Οι αγορές ξέρουν ότι ο Ευκλείδης δεν έχει λεφτά

Οι αγορές ξέρουν ότι ο Ευκλείδης δεν έχει λεφτά

Χρήστος Κώνστας

Τα λεφτά της δόσης δεν είναι 15 δισ. Ευρώ. Το «μαξιλάρι ασφαλείας» του Τσακαλώτου δεν είναι 24 δισ. Ευρώ. Είναι πολύ λιγότερα.

Από τα 15 δισ. Ευρώ της δόσης, τα 5,5 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων προς ΔΝΤ και ΕΚΤ. Τα υπόλοιπα 9,5 δισ. Ευρώ θα περάσουν αμέσως στο εγγυητικό κεφάλαιο, στον «κουμπαρά»  για μελλοντικές πληρωμές.

Επομένως το «μαξιλάρι ασφαλείας» που «έχτισε» ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι μικρό και οι αγορές το ξέρουν πλέον καλά.

Η πρώτη φορά που η Ελλάδα θα χρειαστεί να βγει πραγματικά στις αγορές για να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της, με σοβαρά ποσά, είναι ο Μάρτιος 2019.

Μέχρι τότε πολλά θα έχουν συμβεί.

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη πιο τρομακτικό:

Τον Οκτώβριο του 2017, είχε έρθει στην Αθήνα ο Πρόεδρος Juncker, έκανε τις πρώτες πρόβες γραβάτας με τον Αλέξη Τσίπρα και μας είχε περιγράψει με ανατριχιαστική ακρίβεια τι θα συμβεί στην Ελλάδα:

Μας είχε πει ότι η Ελλάδα «θα κάνει τα μαθήματά της», θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις του Μνημονίου ΙΙΙ και αμέσως μετά :

– Θα υπάρχει μια «υβριδική λύση» για το Ελληνικό Χρέος.

– Δεν θα υπάρχει «κούρεμα» αλλά «διευκόλυνση»

– Θα υπάρχει μια Προληπτική Γραμμή Πίστωσης, δηλαδή ένα ποσό για να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί αρχικά τα λεφτά των αγορών

– Θα επιβληθεί αυστηρή Εποπτεία για τη διατήρηση των Μεταρρυθμίσεων.

Αντιθέτως, στην ίδια επίσημη συνάντηση, ότι μας είχε υποσχεθεί τότε ο Αλέξης Τσίπρας διαψεύσθηκε. Στο  τέλος Ιουνίου 2018, οι εξελίξεις δικαίωσαν τον Junker και όχι τον Αλέξη Τσίπρα:

– Το Γαλλικό κλειδί θάφτηκε βαθιά μέσα στην σκληρή μεταμνημονιακή Εποπτεία.

– Τα πρωτογενή πλεονάσματα έμειναν στο 3,5% μέχρι το 2023 και κατόπιν για – το παγκοσμίως πρωτοφανές – χρονικό διάστημα 42 χρόνων θα παραμείνουν πάνω από 2,2%.

– Ο περιβόητος «δημοσιονομικός χώρος» για την άσκηση «κοινωνικής πολιτικής» είναι ουσιαστικά ανύπαρκτος.

– Ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών δεν θα υπάρξει

Τι μεσολάβησε από τον Οκτώβριο του 2017 μέχρι σήμερα; Απλώς σχηματίσθηκε μια Γερμανική κυβέρνηση κι ένας Γερμανός Υπουργός Οικονομικών έβαλε τους αριθμούς στα κουτάκια ώστε να ικανοποιηθεί η  Christine Lagarde, να «πάρει πίσω τα λεφτά της» αλλά και να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Κατά τα άλλα νικήσαμε και γι’ αυτό φοράμε γραβάτα…

Πηγή: Liberal.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *