εξαιτίας του μηδενισμού της αξίας των μετοχών που προκάλεσε το πείραμα Τσίπρα-Βαρουφάκη, τη χρέωσε και αυτή στις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Παρουσίασε την κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα περίπου ιδανική παραλείποντας φυσικά «λεπτομέρειες», όπως για την μερική απασχόληση με λιγότερα από 400 ευρώ που αφορά ήδη το 30% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, και… δίδαξε κοινωνική ευαισθησία στους Ευρωπαίους εταίρους παρουσιάζοντας τη μεγάλη μάχη που δίνει, στον εικονικό κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, υπέρ των κοινωνικών δικαιωμάτων και κατά του ευρωπαϊκού νεοφιλελευθερισμού.

Εντύπωση προκάλεσε και η καταγγελία του δεξιόστροφου λαϊκισμού που έκανε, την οποία μάλιστα συμπλήρωσε με προειδοποιήσεις για τα δεινά που μπορεί να βρουν την Ε.Ε. εάν δεν ακολουθήσει το πολιτικό του παράδειγμα. Κάπου εκεί έφυγε από την αίθουσα ένας από τους «γειτονικούς» μου ξένους ευρωβουλευτές μονολογώντας ότι ο Τσίπρας έδωσε πόντους στον δεξιόστροφο λαϊκισμό με την κυβερνητική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τον Π. Καμμένο και τους ΑΝΕΛ.

Στην ίδια γραμμή για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ο κ. Τσίπρας έκανε κριτική προς όλες τις κατευθύνσεις, παραλείποντας τη συμμετοχή του στην κρίση του 2015, οπότε περισσότεροι από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν από την Τουρκία στην Ελλάδα για να «λιαστούν» και στη συνέχεια προωθήθηκαν σε Αυστρία, Σουηδία και Γερμανία, με τις γνωστές κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες. Ούτε αναφέρθηκε στη μετατροπή της Ελλάδας σε χώρα εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών και στην άθλια «φιλοξενία» τους, ιδιαίτερα στη Μόρια, που έχει  μετατρέψει την Ελλάδα σε εύκολο στόχο των διεθνών ΜΜΕ.

Επιστροφή στην… Αθήνα

Αντιμέτωπος με μια επιχειρηματολογία που στηρίζεται στον εικονικό κόσμο του σκληρού πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ, απέφυγα την αντιπαράθεση σε… ευρωπαϊκό γήπεδο και περιορίστηκα σε δύο διευκρινιστικές ερωτήσεις.

Εάν θα μειώσει τις συντάξεις τον Ιανουάριο του 2019, όπως έχει υπογράψει με τους θεσμούς και ψηφίσει δύο φορές στη Βουλή ή αν θα αποφύγει τη μείωσή τους, όπως υπόσχονται τα μισά κυβερνητικά στελέχη στον ελληνικό λαό.

Τον ρώτησα επίσης εάν θα συνεχιστεί ο μειωμένος ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου με προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα ή θα αυξηθούν οι συντελεστές τον Ιανουάριο του 2019.

Στο πρώτο απάντησε με έναν χρησμό και στο δεύτερο καθόλου.

Την επιστροφή, μέσω Στρασβούργου, στη σκληρή ελληνική πραγματικότητα προκάλεσε η καταγγελία του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Νότη Μαριά ότι η ΕΡΤ διέκοψε την απευθείας μετάδοση της συζήτησης στο Στρασβούργο μόλις πήρε ο ίδιος τον λόγο στην Ολομέλεια. Η καταγγελία δημιούργησε μεγάλη εντύπωση στην Ολομέλεια, η οποία ήταν κοντά στην απαρτία λόγω της επικείμενης έναρξης των ψηφοφοριών, γιατί οι λογοκριτές της ΕΡΤ δεν πρόσεξαν μία σημαντική «λεπτομέρεια». Τον λόγο δεν πήρε ο κ. Μαριάς σαν απλός ευρωβουλευτής αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση σαν εκπρόσωπος της ομάδας των Συντηρητικών, στην οποία συμμετέχουν, μεταξύ των άλλων, το κυβερνών κόμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Πολωνία.

Έτσι, όλοι μπόρεσαν να πληροφορηθούν άμεσα τους κανόνες του παιχνιδιού στην Ελλάδα επί κυβέρνησης Τσίπρα.

Πηγή: Athens Voice

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *