Οι ανεμβολίαστοι αστυνομικοί

Οι ανεμβολίαστοι αστυνομικοί

Πάσχος Μανδραβέλης

Κάνει λάθος ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης όταν λέει ότι «η δυνατότητα ενός δημοκρατικού κράτους να προστατεύσει κάποιον συμπολίτη μας από τον εαυτό του έχει κάποια όρια» (ΣΚΑΪ, 10.11.2021). Καλώς ή κακώς μια δημοκρατική Πολιτεία δεν μπορεί να αποτρέψει κάποιον από το να βλάψει τον εαυτό του, και το φιλελεύθερο κράτος δεν πρέπει.

Έτσι κι αλλιώς αυτό δεν είναι καν η δουλειά του. Το κράτος ξεκίνησε για να προσφέρει ασφάλεια στους πολίτες έναντι τρίτων που θα επιχειρήσουν να τον βλάψουν και συνέχισε διά του κοινωνικού κράτους να προσφέρει κάποια ασφάλεια έναντι μη ανθρωπογενών κινδύνων.

Επομένως, σε καιρούς πανδημίας το κράτος πρέπει να ενημερώσει ότι κυκλοφορεί ένας ιός που σκοτώνει, πρέπει να δίνει τα εμβόλια για να γλιτώσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι τη ζωή τους και τέλος να προστατεύει εκείνους που θέλουν να προστατευτούν από τους αμελείς συμπολίτες τους ή τους ψεκασμένους που τάσσονται κατά των εμβολιασμών.

Επ’ ουδενί βεβαίως δεν μπορεί, αντί να προστατεύει τους επιμελείς, να αμολήσει 40.000 πιθανούς φορείς στην κοινωνία για να διασπείρουν τον ιό. Κι όμως η κυβέρνηση αυτό κάνει. Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, «για φανταστείτε να πάμε να κάνουμε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό στους αστυνομικούς και λιμενικούς, όπου υπάρχουν 30.000-40.000 ανεμβολίαστοι. Αν βάλεις το ίδιο μέτρο (σ.σ.: το μέτρο της αναστολής έπεισε 5.000 από τους 11.000 υγειονομικούς να εμβολιαστούν) πρέπει να βγάλεις 20.000 σε αναστολή…». Και τι κάνουν λοιπόν; Τους στέλνει στον δρόμο κι όποιον πάρει ο χάρος. «Θα παίρνατε το ρίσκο (να λείψουν 20.000 αστυνομικοί);», ρώτησε ρητορικώς τους δημοσιογράφους ο υπουργός.

Από την άλλη πλευρά όμως το ίδιο πρόβλημα είχε και ο Bill de Blasio, δήμαρχος της Νέας Υόρκης, μιας πόλης που έχει σχεδόν τον πληθυσμό της Ελλάδος (8,5 εκατ.), αλλά το ένα τρίτο των αστυνομικών· 35.030, όταν στη χώρα μας ξεπερνούν τις 100.000. Να σημειώσουμε επιπλέον ότι η δική μας εγκληματικότητα είναι παιδική χαρά σε σχέση με όσα συμβαίνουν εκεί. Παρ’ όλα αυτά ο «τολμηρός πολιτικός» πήρε το ρίσκο, έβαλε προθεσμία μέχρι τις 30 Οκτωβρίου. Την 1η Νοεμβρίου μόνο τριάντα τέσσερις αστυνομικοί του NYPD προτίμησαν τη διαθεσιμότητα από τον εμβολιασμό.

Σημειώναμε παλαιότερα ότι «οι περισσότερες υπηρεσίες του κράτους είναι μονοπωλιακές. Ο πολίτης δεν μπορεί να διαλέξει μια Πυροσβεστική πλήρως εμβολιασμένων αντί μιας δεύτερης, ας πούμε πιο “χαλαρής”, ώστε να είναι “ελεύθερος να επιλέξει” τον βαθμό ρίσκου που θέλει να πάρει. Αν ένας πολίτης υποψιαστεί ότι κάποιο εστιατόριο δεν τηρεί με σχολαστική αυστηρότητα τα υγειονομικά πρωτόκολλα μπορεί να πάει στο παραδίπλα. Η EMAK είναι μία και υποχρεωτική» (23.5.2021).

Τα ίδια και χειρότερα ισχύουν για την Αστυνομία, αφού οι πολίτες τη χρειάζονται συχνότερα από την Πυροσβεστική.

Πηγή: Καθημερινή

– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι’ αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *