Οι… παραθυράτοι του ΣΥΡΙΖΑ και τα παραμύθια

Οι… παραθυράτοι του ΣΥΡΙΖΑ και τα παραμύθια

Ζώης Τσώλης

Τώρα που κατατέθηκε στη Βουλή το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής και όλοι είδαμε μέτρα και προβλέψεις για τους φόρους, τα έσοδα και τα πρωτογενή πλεονάσματα, οι «παραθυράτοι» βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να σταματήσουν να διαλαλούν στις τηλεοράσεις ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις τον Ιανουάριο του 2019 και το αφορολόγητο το 2020.

Κι αυτό γιατί δυστυχώς για εμάς αλλά και για αυτούς τα μέτρα όχι μόνο έχουν ήδη ψηφιστεί από τους ίδιους, αλλά οι επιπτώσεις τους, που είναι η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 2,4 δισ. ευρώ το 2019 και η αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 1,8 δισ. ευρώ το 2020, έχουν προσμετρηθεί και συνυπολογιστεί στο επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που θα κληθούν πάλι να ψηφίσουν την ερχόμενη εβδομάδα μαζί με όλα όσα ζήτησαν οι θεσμοί.

Ωστόσο, αν θέλουν να είναι έντιμοι, μπορούν να περιγράφουν στα «παράθυρα» όλα όσα τούς επιτρέπει το ίδιο το πρόγραμμα να μοιράσουν τα επόμενα χρόνια με τη μορφή φοροελαφρύνσεων που τόσο ανάγκη έχει η οικονομία ή με τη μορφή επιδομάτων κοινωνικής πολιτικής που κανένας δεν αρνείται ότι χρειάζονται τα ασθενέστερα στρώματα της κοινωνίας που μαζί με ολόκληρη τη χώρα αγωνίζονται να βγουν στο ξέφωτο ύστερα από εννέα χρόνια αιματηρής λιτότητας.

Καιρός είναι να σταματήσει το παραμύθι της δήθεν επαναδιαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, το παραμύθι πως το Μνημόνιο τελειώνει και μετά «μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε».

Η χώρα είναι υποχρεωμένη και δεσμευμένη να διατηρήσει ως και το 2022 τους υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους και να εξασφαλίζει ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και εφόσον υπερβεί τον στόχο, όπως έγινε τα τελευταία δύο χρόνια, τότε και μόνο τότε η κυβέρνηση θα μπορεί να αναδιανείμει το παραπάνω ποσό.

Αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο υποχρεωτικά θα κινηθεί η πολιτική αντιπαράθεση, καθώς πέρασαν οι εποχές συνθημάτων όπως «λεφτά υπάρχουν», «θα σκίσω τα μνημόνια» ή «καταργώ τον ΕΝΦΙΑ». Οι «παραθυράτοι» του ΣΥΡΙΖΑ ας προετοιμαστούν για τις δύσκολες μέρες…

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *