Από νόμους μπουχτίσαμε…

Από νόμους μπουχτίσαμε…

Ιωάννα Μάνδρου

Έπειτα από κάθε καταστροφή ή θλιβερά γεγονότα που συγκλονίζουν τους πολίτες, οι κυβερνήσεις είθισται να εξαγγέλλουν μέτρα για την αντιμετώπιση διαφόρων παθογενειών, σε μια προσπάθεια να καταδείξουν ότι το πάθημα έγινε μάθημα, και σε κάθε περίπτωση ότι καταβάλλουν προσπάθειες προκειμένου να διορθωθούν τα κακώς κείμενα.

Ανάμεσα στα μέτρα που παγίως εξαγγέλλονται την επομένη ημέρα καταστροφικών γεγονότων είναι και νομοθετικές μεταβολές, που επικεντρώνονται κυρίως σε αλλαγές της ισχύουσας νομοθεσίας, με στόχο την αυστηρότερη τιμωρία όσων προκάλεσαν την όποια καταστροφή ή την παραδειγματική ποινική αντιμετώπισή τους.

Η εξαγγελία νέων αυστηρότερων νόμων την επαύριον διαφόρων θλιβερών γεγονότων έχει πλέον καταστεί πολιτικό έθιμο, κανόνας που παραμένει ισχυρός και σχεδόν χωρίς εξαιρέσεις για δεκαετίες, και πάντως καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταπολιτευτικής περιόδου.

Είτε είχαμε σεισμούς με θύματα, είτε πυρκαγιές με τεράστιες απώλειες σε ανθρώπους και περιουσίες, είτε ναυάγια, είτε βαριά πολύνεκρα ατυχήματα στο οδικό δίκτυο, οι ανακοινώσεις για αυστηρές ποινικές κυρώσεις ήταν πάντα η «απάντηση» της πολιτείας, που λειτουργούσε όμως τις περισσότερες φορές ως επικοινωνιακό τέχνασμα, για να εκτονωθεί η οργή των πολιτών και να καλυφθούν ολιγωρίες και βαριές αναπηρίες του κρατικού μηχανισμού.

Στην πράξη, οι εξαγγελίες αυτές ύστερα από καταστροφικά γεγονότα δεν λειτούργησαν αποτελεσματικά για διάφορους λόγους και, κυρίως, διότι οι περισσότεροι νόμοι –επομένως και αυτοί– δεν εφαρμόζονται.

Στο σήμερα λοιπόν. Μετά την πύρινη λαίλαπα του καλοκαιριού, όπου αφανίστηκαν δάση, φυσικός πλούτος, καλλιέργειες, περιουσίες, χιλιάδες ζώα και πρωτίστως είχαμε και σοβαρές απώλειες ανθρώπων –έστω περιορισμένες λόγω του 112, αλλά είχαμε– η κυβέρνηση ετοιμάζει νέες ρυθμίσεις για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα γενικευμένης κοινωνικής αδιαφορίας (αφασίας καλύτερα), προκειμένου να μαζευτεί κάπως το πράγμα, για να μη ζήσουμε και του χρόνου τον εφιάλτη του φετινού καλοκαιριού, που σηματοδότησε πολλά και εξαιρετικά προβληματικά για τη λειτουργία του κράτους και τις κοινωνικές και πολιτικές μας αντιλήψεις.

Με τα νέα μέτρα, λοιπόν, θα τιμωρούνται όσοι δεν τηρούν τα περί αντιπυρικής προστασίας, δήμοι, περιφέρειες, δασαρχεία, πολιτική προστασία και, βέβαια, ασυνείδητοι πολίτες. Οι ρυθμίσεις αυτές καλές είναι· ωστόσο, πρόκειται να εφαρμοστούν; Πρόκειται, δηλαδή, να οδηγηθεί δήμαρχος ή αυτοδιοικητικός στη φυλακή; Πρόκειται να συλληφθεί πολίτης που αφήνει το οικόπεδό του ακαθάριστο; Διότι, αν δεν υπάρχει πραγματική πολιτική βούληση για εφαρμογή του νόμου, ας μας λείπουν καλύτερα οι νέοι νόμοι. Από νόμους μπουχτίσαμε. Ας εφαρμοστεί και κάποιος…

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Αν άνοιγαν κάποιοι λογαριασμοί…

Κώστας Καλλίτσης ΗΤράπεζα της Ελλάδος υπολογίζει σε 60