Ο συνδικαλισμός του βολέματος

Ο συνδικαλισμός του βολέματος

Κύριο άρθρο

Μετά από οκτώ τουλάχιστον χρόνια κρίσης με δραματικές επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα, υπάρχουν ακόμα πολιτικοί και συνδικαλιστές που αρνούνται να συνειδητοποιήσουν τις δικές τους ευθύνες για την κατάντια της χώρας. Ιδιαίτερα οι συνδικαλιστές του δημόσιου τομέα και των ΔΕΚΟ φαίνεται ότι ζουν ακόμα στο δικό τους παράλληλο κόσμο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η άρνηση της ΑΔΕΔΥ, για πολλοστή φορά, να αποδεχθεί την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και οι προτροπές της προς αξιολογητές και αξιολογούμενους να μποϊκοτάρουν τη διαδικασία. Ενώ είναι γνωστό στους πάντες – και τους ίδιους τους εργαζόμενους – ότι η δημόσια διοίκηση πάσχει, ότι ο εκσυγχρονισμός της αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προαπαιτούμενα για την ανασυγκρότηση της χώρας, η ηγεσία της  ΑΔΕΔΥ επιμένει στο βόλεμα και στις παλιές αναχρονιστικές συνήθειες.

Δεν καταλαβαίνουν ότι με αυτές τις μεθόδους και πρακτικές δεν υπερασπίζονται τους δημόσιους υπαλλήλους που πραγματικά σέβονται και τη δουλειά τους και τους πολίτες, αλλά ουσιαστικά πριμοδοτούν και δίνουν ασυλία σε όσους βολεύτηκαν, με τις γνωστές συνήθως μεθόδους, σε μια θέση και έκτοτε το μόνο που τους απασχολεί είναι πότε θα πάρουν σύνταξη.

Βέβαια για να λέμε και του στραβού το δίκιο, αυτά που κάνουν σήμερα οι συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ, τα είχε κάνει σημαία της η κυβέρνηση και οι υπουργοί του Σύριζα. Τώρα βέβαια τα βρίσκουν μπροστά τους καθώς υποτίθεται ότι τρέχουν για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει για να κλείσει η αξιολόγηση.

Η αξιολόγηση υπήρξε και είναι ακόμα η σημαία ευκαιρίας με την οποία υπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης προσπάθησαν να προσεταιριστούν τους εργαζόμενους του δημοσίου, προβάλλοντας ως φόβητρο τους κινδύνους απόλυσης. Η αριστεία, η επιβράβευση, η ανάληψη ευθυνών με βάση τις γνώσεις και τα προσόντα κι όχι την κομματική ταυτότητα δεν υπήρξαν ούτε είναι από τα… προαπαιτούμενα του Σύριζα.

Κι όταν αναγκάζονται να προχωρήσουν σε μια υποτυπώδη έστω αξιολόγηση και αξιοκρατία, το κάνουν μόνο υπό τον καταναγκασμό των εταίρων και δανειστών. Για αυτό όταν υπόσχονται ότι θα συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις και θα συνεχίσουν τις απαραίτητες αλλαγές και μετά την έξοδο από το μνημόνιο δεν τους εμπιστεύεται κανείς…

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *