Οι ασώματες κεφαλές

Οι ασώματες κεφαλές

Παντελής Καψής

Ο Στρατής Τσίρκας έχει γράψει πριν από πολλά χρόνια για τις «κομμένες κεφαλές», τα στελέχη που αναπαράγουν τυφλά την κομματική γραμμή, κι η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κάνει ό,τι μπορεί για να μας αποδείξει ότι τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει από τότε

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να απέχουν τα στελέχη του από τον Σκάι ελάχιστοι θα πίστεψαν την δικαιολογία που επικαλέστηκε. Πράγματι δεν πέρασαν ούτε δέκα μέρες και το επίμαχο ρεπορτάζ επιβεβαιώθηκε: αντικαταστάθηκαν τόσο ο αρχηγός της Πυροσβεστικής όσο και της Αστυνομίας.

Έχει ενδιαφέρον ότι η κυβέρνηση δεν αισθάνθηκε καθόλου την ανάγκη να δικαιολογηθεί ή πολύ περισσότερο να αλλάξει την απόφασή της. Σαν να υπάρχει η άρρητη παραδοχή πως όσα λέει δεν έχουν την παραμικρή αξία, είναι μια βιτρίνα που απλώς κρύβει τις πραγματικές της προθέσεις.

Έχει ίσως κάποιο ενδιαφέρον και η σιωπή της Ένωσης των δημοσιογράφων με εξαίρεση μια τραγική ανακοίνωση του συμβουλίου «δεοντολογίας» που ζητά να επανεξετάσουν η κυβέρνηση και ο… σταθμός την στάση τους. Ότι δεν εμπίπτει σε μια στενά συντεχνιακή ή στρατευμένη αντίληψη για την δημοσιογραφία δεν απασχολεί τους συνδικαλιστές. Εκτός πάλι κι αν είναι απασχολημένοι με την προσφυγή Καρτερού. Η οποία βέβαια προκαλεί και ένα ενδιαφέρον ερώτημα. Αφού προσέφυγε στην ΕΣΗΕΑ για να εξετάσει την εγκυρότητα των SMS του Ελεύθερου Τύπου, γιατί δεν έκανε το ίδιο και με το ρεπορτάζ του Σκάι; Λέμε τώρα.

Εκείνο που βρίσκω ωστόσο ότι έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η πειθαρχία που επέδειξαν ως σήμερα όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν βρέθηκε ούτε ένα, μα ούτε ένα, να πει ότι ο περιορισμός της ενημέρωσης και η προσπάθεια εξοστρακισμού  του τηλεοπτικού σταθμού με την μεγαλύτερη θεαματικότητα στην χώρα, συνιστούν ουσιαστικά μια αντιδημοκρατική πρακτική που επιχειρεί να πλήξει την ελευθερία του λόγου. Την ώρα μάλιστα που έχει αποδειχθεί πώς η δικαιολογία που επικαλέστηκε το κόμμα τους ήταν καθαρά προσχηματική.

Ο Στρατής Τσίρκας έχει γράψει πριν από πολλά χρόνια για τις «κομμένες κεφαλές», τα στελέχη που αναπαράγουν τυφλά την κομματική γραμμή, κι η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κάνει ό,τι μπορεί για να μας αποδείξει ότι τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει από τότε. Κι είναι πράγματι παράδοξο όταν προέρχεται από στελέχη που στο παρελθόν δεν έχουν διστάσει να ρισκάρουν για να υπερασπιστούν τις απόψεις τους.

Αν ήταν απλώς ένα ζήτημα κομματικής πειθαρχίας πιθανώς δεν θα μας απασχολούσε. Με την στάση τους αυτή ωστόσο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά αναπαράγουν και επιτείνουν το φαινόμενο των Fake News που υποτίθεται ότι πολεμούν. Έδωσαν υπόσταση και αξιοπιστία σε κάθε έναν που επικαλείται την δική του πραγματικότητα μόνο και μόνο επειδή έχει αντίθετη πολιτική άποψη. Όταν δεν μ αρέσει αυτό που λες, δικαίως ή αδίκως, δεν μπαίνω στον κόπο να αντιπαρατεθώ ή να μπω σε διάλογο. Σε καταγγέλλω, σε χαρακτηρίζω όργανο της διαπλοκής, σε μποϋκοτάρω και καθαρίζω. Ο κατακερματισμός της Δημοκρατίας σε παράλληλους κόσμους.

Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι υπάρχουν αρκετοί στον ΣΥΡΙΖΑ που θα αισθάνονται άσχημα με αυτές τις αντιδημοκρατικές πρωτοβουλίες. Πολλοί που θα ένιωθαν ότι τους εκφράζει η πρωτοβουλία δεκάδων αμερικανικών εφημερίδων να αντιδράσουν στις επιθέσεις του Τραμπ σημειώνοντας ανάμεσα σ’ άλλα ότι «το να ασκεί κανείς κριτική στα μέσα- για το ότι υπερβάλουν ή υποτιμούν κάποια θέματα ή για λάθη που κάνουν- είναι απολύτως σωστό… Αλλά να επιμένεις ότι οι αλήθειες που σε ενοχλούν είναι fake news είναι επικίνδυνο και στερεί το οξυγόνο της Δημοκρατίας».

Προφανώς δεν είναι όλοι. Αντιθέτως πολλά κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιδίδονται με πάθος στις επιθέσεις κατά των μέσων την ίδια στιγμή που έχουν αγκαλιάσει ορισμένες από τις χειρότερες εκδοχές της δημοσιογραφίας. Και βέβαια δεν έχουν τον παραμικρό δισταγμό να συμπλεύσουν ακόμα και με τις πιο ακραίες θεωρίες συνομωσίας.

Η περίπτωση Γεωργίου και ΕΛΣΤΑΤ είναι σίγουρα εμβληματική για το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους ΑΝΕΛ, την καραμανλική δεξιά και το ακροδεξιό περιθώριο, αμφισβητούν τα πραγματικά γεγονότα και στην πιο γυμνή τους εκδοχή, δηλαδή τους αριθμούς. Εξ ίσου χαρακτηριστική ωστόσο είναι η προτροπή Πολάκη «μην πιστεύετε τίποτα από όσα θα διαβάζετε ή θα ακούτε από τα κατοχικά ΜΜΕ»! Την ίδια ακριβώς διατύπωση χρησιμοποίησε και ο πρόεδρος Τραμπ μόνο που δεν χαρακτήρισε τα ΜΜΕ κατοχικά αλλά εχθρούς του λαού. Ο ορισμός της εικονικής πραγματικότητας. Τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Πηγή: Skai.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *