Ρένα Δούρου: Το ύφος της αφάνειας

Ρένα Δούρου: Το ύφος της αφάνειας

Μιχάλης Τσιντσίνης

Γ​​ια τη Ρένα Δούρου «αντιμετωπίζω μια φυσική καταστροφή» σημαίνει «βρίσκω το κατάλληλο ύφος». Στις όχι και πολλές κρίσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, η περιφερειάρχης δείχνει να ωριμάζει. Ωριμάζει, εννοείται, υφολογικά. Από τη λίγο σπαρακτική και λίγο οργίλη εμφάνισή της στις περυσινές φωτιές στον Κάλαμο, πέρασε στην απονενοημένη μήνυση κατά του εαυτού της για τις φετινές πλημμύρες. Καμία από τις δύο τεχνικές δεν πρέπει να κρίθηκε αποτελεσματική. Έτσι μάλλον πρέπει να εξηγηθεί το γεγονός ότι στην πρόσφατη καταστροφή διέκοψε την αφάνειά της μόνο με μια χαμηλόφωνη δήλωση είκοσι δευτερολέπτων έξω από το Μαξίμου. Μια δήλωση που, χάριν λακωνικότητος, δεν φώτισε τη (μη) εκκένωση του Ματιού, που ήταν στην αρμοδιότητα της περιφέρειας.

Αν έχει νόημα αυτή η αναδρομή στο δούρειο ρεπερτόριο, είναι επειδή σε αυτό βρίσκει κανείς όλες τις συριζαϊκές τεχνολογίες της εξουσίας. Η Δούρου σε μικρότερη κλίμακα «διοικεί» όπως «διοικεί» το κόμμα της. Δηλαδή δεν διοικεί. Αντιπολιτεύεται.

Αντιπολιτεύεται τις «διαχρονικές παθογένειες» στην επιχωμάτωση των ρεμάτων και την αυθαίρετη δόμηση –τόσο διαχρονικές που 4,5 χρόνια τώρα δεν μπόρεσε να τις αγγίξει. Αντιπολιτεύεται ό,τι παρέλαβε: Τις έτοιμες μελέτες για αντιπλημμυρικά έργα που έπρεπε να εκπονηθούν ξανά από καθαρά αντιμνημονιακά χέρια· τον έτοιμο σχεδιασμό για τη διαχείριση απορριμμάτων που ανατράπηκε για να μπει ξανά σε πολυετή διαδικασία επανακατάρτισης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την κεντρική κυβέρνηση μέχρι, ας πούμε, και τον Δήμο Κέρκυρας –όπου λόφοι από ξεκοιλιασμένες σακούλες σκουπιδιών πολιορκούν τα ξενοδοχεία και τις πολυτελείς βίλες– έσβησε τον σκληρό δίσκο της διοίκησης. Σε ένα κράτος που ούτως ή άλλως δυσκολευόταν να μάθει από τις αποτυχίες του, η συριζαϊκή διακυβέρνηση μηδένισε ακόμη και τα λίγα κεκτημένα.

Στο αιματηρό κραχ της πολιτικής προστασίας φάνηκε τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτή η «αντιπολίτευση» κατά του κρατικού παρελθόντος. Φάνηκε επίσης η άκρα συνέπεια του δόγματος ότι όλα είναι πολιτικά – του δόγματος ότι οι «αντιμνημονιακοί μαζεύουν αλλιώς τα σκουπίδια». Οδηγημένοι από αυτό το δόγμα, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί έφτασαν να υποδύονται τους πυροσβέστες και τους μετεωρολόγους το βράδυ της φωτιάς, προτού τους επιστρατεύσουν στη διαβόητη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης ως πολιτικούς απολογητές τους.

Πέρα από το ύφος, πέρα από το αριστερό και το δεξιό, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ παρέλαβαν διοίκηση με ασθενή μνήμη· και θα την παραδώσουν χωρίς σπονδυλική στήλη.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *