Πάνος Σκουρλέτης: Κουμπαράδες

Πάνος Σκουρλέτης: Κουμπαράδες

Μιχάλης Τσιντσίνης

Ο​​λα τα κόλπα πιάνουν μέχρι το τελευταίο. Μέχρι δηλαδή να έρθει εκείνη η στιγμή που τα κόλπα δεν πιάνουν πια. Αυτό που δοκίμασε η κυβέρνηση με το Μακεδονικό, το είχε ξανακάνει. Είχε περάσει δύσκολους κάβους, καταγγέλλοντας αυτά που ψήφιζε και παροχετεύοντας το πολιτικό κόστος στη βολική χοάνη του «παλαιού πολιτικού συστήματος».

Τι κόλπο δοκίμασε ο Τσίπρας στο Μακεδονικό; Δοκίμασε να επιβάλει μόνος μια επιεικώς μειοψηφική επιλογή. Δοκίμασε να λύσει έναν ιστορικό γρίφο όχι μόνο χωρίς να έχει προσπαθήσει να καλλιεργήσει κλίμα ελάχιστης συναίνεσης –ή έστω καταλλαγής– με την αντιπολίτευση, αλλά κάνοντας το αντίθετο: Ενοχοποιώντας την και επιχειρώντας να τη διχάσει. Και το δοκίμασε, έχοντας ως υπόκρουση τις κραυγές των ΑΝΕΛ.

Με την κοινωνία, την αντιπολίτευση και τον ίδιο του τον εταίρο εναντίον του, πώς πίστευε ο Τσίπρας ότι θα περνούσε αλώβητος το Μακεδονικό; Οταν δεν έχεις καν την κυβερνητική πλειοψηφία με το μέρος σου· όταν η Ν.Δ. σε έχει φέρει στη Βουλή για να εκθέσει τη χωλή νομιμοποίηση και να εξαναγκάσει τους συμπολιτευόμενους βουλευτές να νιώσουν κάθε γραμμάριο του πολιτικούς κόστους· όταν όλες οι αντιξοότητες είναι εξόφθαλμες, γιατί χρειάζεται κανείς να φανταστεί «συμφέροντα»;

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπολόγισε τελείως λάθος τις δυνάμεις του. Αποδεικνύεται ότι δεν είχε το πολιτικό κεφάλαιο για να λύσει μόνος το Μακεδονικό. Αντί να αναμετρηθεί με αυτήν την πραγματικότητα, το Μαξίμου πλέκει «νέο 1965». Επινοεί αυτό που ο Σκουρλέτης ονόμασε «απόπειρες εξαγοράς βουλευτών και αντισυνταγματικές αποστασίες».

Για τον Σκουρλέτη δεν είναι η πρώτη φορά. Για εξαγορές και αποστασίες μιλούσε και πριν από την άκαρπη προεδρική εκλογή του 2014. Τότε, ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κράδαινε αυριανικά πρωτοσέλιδα που ανακάλυπταν «κουμπαράδες» από τους οποίους θα χρηματίζονταν βουλευτές για να ψηφίσουν τον Δήμα. Ηταν οι μέρες που ο Καμμένος, με τις πλάτες του ΣΥΡΙΖΑ, κατήγγελλε έναν δικό του συνεργάτη ότι αποπειράθηκε να δωροδοκήσει έναν δικό του βουλευτή.

Αν αξίζει κανείς να θυμάται εκείνη την κούφια συνωμοσιολογία είναι για να υπογραμμίσει την ιδιαιτερότητα της κυβέρνησης. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν είναι άλλη μία εξουσία που άρχισε να βλέπει φαντάσματα, τώρα που αισθάνεται το ρεζερβουάρ της να αδειάζει. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήρθαν στα πράγματα καβάλα στα φαντάσματα – δαιμονοποιώντας επιχειρηματίες και εκδότες, ξένες δυνάμεις και προδότες. Η διαρκής επιστροφή τους στον πόλεμο σκιών απλώς επιβεβαιώνει όσους προέβλεπαν ότι θα φύγουν, όπως ήρθαν: Δοκιμάζοντας τις αντοχές των θεσμών.

Η πρόβλεψη ακούγεται υπερβολική μόνο σε όσους δεν διάβασαν το προχθεσινό ανακοινωθέν του Μαξίμου. Κάθε εξουσία που φθίνει πετροβολάει σκιές. Αλλά καμία έως σήμερα δεν είχε προαναγγείλει με δελτίο Τύπου δικαστικές διώξεις εις βάρος του αντιπάλου της.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *