Νάρκες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Νάρκες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Πάσχος Μανδραβέλης

Είναι αισιόδοξοι ή απλώς ανόητοι; Ο λόγος για εκείνα τα στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών που προσπαθούν να δικαιολογήσουν τη θέσπιση απλής αναλογικής στις δημοτικές εκλογές με το επιχείρημα «σήμερα σε 90 δήμους σε σύνολο 325, οι αποφάσεις λαμβάνονται στο δημοτικό συμβούλιο συναινετικά. Αυτό θα μπορούσε να επεκταθεί» («Καθημερινή» 5.4.2018). Πόσο θα μπορούσε να επεκταθεί; Να διπλασιαστούν μετά τη φαεινή ιδέα του κ. Πάνου Σκουρλέτη; Απομένουν 145 δήμοι που θα μείνουν ακυβέρνητοι.

Δυστυχώς οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αφήνουν νάρκες πίσω τους, οι οποίες θα εκραγούν μετά την ήττα τους στις εθνικές εκλογές. Στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν κομματικούς μηχανισμούς σε τοπικό επίπεδο νομοθετούν χωρίς περίσκεψη και αιδώ. Φυσικά δεν υπολογίζουν τα λεφτά μας. Θεσμοθετούν δύο διαφορετικές εκλογικές διαδικασίες με διπλάσια έξοδα για «να μη θολώσει το μήνυμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, αν γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές». Πολλαπλασιάζουν τα όργανα ελέγχου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να βολέψουν περισσότερους ημετέρους. Πρόπερσι θεσμοθέτησαν τις 13 Αυτοτελείς Υπηρεσίες Εποπτείας ΟΤΑ (μία στην έδρα κάθε περιφέρειας), οι οποίες υπάγονται απευθείας στον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Για ψηφοθηρικούς λόγους προσλαμβάνουν για λογαριασμό των δήμων. Γράφαμε και παλιότερα πως «ο κ. Σκουρλέτης (…) αποφάσισε –εξόδοις ημών των φορολογουμένων– να μονιμοποιήσει 30.000 συμβασιούχους σε όλους τους δήμους της επικράτειας. Ακόμη και στον Δήμο Κασσάνδρας που αμφιβάλλουμε αν ο υπουργός ξέρει κατά πού πέφτει. Ορθώς λοιπόν ο δήμαρχος εξανέστη: “Γιατί να προσλάβω συμβασιούχους ανειδίκευτους και όχι ειδικευμένους που έχω ανάγκη; Ο Δήμος Κασσάνδρας χρειάζεται μηχανικούς ώστε να δημιουργηθεί μια τεχνική υπηρεσία και να μπορούμε να διεκδικήσουμε προγράμματα”, είπε ο κ. Βασίλης Κυρίτσης. Και εκλήθη σε απολογία από τους γκαουλάιτερ του κ. Σκουρλέτη, διότι δεν προσλαμβάνει με το… ζόρι τους συμβασιούχους στους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κάνει ρουσφέτι» («Καθημερινή» 2.5.2017).

Τώρα η κυβέρνηση, με την καθιέρωση της απλής αναλογικής, δημιουργεί τις συνθήκες για νέες εστίες διαφθοράς, αφού κάθε δήμαρχος που δεν θα έχει την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου θα πρέπει διαρκώς να συναλλάσσεται· και ποιος μας λέει ότι θα είναι με το αζημίωτο; Δεν υπολογίζει τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, δεν υπολογίζει την αντίδραση των εκλεγμένων, το 80% των οποίων διαφωνεί με τους σχεδιασμούς και τα ρουσφέτια του κ. Σκουρλέτη. Τους υφαρπάζει τα ταμειακά διαθέσιμα για να φτιάξει την τάχα μου «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια, ασχέτως αν το 87% των αιρετών διαφωνεί.

Αλλά για την κυβέρνηση η πολιτική επιβίωση του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ήττα του είναι υπεράνω όλων…

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *